BM: Economia Romaniei creste peste potential, dar este tot mai vulnerabila la socuri

E.b. | 21.10.2017

Economia Romaniei ar urma sa creasca peste potential in 2017 si in 2018, a estimat Banca Mondiala (BM), conform celei mai recente actualizari a raportului Economie regionala, migratie si mobilitate in Europa si Asia Centrala.

Pe aceeași temă

 

     

"PIB-ul va creste probabil cu 5,5% in acest an, datorita masurilor de stimulare fiscala si a imbunatatirii economiei europene. Majorarea consumului ar urma sa extinda deficitul de cont curent la 3,1% in 2017, de la 2,4% in 2016. Inflatia ar urma sa creasca, reflectand cererea interna excesiva si atenuarea efectelor reducerilor de taxe. Banca Nationala a Romaniei se asteapta la o majorare graduala a inflatiei spre 2% la sfarsitul lui 2017", releva raportul BM, citat de ziare.com.

 

Banca Mondiala previzioneaza o expansiune a PIB de 4,1% pentru 2018 si de 3,6% in 2019, iar deficitul de cont curent ar urma sa ajunga la 3,5% anul viitor si la 3,8% in 2019.

 

Institutia financiara internationala avertizeaza ca acumularea presiunilor fiscale si cererea interna excesiva limiteaza spatiul de manevra pentru autoritati in acest an si in viitor. Deficitul fiscal si deficitul de cont curent sunt in crestere, iar dinamicile datoriei publice nu s-au stabilizat.

 

Aceste evolutii fac ca economia Romaniei sa fie din ce in ce mai vulnerabila la socurile exogene.

 

"Autoritatile ar trebui sa ia in considerare masuri fiscale suplimentare daca deficitul bugetar risca sa depaseasca 3% din PIB in 2017 si in 2018", se arata in raportul Bancii Mondiale.

 

Pe plan extern, probabila reducere a volumului achizitiilor lunare de active de catre Banca Centrala Europeana si ratele mai ridicate ale dobanzilor pe plan global ar putea duce la o repozitionare a increderii investitorilor fata de pietele emergente si la costuri de refinantare mai ridicate, intarind presiunile fiscale. Aspectul pozitiv vine din cresterea peste estimari a zonei euro, care va actiona ca un motor de crestere in UE, inclusiv in Romania, considera BM.

 

De asemenea, institutia considera ca majorarea potentialului de crestere a Romaniei necesita atentie la agenda reformelor structurale.

 

Reformarea administratiei publice si masurile de combatere a coruptiei, majorarea veniturilor din taxe prin reforme administrative, imbunatatirea eficientei si eficacitatii cheltuielilor publice, implementarea noului cadru legal pentru guvernanta corporatista a companiilor detinute de stat raman prioritatile reformei, se mai arata in raport.

 

Nu in ultimul rand, este necesara reinnoirea eforturilor pentru imbunatatirea participarii fortei de munca si majorarea numarului de angajati deoarece rata somajului ramane ridicata in randul tinerilor si a celor cu calificare scazuta, si pentru a asigura tuturor romanilor acces la servicii publice de calitate ridicata. Gradual, concentrarea pe politica fiscala trebuie sa fie reechilibrata de la majorarea consumului spre sprijinirea unei cai de convergenta sustenabile, apreciaza Banca Mondiala.

 

Banca Mondiala estima in mai ca economia Romaniei va inregistra un avans de 4,4% in acest an, fata de o expansiune de 3,7% previzionata in ianuarie. De asemenea, institutia financiara internationala a revizuit in crestere cu 0,3% estimarile pentru 2018 si 2019, cand PIB-ul Romaniei ar urma sa creasca cu 3,7% si, respectiv, 3,5%.

 

Cresterea economica pentru Europa si Asia Centrala ar urma sa ajunga la 2,2% in 2017, cel mai semnificativ avans in regiune din 2011, a previzionat Banca Mondiala.


 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22