Toader spune că va decide el rezultatul controlului la DNA și sugerează revocarea lui Kovesi

Dora Vulcan | 26.10.2017

Ministrul Justitiei se arată nedumerit de opiniile divergente ale membrilor Inspectiei Judicare, dar spune că acest lucru il ajuta să ”încline balanța” în luarea unei decizii. Toader sugereaza ca aceasta a fost deja luată după ce a ascultat-o pe Mihaiela Iorga Moraru, dată afară de Kovesi.

Pe aceeași temă

 

 

Toader s-a arătat nedumerit de ce trei dintre membrii echipei de control au o concluzie, iar ceilalţi trei au altă concluzie, diametral opusă. El a spus că această situaţie îi va da "libertatea de a înclina balanţa" şi că va lua o decizie în cel mult o lună şi jumătate.

 

 

"Pe mine ca ministru al Justitiei ma ajuta in evaluare faptul ca la randul lor inspectorii judiciari au avut pozitii diferite. Ca daca 6 din 6 ar fi spus ca totul e foarte bine sau foarte rau... era greu sa ai tu independenta sa faci aprecieri. Daca trei sunt intr-un fel si trei intr-un fel mie imi da acest raport libertatea de a inclina balanta. Am exprimat şi exprim nedumerirea de ce comisia a fost formată din şase membri care au pornit într-o echipă, dar care ulterior, în termen scurt, s-au divizat şi trei au o anumită opţiune, iar ceilalţi trei au o opţiune diametral opusă şi nu pot da o concluzie. Şi, în felul acesta, trebuie să citim raportul de control în conţinut, dar constatând că trei au concluzii într-o direcţie, să nu spun pozitivă, iar ceilalţi trei au altă opinie, să nu spun negativă", a declarat Tudorel Toader, miercuri seara, la Antena 3.

 

 

Acesta a precizat ca raportul venit de la Inspectia Judiciara reprezinta doar un element in privinta evaluarii DNA și că nu a solicitat raportul Inspectiei Judiciare doar pentru a le da de lucru.

 

 

"Nu mă voi antepronunţa, dar, indiferent de concluzia pe care o voi trage, nu mă voi raporta numai la raportul de control, la constatările şi concluziile celor care au controlat. Eu nu am solicitat Inspecţiei Judiciare acest control, doar pentru a le da de lucru. De zece ani de zile, DNA, Parchetul Înaltei Curţi, nu au fost supuse unui astfel de control. Orice entitate este periodic controlată. Aici este cheia echilibrului puterilor, controlul reciproc al puterilor, ca nu cumva una să iasă de sub controlul celorlalte (...) Concluzia mea nu se bazează exclusiv pe acest raport", a afirmat ministrul Justiţiei.

 

 

Toader a declarat că decizia sa e luată, după ce a ascultat-o pe Mihaiela Moraru Iorga, fost procuror DNA, dată afară de la Direcție de Kovesi, dar și după ce a citit raportul Inspecției Judiciare despre activitatea de management a șefei structurii anticorupție. Toader i-a fost profesor la facultate lui Iorga, dar a făcut parte și din comisia de doctorat a lui Kovesi.

 

 

”Am fost în multe comisii, mulți au absolvit facultatea de drept. Am fost în comisia de susținere a tezei lui Kovesi. Teza e una valoroasă. Venea din experiența de șef la DIICOT, știa cel mai bine care sunt particularității crimei organizate. Avea premisele formulării unor concluzii pentru modificarea legislației. Iorga mi-a furnizat suficiente date pentru concluziile pe care le voi lua, alături de raportul Inspecției Judiciare. Voi anunța decizia despre Kovesi  în funcție de abordare. Dacă voi face abordări sectoriale, pe DNA și pe Ministerul Public, voi anunța mai întâi la DNA. Dacă le voi face împreună, voi anunța după decizia din CSM, raportul. Cel mai probabil, voi merge pe prima variantă. Într-o lună, o lună și jumătate voi avea un rezultat”, a declarat Toader.

 

 

El a spus că acest raport al Inspecţiei Judiciare va fi supus analizei Secţiei pentru procurori a CSM, care va da un aviz, cel mai probabil marţea viitoare.

 

"Va fi supus analizei Secţiei pentru procurori la care particip şi care va da un vot care poate să fie cu observaţii, indiferent că e de admitere sau respingere, cel mai probabil marţea viitoare, când este planificată şedinţa de aprobare a raportului de control al Inspecţiei Judiciare. (...) Sunt preocupat de conţinutul avizului consultativ al CSM, de argumentele care stau la bază. 

 

 

Alte idei exprimate de Tudorel Toader cu privire la situația de la DNA, după raportul Inspecției Judiciare

 

  • Din cate citim in raport, sunt dosare foarte multe care stau in lucru de ani de zile;
  • Sunt peste 400 de dosare in lucru de peste 5 ani de zile;
  • Acum, ati putea spune ca 40 de dosare de la DNA nefinalizate, plus alte 40 din alta parte nu sunt multe tinand cont volumul de lucru, dar e vorba de egalitatea in fata legii. Pe om il intereseaza cauza lui, pentru el ea e cea mai grava. Nu s egandeste el ca alta cauza e mult mai complexa iar dosarul lui poate sa astepte cu anii;
  • Orice slujbas, fie ca sunt eu sau un om din primarie, nu va mai munci bine daca stie ca nu este controlat niciodata;
  • Eu nu vreau sanctionarea magistratilor, dar vreau gasirea unei solutii de echilibru.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22