Nimic despre integritate în codul de conduită al parlamentarilor, tocmai adoptat

E.b. | 11.10.2017

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat miercuri, cu 230 de voturi ”pentru”, 54 ”împotrivă” şi 78 de abţineri Codul de conduită al senatorilor şi deputaţilor.

Pe aceeași temă

 

Acest document îi obligă pe aleşi să se îmbrace decent şi să nu înjure, dar nu conţine nicio prevedere despre integritatea acestora, aşa cum a solicitat Comisia Europeană, transmite News.ro.

 

Opoziţia a criticat codul de conduită al senatorilor şi deputaţilor adoptat de Parlament, liberalii abinându-se de la vot, iar cei de la USR votând împotrivă.

 

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a spus de la tribuna Parlamentului că documentul este precum apa sfinţită, în vreme ce purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna a explicat că majoritatea a bifat o formalitate, o cerinţă a Uniunii Europene, a cărei materializare nu are consistenţă.

 

La rândul său, deputatul PMP Corneliu Bichineţ a spus că, deşi partidul său a votat codul de conduită, documentul este ”o mare nenorocire făcută să încorseteze Parlamentul”.

 

PNL şi minorităţile s-au abţinut de la a vota codul de conduită al senatorilor şi deputaţilor, în vreme ce USR a votat împotrivă.

 

”(1) Codul de conduită al deputaţilor şi senatorilor reglementează normele şi principiile de conduită parlamentară în exercitarea mandatului încredimţat. (2) În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului. (3) Mandatul deputaţilor şi al senatorilor se exercită în conformitate cu principiul separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale”, se arată în articolul 1 al documentului adoptat miercuri de Parlament.

 

Codul prevede şi faptul că senatorii şi deputaţi sunt independenţi în exercitarea mandatului de orice entitate fizică sau juridică, dar şi faptul că mandatul imperativ este nul.

 

Codul de conduită statuează şi faptul că, în exercitarea mandatului lor, deputaţii şi senatorii trebuie să dea dovadă de imparţialitate, luând în considerare interesul cetăţenilor pe care îi reprezintă.

”Deputaţii şi senatorii au obligaţia de a participa la activităţile parlamentare, de a fi în contact cu cetăţenii şi de a-şi exercita într-o manieră transparentă mandatul”, se arată la articolul 4 al codului de conduită.

 

Documentul prevede şi obligativitatea senatorilor şi deputaţilor să aibă o ţinută vestimentară decentă şi să nu folosească cuvinte indecente.

 

”(1) Deputaţii şi senatorii trebuie să asigure prin atitudine, limbaj, conduită şi ţinută solemnitatea şedinţelor parlamentare şi bunul mers al activităţilor desfăşurate în cadrul structurilor parlamentare. (2) Parlamentarii trebuie să aibă o ţinută vestimentară decentă şi să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase”, se prevede la articolul 6.

 

Un cod de conduită al senatorilor şi deputaţilor a fost insistent cerut de Comisia Europeană, inclusiv în ultimul raport de ţară dat publicităţii la începutul acestui an.

 

Recomandarea Comisiei Europene a vizat asigurarea faptului că în Codul de conduită pentru parlamentari să fie incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc între instituţii şi se precizează clar că parlamentarii şi procesul parlamentar trebuie să respecte independenţa sistemului judiciar.

 

Un Cod de conduită similar ar trebui adoptat pentru miniştri, a mai spus Comisia Europeană.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22