Riscurile legii care prevede eliberarea a mii de condamnați din închisori.Cine şi le asumă?

E.b. | 20.10.2017

Câteva sute de deținuți au fost puși în libertate, joi, că urmare a aplicării legii 169/2017 referitoare la recursul compensatoriu. Federația Sindicatelor din Administrația Natională a Penitenciarelor a dat vineri un comunicat, prin care afirmă că legea este neclară și inutilă.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE Tudorel Toader, ministrul Justiției, a anunțat vineri că, în urma intrării în vigoare a Legii recursului compensatoriu, până joi la miezul nopții, au ieșit din penitenciar 529 de deținuți iar 3.349 au dobândit vocație pentru liberare condiționată., transmite Agerpres.

 

n cursul zilei de ieri, (...) în baza acestei legi, adăugarea acelor șase zile (...) considerate ca fiind executate, au ieșit din penitenciar 529 de deținuți. Este mult și pentru orice așteptare a mea. Nu credeam că impactul este, va fi atât de mare, dar, sigur, este efectul legii", a declarat Toader, la conferința "Protecția drepturilor deținuților și condițiile de detenție din România"., a spus Toader.

 

El a precizat că informația i-a fost transmisă de directorul ANP, Marian Dobrică.

 

Tudorel Toader a adăugat că, tot în cursul zilei de joi, 3.349 de deținuți au dobândit vocație pentru liberare condiționată

 

Ştirea iniţială/ În perioadă următoare, alți peste 1.000 de deținuți vor fi analizați, în plus, în comisiile de liberare condiționată. Ceea ce înseamnă că, pentru o vreme măcar, vor fi mai puțini deținuți în penitenciare, chiar dacă asta nu rezolvă problema condițiilor precare, în lipsa unor investiții.

 

Federația Sindicatelor din Administrația Natională a Penitenciarelor a dat vineri un comunicat, prin care afirmă că legea este neclară și inutilă, mai ales în condițiile în care există deja o lege asemănătoare, care se aplică. Mai mult, legea recursului compensatoriu se aplică pe răspunderea directorilor de penitenciare, care „își asumă riscurile unor eliberări eronate”, mai susțin sindicatele, citate de  Digi24.

 

Ministrul Justiției organizează astăzi o conferință care ar urmă să asigure aplicabilitatea recentelor schimbări legislative și identificarea unor soluții optime, ceea ce-trebuie să recunoaștem-este o încercare inedită de pregătire a punerii în aplicare a unei legi care deja se aplică, prin consultarea magistraților de supraveghere a executării pedepselor și a directorilor de penitenciare, puși în fața unui fapt împlinit.

 

Între timp, în lipsa unui regulament de aplicare, legea este aplicată pe răspunderea directorilor de penitenciare care, împreună cu specialiștii din penitenciare implicați în acest proces, își asumă practic riscul unor liberări eronate, pentru a evita detenția ilegală. N-ar fi fost nevoie, dacă ministrul Justiției ar fi organizat corespunzător aplicarea acestei legi și dacă acesta n-ar fi întârziat, până în ultima clipă, cu aprobarea unor ordine.

 

Modul de calcul al acestor 6 zile considerate ca executate este incert, procedura de punere în libertate nu este clară, apar erori în evidența executării pedepselor, iar personalul care gestionează acest proces este insuficient.

 

O estimare bazată pe informațiile preluate de la colegii din penitenciare arată că directorii de penitenciare deja și-au asumat semnarea unor decizii administrative de punere în libertate a peste 300 de deținuți referitor la care, în urma aplicării beneficiului celor 6 zile considerate că fiind executate în plus la fiecare 30 de zile de detenție în condiții improprii, se constată că au executat în totalitate pedeapsa.

 

În perioada următoare estimăm că peste 1.000 de deținuți vor fi prezentați, în plus, în fiecare lună în comisii de liberare condiționată, ca urmare a aplicării legii susamintite, urmând ca instanțele competente să decidă în legătură cu propunerile acestor comisii. S-ar impune deci și modificarea rapidă a unor proceduri de evaluare a deținuților pentru liberarea condiționată pentru a putea fi gestionată această situație fără întârzieri.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22