Pe aceeași temă
Intr-un interviu oferit Republica.ro, Sorin Dumitrascu, liderul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), spune ca legea este o "gratiere mascata", facuta cu dedicatie pentru cei pe care actualii lideri politici incearca sa-i scape de inchisoare inca de cand au preluat guvernarea.
"Am cerut foarte deschis Guvernului sa isi asume un act de gratiere, daca asta isi doreste. Noi am considerat ca este preferabila o actiune de politica publica cinstita, pe fata, in locul acestei legi care pune o povara administrativa imensa pe sistemul penitenciar, fara ca beneficiile pe termen lung sa fie consistente.
O alta chestiune pe care noi o consideram nefireasca este aceea ca se aplica tuturor detinutilor - hoti, talhari, criminali, violatori, corupti, toti primesc aceste beneficii. Daca la un act de gratiere normala unele categorii erau excluse - detinuti care savarsisera infractiuni cu violenta, care savarsisera fapte de coruptie sau fapte reprobabile -, acum nu se mai intampla acest lucru.
Absolut toti detinutii au beneficiat de aceasta lege, asa ca au fost pusi in libertate hoti, talhari, criminali, violatori, corupti, fara nicio deosebire. Sau daca nu au fost pusi deja in libertate, vor fi in curand, pentru ca iata mai sunt peste 3.300 de detinuti care asteapta viitoarea comisie de liberare conditionata pentru a fi pusi in libertate", a spus presedintele FSANP.
Acesta aminteste ca proiectul initial in primul rand vorbea de 3 zile castigate, ceea ce presupunea ca detinutul acumula aceste zile, dar, ulterior, judecatorul decidea daca poate fi liberat conditionat sau nu.
Masura cu dedicatie
Apoi insa, in Parlament, cele 3 zile s-au transformat in 6 si au devenit obligatoriu scazute din pedeapsa. In plus, daca initial calculele erau facute la nivel de camera, si aceasta prevedere a fost modificata, Dumitrascu sugerand ca masura a fost luata cu dedicatie pentru "detinutii protejati".
"S-a mai modificat ceva in Parlament. Daca initial, asa cum era normal, conditiile improprii se calculau la nivel de camera, la un moment dat - nu stim cum si nu stim de ce, dar putem sa banuim pentru cine -, s-a renuntat la calcularea pe camera pentru ca tocmai detinutii protejati, detinutii cu oarecare greutate politica pe vremuri sau din afaceri nu intrau in aceasta categorie, pentru ca ei stateau in conditii bune.
Si atunci s-a extins acest calcul la nivelul cladirii, ceea ce este absolut incorect. Asa cum nu e normal ca de asistenta sociala sa beneficieze toti oamenii, otova, asa nu e normal ca de acest beneficiu pentru conditii improprii sa aiba parte toti detinutii. Pentru ca unii au stat in conditii improprii, altii nu", a explicat Dumitrascu.
Liderul FSANP spune ca, avand in vedere cat de "pe genunchi" a fost facuta legea, el crede ca a fost data pentru a scapa anumite persoane.
"Cred ca motivul eliberarii anticipate este ca au avut obligatii personale, din ratiuni politice, adica au fost niste oameni care erau in penitenciar si trebuiau sa scape. Altfel nu se justifica niciuna dintre masurile acestea. Ganditi-va ca guvernarea asa a inceput, cu o gratiere data noaptea, cu modificarea, noaptea", a unor prevederi din Codul Penal.
El l-a criticat si pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, pentru ca, desi ar fi trebuit cu 30 de zile inainte ca legea sa intre in vigoare sa dea un ordin cu normele de aplicare, acest ordin a fost dat cu o seara inainte.
"A tot fost asteptat un ordin al ministrului Justitiei, care ar fi trebuit sa fie publicat in Monitorul Oficial. In cele din urma, s-a publicat cu o seara inainte de a intra in vigoare, desi ar fi trebuit sa fie publicat cu 30 zile inainte.
Apoi, s-au facut repede acele formulare si registre ce trebuie completate pentru ca sa facem calculul pentru detinuti.
Desi exista sistem informatic, pentru fiecare detinut se face o fisa individuala, pentru ca fiecare detinut a umblat prin diverse camere si diverse puscarii. Ganditi-va ca formularele au venit la orele 22:00, urmand ca a doua zi sa fie calculate toate aceste zile considerate ca executate. A fost pe genunchi, Ministerul Justitiei nu si-a facut deloc, dar deloc treaba", a subliniat Sorin Dumitrascu, liderul FSANP.
"Toti vor iesi"
El a insistat ca mare parte din detinutii care au beneficiat de liberarea anticipata se vor intoarce in penitenciare, pentru ca sistemul nu a facut nimic pentru a-i integra in societate dupa ce ies de dupa gratii.
"Sa stiti ca nu isi iau adio, isi iau la buna revedere pentru ca majoritatea se vor intoarce", spune liderul sindical
In schimb, printre ei se strecoara multi corupti.
"Ganditi-va la orice om politic sau om de afaceri care e acum in inchisoare - acela va pleca acasa odata cu intrarea in vigoare a legii privind recursul compensatoriu. Toti vor iesi. Au fost condamnati la trei-patru ani, au stat sapte-opt luni in arest la domiciliu, li se aplica sase zile la 30 de zile de stat in penitenciar si uite asa au facut termenul, au intrat in comisie si au plecat acasa. Discret, fara sa ii stie nimeni, ascunsi in marea masa a gainarilor, talharilor, coruptilor, criminalilor si violatorilor", a conchis Sorin Dumitrascu.