Madridul îl avertizează pe Puigdemont că riscă, până sâmbată, să rămână fară nicio putere

Fara Autor | 23.10.2017

Carles Puigdemont, preşedintele separatist al Cataloniei nu va mai avea nicio putere sâmbătă, după ce Senatul va autoriza suspendarea autonomiei regiunii sale.

Pe aceeași temă

 

 

Avertismentul aparţine vicepreşedintei Guvernului spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, relatează AFP, preluată de News.ro.

 

Preşedintele Generalitat (Executivul catalan) nu-şi va mai exercita funcţiile odată ce acord va fi publicat”, a declarat Soraya Saenz de Santamaria, întrebată de postul de radio Onda Cero ce va face Guvernul spaniol dacă Puigdemont refuză să plece din funcţie.

 

El nu va mai avea (drept de) semnătură, nu va mai putea să ia decizii valabile, nu va mai primi salariu”, a adăugat ea, insistând asupra faptului că el nu se va mai putea bucura de vreun beneficiu care decurge din funcţie.

 

Carles Puigdemont (foto), preşedintele catalan, are gărzi de corp, un apartament la Barcelona, în Palatul Generalitat şi maşini de serviciu.

 

Vicepreşedinta nu a precizat însă ce măsuri concrete va lua Guvernul dacă Puigdemont, un fost jurnalist, în vârstă de 54 de ani, care conduce Catalonia din 2016, nu se supune.

 

Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a anunţat sâmbătă că va cere Senatului să pună în aplicare articolul 155 al Constituţiei, cu scopul de a-l autoriza să preia controlul Executivului catalan, poliţiei regionale şi să pună sub tutelă Parlamentul catalan, în vederea organizării unor alegeri regionale la începutul lui 2018.

 

Senatul, în care partidul lui Mariano Rajoy dispune de majoritatea absolută, urmează să se pronunţe prin vot asupra acestor măsuri în sesiune plenară, vineri.


Premierul spaniol Mariano Rajoy a luat această decizie în contextul în care separatiştii ameninţă să declare unilateral independenţa Cataloniei, o regiune în care trăiesc 16% dintre spanioli.


Aceasta reprezintă cea mai gravă criză politică din Spania, după revenirea ţării la democraţie în 1977.


Separatiştii, majoritari în Parlamentul Cataloniei, au anunţat luni că preconizează să organizeze o sesiune plenară a adunării începând de joi.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22