Investitori în România: mediul de afaceri, deteriorat. Creșterea economică, nesustenabilă

Dora Vulcan | 26.10.2017

Investitorii străini în Romania se asteapta la o crestere a afacerilor in urmatorul an, dar se plang de lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ si fiscal si spun ca mediul de afaceri s-a deteriorat, arata un raport publicat miercuri de Consiliul Investitorilor Straini (FIC).

Pe aceeași temă

 

 

 

 Companiile din cadrul FIC reprezinta un segment important din investitiile straine directe in Romania, cumuland impreuna mai mult de 180.000 de angajati si o cifra de afaceri totala ce reprezinta aproximativ 25% din PIB-ul Romaniei.

 

"Rezultatele analizei din septembrie 2017 arata ca peste 60% dintre respondenti se asteapta ca veniturile si afacerile lor sa creasca in urmatorul an, ceea ce confirma cresterea economica inregistrata de Romania in acest an si prognoza pentru 2018. In acelasi timp se remarca o deteriorare semnificativa a perceptiei privind mediul de afaceri din Romania, in special in privinta predictibilitatii cadrului legislativ si a stabilitatii fiscale si de reglementare", se arata in comunicatul investitorilor străini.

 

Astfel, 90% dintre respondenti (in crestere semnificativa de la doar 25% in 2015) spun ca schimbarile legislative le afecteaza planurile de afaceri, iar 65% dintre acestia considera ca povara fiscala a crescut in ultima perioada, spre deosebire de 35% in 2015.

 

" 75% spun ca mediul de afaceri din Romania s-a deteriorat recent si ca evolutiile recente au contribuit la diminuarea increderii lor. In ultimii doi ani, a crescut semnificativ numarul membrilor FIC care spun ca infrastructura, birocratia sau accesul la forta de munca le pun probleme din ce in ce mai mari", se arata in comunicat.

 

Totodata, 42% dintre companiile FIC spun ca Romania pierde din competitivitate datorita pietei muncii, spre deosebire de numai 6% in 2015, acesta fiind indicatorul care s-a deteriorat cel mai mult in perioada analizata.

 

In plus, 90% dintre respondenti spun ca infrastructura si birocratia au un impact negativ asupra competitivitatii lor.

 

"Aceasta crestere economica nu pare sustenabila pe termen mediu si lung. Lipsa investitiilor in infrastructura, cresterea deficitului de forta de munca, incertitudinea privind politicile fiscale si de reglementare precum si sentimentul deteriorarii mediului de afaceri vor conduce la reducerea investitiilor private, locale sau straine si implicit ducand la incetinirea cresterii si la o economie ce va opera sub potential", se arata in comunicat.

 

Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 2,518 miliarde euro dupa primele opt luni, in scadere cu 18,6% comparativ cu perioada ianuarie - august 2016. Totodata, datoria publica a tarii a ajuns in august la 33,898 miliarde euro, cu 5% mai mult decat in 31 decembrie 2016.

 

"Este inca prematur ca aceasta scadere sa fie interpretata ca o diminuare a increderii investitorilor straini in economia romaneasca, intrucat decizia unei investitii presupune o perioada de analiza de aproximativ doi ani. Dar unele masuri recente au ridicat semne de intrebare investitorilor straini prezenti in Romania, asa cum se vede din analiza FIC si implicit, e posibil sa-i fi intimidat pe cei care planuiau sa faca investitii in viitor", se arata in comunicat.

 

FIC considera ca autoritatile ar trebui sa adopte politici coerente de atragere a investitiilor straine directe, in contextul in care schimbarile constante ale politicilor fiscale prin masuri anuntate public, la care ulterior se renunta, au un efect negativ puternic asupra increderii investitorilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22