Secretar de stat al Dialogului Social:agramat și cu derapaje de logică. Este inginer de colegiu

Dora Vulcan | 24.10.2017

Vicențiu Dorin Gavril Știr, secretar de stat in Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social, s-a remarcat intr-o conferinta de presa la Timisoara printr-un discurs presarat cu zeci de erori gramaticala si de logica, scrie Actual de Cluj.

Pe aceeași temă

 

 

 

Politicianul ALDE a vorbit timp de zece minute despre "smart city", tehnologie, societatea civila, colectarea selectiva a deseurilor, emitand urmatoarele fraze:

 

”Chiar astăzi voi participa la un program cu „smart City”, mai bine spus „orașul inteligent”, unde implicarea societății civilă va fi una, una importantă. Și vă spun de ce: pentru că noi vrem cu tehnologia care o avem, să creăm un oraș inteligent, dar pe de altă parte, creind acest oraș inteligent, trebuie ca și societatea civilă, ca cetățeanu de rând, să  aibă acel spirit civic ca și el să să ridice la nivelul orașului inteligent, la nivelul tehnologiei. Pentru că pot să vă dau un exemplu simplu. Degeaba noi am creat acuma, punem pubelele, sticle, plastic și așa mai departe, dar dacă noi, cetățeanul, nu știm ca să mergem să punem gunoiul menajer exact cum sunt pubelele, totul nu este făcut într-un mod corect. Pentru că la final, după ce vor fi colectate acele deșeuri, va fi nevoie de oameni pentru sortare, când noi putem face, simplu, să punem deșeuri normal”, spune Știr, citat de actualdecluj.ro.

 

 

 

 

 

Știr a devenit cunoscut in orasul clujean Dej ca un afacerist dispus să plătească  multă reclamă prin presă, pentru a se face cât mai cunoscut.

 

Secretarul de stat din Ministerul Dialogului Social si-a modificat si CV-ul, in care scrie că ar fi terminat „facultate” în cadrul UTCN, și că ar avea diplomă de inginer electromecanic. În realitate, scrie Actual de Cluj, este vorba despre un Colegiu tehnic care a funcționat în perioada 1992 – 2007 și care avea statut de școala preuniversitară, în care se urma o specializare timp de 3 ani. Pe diploma lui Știr scrie „Inginer de Colegiu” – potrivit reprezentanților Univeristății Cluj Napoca – ceea ce nu echivalează în nici un caz cu diploma unui absolvent al Facultății de Electromecanică. Știr a absolvit o scoală profesională în 1994, la Aiud. Și-a echivalat studiile la un liceu industrial din Dej, în 1997. Apoi s-a înscris la acest Colegiu din cadrul UTCN. Până în 2009 a lucrat la  SC Ocna Dej, la departamentul „transport”. Nu specifică ce meserie.

 

 

 Savurosul discurs transcris integral din conferința de presă, cuvânt cu cuvânt (sursa: actualdecluj.ro)

 

Vizita pe care o intreprind astăzi in Timișoara se referă pe guvernare deschisă, transparență decizională. Și aș vrea să vă spun câteva cuvinte la început. Ministerul pe care-l reprezint are un rol important în aplicarea deciziilor guvernamentare, are un rol important ca aceste decizii care să iau să se ajungă la fiecare cetățean. Chiar prin legea transparenței decizionale numărul 52 din 2013 (de fapt este din 2003 – n.red), o lege din care, practic, noi am creat și un Comitet pe care o să vi-l amintesc imediat, această lege a transparenței decizionale este legea prin care Ministerul nostru, fiind un minsiter nou – a fost format anul acesta – și are mai mult și un rol de observator în Guvernul României, pentru ca toate legile să fie dezbătute și să nu fie legile date fără să apară în dezbatere publică. Acesta este rolul nostru de observator.

 

În acest sens, noi am creat două platforme, o platformă care se numește RUTI, Registrul Unic de Transparența Informațiilor…aa Intereselor, mă scuzați  (de fapt, este Registrul Unic al Transparenței Intereselor – n.red) prin care, fiecare decident, primul ministru, ministru, secretari de stat, are o întâlnire, o întâlnire care este în interesul cetățenilor, această întâlnire este trecută pe platforma RUTI, unde fiecare cetățean poate să vadă rolul acelei întâlniri, iar dacă acea întâlnire este de interes pentru el, poate ca să participe la acea întâlnire. Deci totul este destul de transparent. Ceea ce vrem noi este ca guvernarea să fie cât mai deschisă, asta înseamnă o încredere mult mai mare a cetățenilor în actul de guvernare. Și după cum îmi place să spun: cetățeanul trebuie să fie în mijlocul deciziei publice. Acesta este rolul meu în Ministerul Consultării Publice, un rol practic care se potrivește foarte bine cu ideologia liberală a partidului din care fac parte, că noi luptăm pentru interesele cetățenilor și ceea ce vreau este ca – și am spus-o și dimineață – este ca societatea civilă să fie implicată activ în orice act administrativ, în orice act ăăă… Atunci când societatea civilă, când cetățeanul este implicat activ, atunci nu mai poate să existe nicio temere că o lege a fost dată într-un sens sau în altul. Tocmai în acest mod am creat comitetul național OGP în care membri sunt 7 secretari de stat și 7 membri din societatea civilă. Dimineață la Prefectură am avut o întâlnire unde am promis societății civile  că un reprezentant va fi acordat Timișoarei.

 

O întâlnire dimineață foarte benefică în care am întâlnit foarte mulți oameni implicați, deci mai puțin am mai întâlnit așa ceva în țară, ceea ce  m-a făcut ca să ofer  un rol, în acest Comitet, unui reprezentant. Acuma urmează ca societatea civilă care a fost dimineață să stabilească un resprezentant care să fie în acest Comitet Național, care are rolul de a coordona…(citeștec ceva de pe foaie), implementarea acțiunilor. Ceea ce mai vreau să spun este că tot pentru transparența decizională, noi am creat al doilea program de care vă spuneam, „Conect”, in care am solicitat și dimineață și solicit și prin intermediul dumneavoastră, tuturor organizațiillor neguvernamentale sau societății civile, să se înscrie în această platformă. Există pe site-ul ministerului dialogsocial.gov, unde o dată înscriși vor primi în timp real orice informație care apare în spațiul public, aicea mă refer la actele normative, mă refer chiar la minutele din ședințele de guvern, sau minutele de la întâlnirile între miniștri, între grupurile interministeriale, întâlniri între administrație și societatea civilă și mai mult decât atât, în timp real, fiecare va primi această informație.

 

Tot pe această platformă, orice cetățean, sau orice societate civilă, sau ONG, poate să trimită anumite sugestii, anumite proiecte. Noi le vom analiza și le vom trimite spre ministerul de resort, unde vom urmări până la rezolvarea lor. (Se uită pe foaie) Dorința noastră, a mea și a Ministerului pe care îl propun, este ca să implementăm aceste măsuri cu guvernare deschisă și la nivel local, unde are un factor destul de important. Chiar astăzi voi participa la un program cu „smart City”, mai bine spus „orașul inteligent”, unde implicarea societății civilă va fi una, una importantă. Și vă spun de ce: pentru că noi vrem cu tehnologia care o avem, să creăm un oraș inteligent, dar pe de altă parte, creind acest oraș inteligent, trebuie ca și societatea civilă, ca cetățeanul de rând, să  aibă acel spirit civic ca și el să să ridice la nivelul orșului inteligent, la nivelul tehnologiei. Pentru că pot să vă dau un exemplu simplu. Degeaba noi am creat acuma, punem pubelele, sticle, plastic și așa mai departe, dar dacă noi, cetățeanul, nu știm ca să mergem să punem gunoiul menajer exact cum sunt pubelele, totul nu este făcut într-un mod corect. Pentru că la final, după ce vor fi colectate acele deșeuri, va fi nevoie de oameni pentru sortare, când noi putem face, simplu, să punem deșeuri normal. Tot cu tehnolgia, pot să vă spun că s-a creat, știți bine,  tot cu problemele cu pădurile, s-a creat acel radar al pădurilor. Cu tehnologia. De când s-a creat, a scăzut foarte mult, încă nu a ajuns chiar la zero, dar a scăzut foarte mult tăierile ilegale de…de lemn. Și totul merge peee…(pauză, zâmbet tâmp) so-cie-tatea civilă! Dacă noi, societatea civilă, sîntem implicați, și în toate conferințele, și în toate dezbaterile pe unde voi merge în țară, voi încerca să aduc cât mai mult societatea civilă ca să fie alături de noi. Acesta este rolul acestui guvern, să nu mai guvernăm singuri. Vrem ca guvernarea să fie ăăă și politic și a societății civile și atunci  va fi acea transparență pe care toți cetățenii României și-o doresc.”

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22