Ghinea şi Turcan, reacţii în cazul cererii DNA de ridicare a imunităţii Rovanei Plumb

E.b. | 17.10.2017

USR va vota pentru cererea procurorilor DNA în cazul Rovanei Plumb, a declarat, în plen, deputatul Cristian Ghinea, care a adăugat că Parlamentul nu este Tribunal. PNL, pentru ridicarea imunității deputatului Rovana Plumb.

Pe aceeași temă

 

 

"Doamna Plumb, ați spus că sunteți nevinovată, poate, dar nu aici se decide. Nu Parlamentul României decide cine este vinovat din punct de vedere juridic în țara asta. Asta este problema mare a zilei de astăzi. Doamna Plumb, vă faceți un mare deserviciu, pentru că rămâneți cu această fantomă în cariera dumneavoastră, nu veți putea convinge opinia publică de faptul că partidul nu a făcut scut în fața dumneavoastră, astăzi, aici", a afirmat Cristian Ghinea, citat de Agerpres, în cadrul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaților privind solicitarea Direcției Naționale Anticorupție de încuviințare a efectuării urmăririi penale a Rovanei Plumb.

 

Deputatul USR a vorbit și despre modul în care Eugen Nicolicea (PSD) a prezentat cazul Rovanei Plumb în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

 

"Domnule Nicolicea, ne-ați vorbit foarte mult, ieri, în Comisia juridică, a fost o ședință foarte lungă, ne-ați ținut și lecții de geografie, brațul nu e braț, insula nu e insulă, lacul nu e lac. Am intrat pe fondul acestui caz în niște detalii la care nu m-aș fi gândit vreodată că o să intrăm în Parlamentul României, ceea ce nu este ok, pentru că Parlamentul României nu este tribunal. Domnul Nicolicea vrea să ne jucăm de-a Tribunalul, asta a făcut în Comisia juridică, asta vrea să facem astăzi, aici, în plen", a susținut Ghinea.

 

Deputatul USR a amintit că Nicolicea s-a referit și la cerința MCV de motivare a hotărârilor adoptate de Camera Deputaților sau Senat, Ghinea subliniind însă că o astfel de motivare nu reprezintă același lucru cu una întocmită de o instanță de judecată.

 

"Problema este că această cerință a rapoartelor MCV a venit pentru că aveam obișnuința, aveați obișnuința, cei care sunteți mai vechi în Parlament, de a nu motiva aceste voturi, de a nu explica de ce în anumite cazuri apărăm oamenii de Justiție și în alte cazuri nu facem asta. (...) Numai că motivarea unei comisii parlamentare și a plenului nu este același lucru cu motivarea din Tribunal. Motivarea pe care domnul Nicolicea ne-a prezentat-o este o apărare avocățească de Tribunal. Parlamentul nu este Tribunalul în acest caz, haideți să nu ne jucăm de-a Tribunalul. Asta e concluzia. USR reprezintă aici sutele de mii de români care, astă-iarnă, au strigat 'noaptea ca hoții!'. De aceea, vom vota pentru cererea procurorilor DNA", a declarat Ghinea. 

 

Turcan: PNL, pentru ridicarea imunității deputatului Rovana Plumb
 

 

Deputații PNL vor vota pentru începerea urmării penale a Rovanei Plumb, a anunțat marți, în plen, liderul grupului, Raluca Turcan.

 

"Nu avem niciun dubiu — vom vota pentru ridicarea imunității parlamentare. Există o dorință uriașă să apară un spirit nou, să avem o altă atitudine față de actul de justiție, față de statul de drept. Nu sunt declarațiile mele și nici ale colegilor din PNL, sunt declarațiile domnului Liviu Dragnea: 'Dacă vreodată se va cere ridicarea imunității pentru mine o să cer să o facă, dacă nu, îmi dau demisia din Parlament. Nu cred că putem vota altfel, am spus destul de limpede, trebuie să avem un comportament fără ezitare, vă spun foarte clar, nu avem de gând să facem excepție pentru nimeni'. Am încheiat citatul din Liviu Dragnea... Probabil că, dacă v-am fi spus noi lucrurile acestea, aș fi auzit huiduieli, tropăieli din sală, dar a spus-o președintele PSD, omul care în momentul de față controlează Parlamentul și încearcă să subordoneze și alte instituții ale statului, rând pe rând", a declarat Turcan, conform Agerpres.

 

Potrivit acesteia, "președintele PSD face niște afirmații de care astăzi se dezice" iar "PSD a câștigat alegerile cu o uriașă fraudă de încredere".

 

"După ce a câștigat alegerile, președintele dumneavoastră de partid, într-un mod unilateral, spre suprinderea multor colegi din PSD, a decis Ordonanța 13, a lansat în spațiul public ideea schimbării procurorului general și a șefului DNA, a declanșat ofensiva împotriva Justiției. De ce? Pentru că a ajuns la putere și pentru că (...) dorința de control absolut pe care Liviu Dragnea o are pentru statul român cu greu poate fi stăvilită", a susținut Raluca Turcan.

 

Ea a arătat că au existat deja două demisii de onoare, context în care "dublul limbaj este evident".

 

"Parlamentul nu se substituie unei instanțe, trebuie doar să spună dacă un fost ministru sau un parlamentar beneficiază de același tratament ca orice alt cetățean al acestei țări. Eu cred în nevinovăția doamnei Plumb, așa cum cred și în nevinovăția doamnei Shhaideh, dar nu contează ce cred eu, contează ce se decide în instanță, așa cum se întâmplă pentru foarte mulți oameni care mor cu dreptatea în brațe în România și nu mai ajung să primească decizii ale instanței. Preocuparea noastră trebuie să fie ca instituțiile statului să funcționeze corect, să-și sancționeze derapajele și în Justiție. (...) Nimeni nu este mai presus de lege, nici doamna Plumb, nici domnul Ilie, nici domnul Tăriceanu, nici chiar domnul Dragnea", a subliniat liderul deputaților PNL. 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22