Festivalului de Arte Performative Timişoara, ediţia a treia

Fara Autor | 23.10.2017

2017 / 10 / 26

Pe aceeași temă

În perioada 26-29 octombrie 2017 are loc a treia ediţie a Festivalului de Arte Performative Timişoara (FAPT), lansat în 2015 ca un eveniment proaspăt şi amplu prin colecţia de spectacole internaţionale prezentate, semnate de artişti cu discursuri puternice, majoritatea din dansul contemporan. Prima ediţie a propus publicului un moment de reflecţie asupra trecutului recent. În 2016, festivalul a explorat în principal teme autobiografice, legate de fragilitate şi violenţă în spaţiul public şi intim.

 

În 2017, FAPT readuce pe scenă profesionişti şi amatori, al fel ca în Collective jumps al Isabellei Schad din 2015, unde dansatori profesionişti au făcut corp comun cu actori locali, profesionişti sau amatori, sau ca în spectacolul School of Moon al coregrafului Eric Minh Cuong Castaing, din 2016, în care au fost mixaţi adulţi şi copii de vârste şi pregătiri artistice diferite.

Anul acesta, publicul timişorean are posibilitatea să fie parte din spectacolul Sacre du Printemps (Ritualul primăverii), formulat de una din​tre​ cele mai importante coregrafe a tuturor vremurilor, Pina Bausch, într-o montare propusă de Roger Bernat. Regizor la bază, Bernat este prezent anul acesta la Timişoara şi cu Domini public, în care protagoniştii sunt înşişi spectatorii, care se grupează în timp real în entităţi după numitorul comun

Ce înseamnă dimensiunea socială a spaţiului, spaţiul contradictoriu - sunt întrebări pe urma cărora a mers Simona Deaconescu în spectacolul Counterbody. Opt dansatori energici deschid FAPT 2017 cu acest performance foarte vizual.

Colaborarea lui Jefta van Dinther cu Thiago Granato, This is Concrete, ne atrage în intimitatea a două corpuri care explorează, pe puternice vibraţii de sunet, graniţa ​di​ntre fuziunea fizică şi fuziunea socială, ​dintre sex şi dans, ​dintre simbioză şi parazitism.

România în trauma post-revoluţionară este fundalul pe care Mădălina Dan şi Sergiu Matiş îşi performează istoria în comun, parcursul prin dans pornit în anii '90 în şcoli de coregrafie din Cluj şi Bucureşti. All That Maattered este o producţie a Festivalului de Arte Performative din 2015, dezvoltată într-o formă nouă la Berlin şi invitată să articuleze finalul ediţiei 2017 a festivalului.

FAPT găzduieşte anul acesta pentru prima dată un workshop de coregrafie şi teatru pedagogic pentru copii iniţiat de Modjgan Hashemian şi de Oana Cîrpanu, precum şi un workshop de mişcare pentru actori şi dansatori amatori sau profesionişti propus de coregraful şi dansatorul Shantí Vera. Ambele workshop-uri vor avea prezentări publice.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22