Relaţii încordate. Erdogan: Liderii turci îl vor boicota pe ambasadorul SUA

E.b. | 10.10.2017

Liderii turci nu-l vor mai primi pe ambasadorul SUA în Turcia, a declarat marți președintele Recep Tayyip Erdogan. Relațiile dintre Turcia și SUA, două țări partenere în cadrul NATO, traversează o perioadă de puternice tensiuni

Pe aceeași temă


 


Asta în condițiile în care relațiile dintre Ankara și Washington traversează o perioadă extrem de turbulentă, transmite AFP, preluată de Agerpres.

 

"Nu-l mai considerăm reprezentantul SUA în Turcia", a declarat Erdogan în timpul unei deplasări la Belgrad, adăugând că ambasadorul american John Bass nu va fi primit de guvernul turc pentru turneul său de rămas bun înainte de a părăsi Ankara în următoarele zile, el urmând să preia postul de ambasador al SUA în Afganistan.


Relațiile dintre Turcia și SUA, două țări partenere în cadrul NATO, traversează o perioadă de puternice tensiuni după inculparea pentru "spionaj", săptămâna trecută, a unui angajat turc de la consulatul general american din Istanbul.


Acest angajat este acuzat de justiția turcă că de legături cu predicatorul Fetullah Gulen, care s-a autoexilat în SUA și pe care Ankara îl consideră eminența cenușie a puciului eșuat din 15 iulie 2016.


Ca reacție la arestarea lui, Ambasada SUA la Ankara a anunțat duminică suspendarea majorității serviciilor sale pentru eliberare de vize în misiunile diplomatice americane din Turcia. Ankara a luat o măsură similară.


"Dacă ambasadorul american a luat această decizie din proprie inițiativă, atunci liderii SUA nu ar trebui să-l mențină în funcție niciun minut în plus. Ele ar trebui să-i spună: 'Cine te-a autorizat să strici relațiile dintre Turcia și SUA?'", a declarat Erdogan.

 

El s-a declarat de asemenea favorabil arestării unui angajat turc de la consulatul american din Istanbul, afirmând că poliția turcă a strâns elemente ce demonstrează că "ceva se punea la cale" acolo.

 

Un alt angajat turc de la același consulat a fost convocat de justiția turcă în cadrul unei anchete asupra mișcării predicatorului Gulen.


"Americanii ar trebui să-și pună această întrebare: cum s-au infiltrat acești agenți în consulatul lor din Istanbul?", a mai declarat Erdogan.


'Războiul vizelor' dintre Turcia și SUA survine după luni de tensiuni crescânde între cele două țări — partenere în cadrul NATO — din cauza dezacordului asupra dosarului sirian și a mai multor afaceri judiciare din SUA în care sunt implicați inclusiv gărzi de corp ale președintelui Recep Tayyip Erdogan și un fost ministru turc.

 

De asemenea, Turcia cere, fără succes, extrădarea predicatorului Gulen, care s-a autoexilat în SUA la sfârșitul anilor 1990 și care neagă orice implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22