Condiții mai bune pentru deținuți: interfon, tv, duș cu reglarea presiunii și temperaturii

Dora Vulcan | 27.10.2017

România a intrat pe lista țărilor care îndeplinesc condițiile obligatorii pentru spațiile de detenție, din ordinul ministrului de Justiție. Pe lista dotărilor din celule sunt: interfonul și regulatoarele de temperatură și presiune a apei de la duș. Camerele vor avea 2,5 metri înălțime.

Pe aceeași temă

 

 

Ordinul nr. 2.772/C a fost emis de ministrul Tudorel Toader pe 17 octombrie și a fost publicat în Monitorul Oficial pe 18 octombrie. Actul - care a abrogat un ordin din 2010, semnat de Alina Bica, pe atunci secretar de stat în Ministerul Justiției - cuprinde Normele minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spațiile de cazare a deținuților și, prin urmare, este de așteptat ca acestea să devină referință pentru recursul compensatoriu. Cu alte cuvinte, orice abatere de la acestea s-ar putea traduce într-o reducere a pedepselor, transmite Digi 24.ro.

 

 

 

Câteva dintre normele stabilite de ministrul Tudorel Toader:

 

- grupurile sanitare să fie separate de camerele de deținere.

 

- camerele de deținere să aibă, în funcție de regimul de executare și de amenajare, între una și patru prize de alimentare cu energie electrică.

 

- fiecare cameră să aibă, pe lângă priza TV și terminalul radio, un sistem de comunicare de tip interfon.

 

- camerele de deținere nou construite sau modernizate să aibă „cel puțin 2,5 metri între podea și tavan”.

 

- saloanele de cazare din penitenciarele-spital nou construite sau modernizate să aibă o capacitate maximă de șase paturi, o suprafață de cel puțin 7 metri pătrați/deținut și un cubaj de 20 metri cubi/pat.

 

- fiecare penitenciar să amenajeze „cel puțin o cameră de protecție destinată cazării individuale a persoanelor vulnerabile.

 

- iluminatul de veghe să nu perturbe somnul deținuților.

 

- în regim de maximă siguranță, deținutul să stea singur în cameră, iar aceasta să fie dotată cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, masă (amplasată la baza ferestrei), scaun (metalic, fără spătar), pat (de 90/200 cm), nișă depozitare, cuier, suport TV, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, duș (cu posibilitate de reglare a unghiului de cădere, regulator de temperatură și cantitate a apei și cu regulator de timp) și cadă de duș, perdea, chiuvetă (cu aspect satinat, unul sau două robinete și regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) și vas WC-monobloc, poliță pentru chiuvetă (ușor de curățat, rezistentă la foc și depuneri), oglindă, spațiu tehnic, ușă metalică cu grilaj și vizetă cu geam de protecție.

 

- în regim închis sau în arestul preventiv, camerele să fie de două persoane și dotate cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, masă (de 40x100 cm), scaune (metalice, fără spătar), paturi (suprapuse), nișă depozitare, cuier, suport TV, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, chiuvetă (cu aspect satinat, unul sau două robinete și regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) și vas WC-monobloc, poliță pentru chiuvetă, oglindă, duș și cadă duș (separate de chiuvetă-WC printr-un perete), perdea, ușă metalică cu grilaj și spațiu tehnic.

 

- în regim semideschis, camerele să fie dimensionate pentru 10 persoane și să fie dotate cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, zece scaune din plastic, două mese rabatabile pe latura mică (amplasate astfel încât să permită trecerea simultană a două persoane pe intervalul creat între masă și fereastră), nișă depozitare, cuier, suport TV (care să asigure vizionarea programelor TV concomitent de către toți deținuții), paturi suprapuse, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, două chiuvete (cu regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) și două vase WC-monobloc, polițe pentru chiuvetă, două oglinzi, două dușuri (cu regulator de temperatură și cantitate a apei și regulator de timp, cu posibilitatea de reglare a unghiului de cădere) și două căzi de duș, perdele, ușă metalică și spațiu tehnic.

 

- în regim deschis, camerele să fie dimensionate pentru 10 persoane și să fie dotate cu: fereastră cu gratii, registru de căldură, zece scaune din plastic, două mese (poziționate la o distanță care să permită trecerea simultană a două persoane pe intervalul creat între masă și fereastră), nișă depozitare, rafturi, cuier, noptiere (din lemn sau metal, de maximum 50x50x30 cm), paturi suprapuse, suport TV (să asigure vizionarea programelor TV concomitent de către toți deținuții), priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, două chiuvete (cu regulator de timp)și două vase WC-monobloc, două polițe pentru chiuvetă, două oglinzi, două dușuri (cu regulator de temperatură și cantitate a apei și regulator de timp) și două căzi de duș, perdele, ușă și spațiu tehnic. Spațiile de depozitare a obiectelor personale (haine, încălțăminte, ustensile de scris, etc.) se amenajează într-o încăpere separată de spațiul destinat odihnei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22