Meleșcanu, reuniune informală şi cu ministrii de externe din Grupul de la Visegrad

E.b. | 16.10.2017

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe, a participat duminică, la Londra, la invitația omologului britanic, Boris Johnson, la o reuniune informală alături de miniștrii de resort din Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia fac parte din Grupul de la Vişegrad).

Pe aceeași temă

 

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează într-un comunicat de presă că întâlnirea a oferit prilejul unui schimb de opinii pe teme de actualitate privind securitatea europeană și internațională. Au fost abordate, printre altele, stadiul implementării deciziilor Summit-ului NATO de la Varșovia, evoluțiile regionale de securitate (Balcanii de Vest, vecinătatea estică, inclusiv Marea Neagră), dosarul nuclear iranian și situația din Peninsula Coreeană.

 

"A reieșit sprijinul general pentru aprofundarea relației UE-NATO, pentru asigurarea securității europene, a gestionării comune a amenințărilor de securitate de pe flancul estic și consolidarea rezilienței statelor din regiune", arată MAE.

 

Totodată, ministrul Meleșcanu a subliniat importanța Parteneriatului strategic cu Marea Britanie, a gradului ridicat de convergență între pozițiile de politică externă și securitate ale României, respectiv Marii Britanii, aceasta din urmă având una dintre cele mai importante prezențe militare aliate în regiunea Mării Negre, pe toate categoriile de arme.

 

În plus, ministrul român a reiterat interesul părții române de a dezvolta, în continuare, propriul parteneriat strategic cu Marea Britanie, în deplină coerență și consecvență cu dezideratul menținerii unității europene și susținerii ambițiilor viitoare ale UE, de consolidare a dimensiunii de securitate și apărare.

Reuniunea nu și-a propus să discute aspecte legate de dosarul Brexit, pentru care există un cadru special de negocieri, iar statele membre ale UE au încredințat un mandat clar negociatorului șef Michel Barnier, menționează MAE. 

 

*********************


Ministrii de Externe prezenti la Londra s-au reunit si pe 10 octombrie la Varsovia in "Formatul Bucuresti 9", cand au semnat o declaratie comuna prin care cer membrilor NATO sa-si intensifice eforturile pentru asigurarea securitatii flancului estic al Aliantei. De asemenea, Teodor Melescanu a participat pe 11 octombrie la reuniunea Visegrad 4 plus tarile din Balcanii de Vest, arata HotNews.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22