Tudose:nu-l schimbăm pe Mișa de la Finanțe.Premierul contrazice Eurostat:deficitul este sub 3%

Dora Vulcan | 25.10.2017

Premierul Mihai Tudose a anuntat miercuri ca nu il va schimba din functie pe ministrul Finantelor, Ionut Misa. Tudose l-a criticat saptamana trecuta pentru felul în care a comunicat impunerea taxei de solidaritate pentru firme, in valoare de 2% din fondul de salarii.

Pe aceeași temă

 

 

Tudose s-a arătat mulțumit de activitatea lui MIșa. "Deficitul pe anul acesta este sub 3, și la anul tot sub 3. Îmi permiteți să comentez ce știu eu, nu ce știți dumneavoastră. Este sub 3 — 2,97 pe 2017, și tot așa pe 2018 este bugetul prognozat", a spus Tudose, citat de Agerpres.

 

Întrebat dacă este nemulțumit de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, premierul a negat respectiva informație. "Nu, nu este adevărat, ci dimpotrivă. Nu intenționăm (să îl schimbe din funcție — n.r.). Guvernamental nu, politic nu", a afirmat Mihai Tudose.

 

De asemenea, președintele Camerei Deputaților și liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că Ionuț Mișa este un ministru bun, care va avea rezultate bune.

 

"Am înțeles că am avut o întâlnire de taină luni seara. Am avut o zi întreagă, vreo 18 ore de discuții pe buget și împreună cu domnul Mișa. N-a fost niciun conflict între noi, sau între premier și dl. Mișa. E un ministru bun care muncește și va avea rezultate bune", a afirmat Dragnea.

 

 

Premierul Mihai Tudose și liderul PSD, Liviu Dragnea, au participat, miercuri, la manifestările organizate la Ansamblul Monumental "Glorie Ostașului Român" din Carei, județul Satu Mare, cu prilejul Zilei Armatei României.

 

 

 

Eurostat: România a înregistrat un deficit bugetar de 4,1% în trimestrul II. Cel mai mare din UE

 

 

România a înregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), date ajustate sezonier, în trimestrul al doilea al acestui an.

 

 Comisia Europeana estimeaza ca Romania a incheiat trimestrul II din 2017 cu un deficit de 4,1%, cel mai mare din Uniunea Europeana, potrivit datelor corectate cu variatiile sezoniere care au fost publicate marti de Eurostat, citat de Hotnews.roTinta asumata de guvernarea PSD-ALDE (fostul guvern Grindeanu) la constituirea bugetului de stat pe anul 2017 era de de 2,98% din PIB pe metodologia ESA sau 2,96% din PIB pe metodologia cash. La deficit bugetar peste limita de 3% din PIB intr-un stat membru Uniunea Europeana poate declansa procedura de deficit excesiv asupra acelei tari. 

  

 

 După România, cele mai mari deficite bugetare, date ajustate sezonier, le-au înregistrat Marea Britanie (3,4%), Franţa (2,8%), Portugalia (1,6%), Slovacia (1,4%), Austria şi Polonia (cu câte 1,2%).

 

 


 

Institutul european de statistica a revizuit si cifra pentru trimestrul I, la -3,6%, fata de precedenta estimare de 3,2%. Romania inregistreaza astfel cel mai mare deficit din intreaga Uniune.

 

 

Datele sunt calculate pe baza soldului ESA 2010 (European System of Accounts).

 

 

 În noul program de guvernare al guvernului Tudose se arata ca toate masurile prevazute de executiv "se vor face respectand criteriile din Tratatul de la Maastricht, si anume un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB si o datorie publica mai mica de 60% din PIB".

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22