Igor Dodon, suspendat temporar. Nu mai are voie să-l numească pe ministrul Apărării

Dora Vulcan | 20.10.2017

Curtea Constitutionala de la Chisinau a decis ca Igor Dodon este in imposibilitate de a isi exercita functia, in urma refuzului sau de a il numi pe Eugen Sturza in functia de ministru al Apararii.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Decretul de numire a lui Sturza in functia de ministru al Apararii va fi semnat de presedintele Parlamentului sau de primul ministru, procedura pe timpul careia se considera ca Igor Dodon este suspendat, a hotarat Curtea Constitutionala din tara vecina, potrivit ProTv Chisinau.

 

 

Curtea Constitutionala de la Chisinau a decis, marti, ca Parlamentul poate demara procedura de suspendare din functie a presedintelui Igor Dodon dupa ce a respins de doua ori candidatura lui Eugen Sturza la functia de ministru al Apararii. Consilierul lui Dodon îi amenință pe judecători cu pușcăria.

 

 

Igor Dodon a incalcat Constitutia atunci cand a refuzat sa-l numeasca pe Eugen Sturza la aparare, asa ca poate fi suspendat din functie, a decis marți Curtea Constitutională, transmite Pro TV Chișinău.

 

 

Magistratii afirma ca temporar interimatul poate fi asigurat, in ordine, de presedintele Parlamentului sau prim-ministru, care poate lua deciziile necesare. Presedintia afirma ca dupa hotararea de astazi, judecatorii CC trebuie trasi la raspundere penala.

 

 

Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea Constituţională a hotărât:

 

 

- În sensul articolului 91 din Constituţie, refuzul Preşedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţia (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcţiei, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligaţii constituţionale a Preşedintelui.

 

 

- Instituirea interimatului funcţiei, cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligaţie constituţională şi circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către Curtea Constituţională, în conformitate cu competenţa atribuită acesteia prin articolul 135 alin. (1) lit. f) din Constituţie.

 

 

După emiterea hotărârii, consilierul lui Dodon, Maxim Lebedinschi i-a amenințat cu pușcăria pe judecători

 

 

"Decizia este una de raspundere penala, toti judecatorii Curtii vor raspunde in fata legii, ar putea face puscarie . Constitutia nu este o carpa, nu s-au nascut in aceasta functie. Decizia de astazi este o actiune complexa. Nu recunoastem aceasta decizie."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22