„DISCO BTT” - un traseu senzorial prin discotecile comuniste

Fara Autor | 17.10.2017

2017 / 10 / 21

Pe aceeași temă

Asociaţia Culturală Control N vă invită la o călătorie în timp, odată cu organizarea expoziţiei multimedia DISCO BTT – Discotecile Comuniste. Începând cu 21 octombrie, la Palatului Ştirbei din Bucureşti, expoziţia îşi propune să redea, cu ajutorul unor multiple mijloace vizuale, o parte din istoria recentă a României, despre care nu există în prezent o documentaţie foarte clară, ea rămânând doar în memoria generaţiilor care au trăit-o: perioada anilor ’70-’80.

 

DISCO BTT este o creaţie artistică originală, inspirată din elementele acelor vremuri, ce îşi propune să poarte vizitatorul prin diverse spaţii neconvenţionale. Expoziţia imaginează un traseu senzorial prin mai multe camere, concepute fiecare pe baza unei realităţi din acele vremuri. Spaţiul expoziţional e format din 8 încăperi pe care vizitatorul le parcurge, ghidat scenografic. Fiecare încăpere reprezintă un capitol important în formarea unei imagini de ansamblu asupra a ceea ce a însemnat această perioadă din istoria comunistă. Nu există ghid, vizita e individuală, nu se formează grupuri de vizitatori, fiecare putând zăbovi oricât în oricare dintre încăperi. Expoziţia e construită cu ajutorul diverselor elemente audio-vizuale, combinate pentru a reda o emoţie concretă: muzică, proiecţii video, fotografii, decor, obiecte de recuzită, tipărituri, interviuri.

 

Conceptul expoziţiei DISCO BTT îi aparţine regizoarei de film Iulia Rugină, cunoscută pentru filmele sale Breaking News (lansat în cinematografele din România în această toamnă, pe 29 septembrie), Love Building (2013) şi Alt Love Building (2014).

 

DISCO BTT e o călătorie. Pentru cei care au trăit perioada, e o reconectare cu lucruri şi senzaţii pe care nu le-au mai întâlnit de mult. Pentru cei ce nu erau încă născuţi cât să poată dansa vreodată în vreo discotecă studenţească, e o lume nouă în care păşesc concret, din cameră în cameră, ca şi cum ar fi acolo, acum 40 de ani”, spune Iulia Rugină. 

 

Consultanţa privind organizarea expoziţiei a fost asigurată de Sorin Lupaşcu, celebru DJ în perioada discotecilor BTT.  Scenografia e semnată de Andreea Popa, scenograf de film cu experienţa a peste 20 de filme de lung metraj şi colaborări cu regizori precum Claude Lelouche, Joel Schumacher, Cristi Puiu, Cristian Nemescu sau Nae Caranfil.

 

Expoziţia va putea fi vizitată în incinta Palatului Ştirbei din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 107) în perioada 21 octombrie – 11 noiembrie 2017, între orele 18,00 – 20,00 (în timpul săptămânii) şi 18,00 – 22,00, sâmbăta şi duminica. Programul de vizitare merge pe modelul orarului de funcţionare al discotecilor din perioada comunistă, la fel ca şi alte elemente supriză din cadrul expoziţiei, pe care vizitatorii sunt invitaţi să le descopere în traseul lor. Intrarea este liberă.

 

Disco BTT – Discotecile Comuniste e un proiect organizat de Asociaţia Culturală Control N şi co-finanţat de Adminstraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul se bucură de parteneriatul cu proiectul Discotecă.

Mai multe detalii despre proiect şi organizatori se pot găsi pe site-ul www.controln.ro şi pe pagina de Facebook a evenimentului.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22