Ministerul Justiţiei, dat în judecată: N-a supus dezbaterii publice legile justiţiei

E.b. | 25.10.2017

Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a dat în judecată Ministerul Justiţiei pentru a-l obliga să supună dezbaterii publice legile justiţiei.

Pe aceeași temă

  

"Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a dat în judecată Ministerul Justiţiei pentru a-l obliga să supună consultării/dezbaterii publice, controversatul proiect de modificare al legilor justiţiei, versiunea 'Tudorel Toader' (mai precis, proiectul de lege în forma trimisă la Consiliul Superior al Magistraturii spre avizare prin adresa Ministerului Justiţiei cu nr. 88929/2017 din 30.08.2017). 

 

Cele două cereri de chemare în judecată, respectiv acţiunea de fond şi cererea de ordonanţă preşedinţială au fost introduse la Curtea de Apel Braşov, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, la data de 25 septembrie 2017, şi au fost comunicate Ministerului Justiţiei care a şi formulat deja o întâmpinare", anunţă asociaţia într-un comunicat, citat de News.ro.

 

Totodată, termenul de judecată în acţiunea de ordonanţă preşedinţială a fost stabilit pentru data de 07.11.2017.

 

Potrivit asociaţiei, demersul juridic a fost determinat de "conduita flagrant abuzivă a Ministrului Justiţiei care a refuzat în maniera cea mai arbitrară să supună consultării/dezbaterii publice un proiect normativ conţinând numeroase propuneri de o noutate absolută şi cu un impact major asupra funcţionării justiţiei, sub pretextul implicit şi aberant că acest proiect ar fi fost supus unei ample consultări publice în octombrie 2016, pe vremea ministrului Raluca Prună, când respectivul proiect conţinea cu totul alte propuneri avansate de Ministerul Justiţiei (Propuneri care, prin Hotărârea Plenului CSM nr. 1506/29.11.2016, au fost avizate favorabil cu observaţiile prezentate în anexa la Hotărâre, spre deosebire propunerile din proiectul d-lui Toader care au primit aviz negativ de la CSM)".


De asemenea, reprezentanţii asociaţiei spun că, deşi Toaderrd ştia despre cererile de chemare în judecată "a continuat nestingherit să-şi bată joc de aplicarea uneia dintre legile fundamentale pentru bunul mers al democraţiei (legea transparenţei decizionale) refuzând să supună proiectul, consultării/dezbaterii publice".


Asociaţia face apel şi la Parlament, căruia îi solicită să nu ia în discuţie proiectul 'legilor justiţiei' până când acest proiect nu este supus unei consultări/dezbateri publice reale şi/sau până când Instanţa de Contencios Administrativnu se pronunţă asupra legalităţii deciziei Ministerului Justiţiei "de a strecura pe sub nasul unei întregi naţiuni, fără nici un fel de dezbatere publică, un număr impresionant de propuneri legislative de o noutate absolută şi de o importanţă covârşitoare pentru funcţionarea Justiţiei în România".

 

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader prezintă miercuri în Parlament proiectul legilor justiţiei, criticat de asociaţiile de magistraţi, pe care coaliţia guvernam,entală a decis să le promoveze prin iniţiativă parlamentară.


 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22