PNL atacă la CCR modul în care funcţionează Comisia SRI, devenită «instrument de presiune»

E.b. | 24.10.2017

Aşa cum au anunţat, liberalii au atacat la Curtea Constituțională a României (CCR) hotărârea Parlamentului care modifică modul de funcționare a Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.

Pe aceeași temă

 

 

"Sunt două motive care încalcă Constituția și care cel mai probabil vor fi confirmate că această hotărâre practic lezează, pe de-o parte, cetățeanul de rând, iar pe de altă parte, modul de funcționare a Parlamentului", a declarat  Raluca Turcan liderul deputaților PNL, la Parlament, citată de Agerpres.

 

Ea a susținut că această hotărâre modifică statutul consfințit de Constituție pentru organismele Parlamentului. Turcan a adăugat că a obliga o persoană să se prezinte la Comisia SRI încalcă Legea fundamentală.

 

"În primul rând, o comisie permanentă a Parlamentului României a primit atribuții de comisie de anchetă. Însă, în Regulamentul Camerei Deputaților și Senatului, comisia de anchetă funcționează pe o perioadă determinată. În aceste condiții, practic se schimbă statutul consfințit prin Constituție privind organismele de funcționare ale Parlamentului, care sunt comisiile permanente, comisiile speciale și comisiile de anchetă", a explicat Turcan.

 

Al doilea aspect, potrivit ei, este legat de chemarea la audieri și la ședințele acestei comisii a oricărei persoane.

 

"Există decizii ale CCR care spun că la comisiile de anchetă pot fi obligate să vină la audieri doar persoanele care se află în raport cu instituțiile statutului, cu Camera Deputaților sau cu Senatul. Practic, PSD, încălcând Constituția și Regulamentul de funcționare al celor două Camere, încearcă să transforme o comisie permanentă a Parlamentului României într-un instrument de presiune politică, probabil pentru a satisface iarăși jocurile pe care le au și le fac de decredibilizare a unor instituții ale statului român", a afirmat Turcan. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22