Pe aceeași temă
"Premierul a spus ca ii va cere ministrului Justitiei sa spuna care ar fi perioada obligatorie care ar trebui sa treaca prin procedura parlamenta. Sa vedem daca mai putem sa le adoptam in aceasta sesiune. Parerea mea e sa fie prin initiativa parlamentara. Domnul Toader ce are pana acum poate sa mearga sa le puna la dispozitia Comisiei si cred ca poate sa si participe in mod activ la lucrurile Comisiei (Comisia specială parlamentară pentru legislația din domeniul Justiției - n.r.)", a declarat Dragnea, citat de stiripesurse.ro.
Întrebat dacă opinia sa coincide cu opinia ministrului Justiţiei pe tema numirii procurorilor şefi, preşedintele PSD a răspuns: "Nici acum nu coincide. O sa le sugerez colegilor din comisia speciala ca acea prevedere sa fie lasata la o parte si sa se ceara avizul Comisie de la Venetia punctual. Eu sustin ca trebuie sa ramana cei trei actori. In ceea ce priveste Inspectia Judiciara, cred cu tarie ca acesta institutie trebuie sa fie autonoma. Daca nu va putea Comisia sa gaseasca cea mai buna forma, poate se discuta de o lege speciala."
Potrivit liderului PSD, premierul nu a spus niciodaca ca nu-si asuma proiectul de lege. "Decizia noastra a fost discutata la Sucevita, ca poate e mai bine initiativa parlamentara, ca sa incheiem in aceasta sesiune parlamentara", a precizat Dragnea.
Întrebat dacă avizul negativ al CSM va fi ignorat, Liviu Dragnea a comentat: "CSM a spus practic ca noi nu putem face nimic, Totusi, Parlamentul nu poate fi anulat."
Cat despre Inspectia Judiciara, liderul social-democrat crede ”cu tarie, mai ales dupa ultimele evenimente, ca aceasta institutie trebuie sa fie autonoma".
In acest scop, poate chiar sa fie elaborata o lege speciala, in afara acestui pachet luat acum in discutie in comisia speciala, dar "obiectivul e ca Inspectia Judiciara sa fie institutie autonoma".
Saga Legilor Justitiei (cronologie ziare.com)
Demersul de modificare a Legilor Justitiei a inceput in august, cand ministrul Toader a anuntat principalele paliere pe care are de gand sa se axeze. Unele dintre modificari au nemultumit Ministerul Public, DNA, DIICOT si CSM. Inclusiv presedintele Klaus Iohannis s-a exprimat impotriva acelor prevederi care, in opinia sa, ar subjuga Justitia politicului.
In fata acestui val de revolta, ministrul Toader a precizat ca propunerile anuntate nu sunt definitive, urmand sa aduca modificari. Oficialul a spus inclusiv ca va cere avizul Comisiei de la Venetia pe modificarile pe care vrea sa le aduca Legilor Justitiei.
Duminica, pe 8 octombrie, Toader a anuntat ca in saptamana care urmeaza proiectul de modificare a Legilor Justitiei va fi definitivat. Saptamana rrespectiva s-a incheiat si nu stim daca a facut acest lucru, cert este ca oficial nu a existat nicio informare in acest sens.
Mai mult de jumatate din magistratii romani au semnat Memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a Legilor Justitiei, initiat de Forumul Judecatorilor, iar azi 73 de organizatii ale societatii civile au cerut Guvernului sa renunte.