PNL vrea suspendarea Gabrielei Firea: Taie bani de la investitii; ii da la ajutoare si biserici

E.b. | 27.10.2017

Cristian Busoi, presedintele PNL Bucuresti, o ameninta pe Gabriela Firea, primarul Capitalei, cu suspendarea din functie.

Pe aceeași temă

 


Gabriela Firea este acuza ca la rectificarea bugetara de saptamana viitoare vrea sa taie de la investitii ca sa dea la biserici si ajutoare sociale "inventate in scop electoral". Primarul se apara, invocand anumite prevederi legale.


"Reducerea bugetului pentru infrastructura, in conditiile traficului din Capitala, este ilogica administrativ si pune in discutie suspendarea dvs", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata, vineri, de presedintele PNL Bucuresti  primarului Capitalei.


Cristian Busoi spune ca a aflat "cu reala surprindere" despre intentia Gabrielei Firea de a "reduce, pentru a doua oara, in decurs de doua luni, bugetul alocat infrastructurii Capitalei".


"Va atrag atentia ca actionati vadit si in cunostinta de cauza impotriva obiectivelor urgente ale Capitalei. Taiati fondurile de la prioritati: infrastructura, trafic si modernizarea sistemului de alimentare termica si le directionati spre proiecte care nu sunt urgente: monumente, biserici si o puzderie de ajutoare sociale inventate de administratia PSD in scop electoral", ase arata in documentul citat.


Liderul liberalilor bucuresteni reaminteste ca la prima rectificare, din 28 septembrie, Gabriela Firea a taiat 175 de milioane de lei din fondurile pentru infrastructura si a suplimentat cu 16,7 milioane de lei bugetul pentru biserici si Administratia Monumentelor.

 

"La aceasta noua rectificare reduceti, din nou, bugetul alocat pentru strazi si parcari, cu 20,8 milioane de lei. Si pentru ca incompetenta sa fie totala, reduceti fondurile alocate uneia dintre cele mai importante probleme ale Bucurestiului: sistemul de energie termica, de unde taiati 69,5 milioane de lei, din totalul de 756,2 milioane de lei, partea cea mai mare a reducerii - 48,9 milioane de lei - fiind luata chiar de la modernizarea a 11 centrale termice din Bucuresti", acuza Busoi.


In plus, acesta a facut calculele care arata ca "mai bine de 1/3 din bugetul Capitalei" se consuma pe "actiuni administrative fara impact in solutionarea urgentelor Capitalei".

 

"Mai mult de 1/3, peste 1,6 mld de lei, din bugetul Capitalei il cheltuiti pe ajutoare si stimulente sociale, biserici si subventii", ii reproseaza Busoi lui Firea.

Busoi afirma ca felul in care actioneaza Gabriela Firea arata ca aceasta fie nu "are habar", fie nu e interesata sa prioritizeze si sa rezolve problemele bucurestenilor.


"Asa cum actionati de aproape 500 de zile, taind banii de la infrastructura si modernizarea sistemului de energie termica si infiintand o administratie paralela cu 22 de cutii negre, care aspira fonduri fara nicio transparenta, demonstreaza ca actionati impotriva bucurestenilor. In ambele situatii de mai sus, dupa 500 de zile mandat, se poate pune in discutie, suspendarea dvs din functie, ca solutie pentru revenirea la prioritatile Capitalei", se mai arata in scrisoarea deschisa.


 

Raspunsul  Primariei Capitalei

 

Intr-un comunicat de presa, Primaria Capitalei precizeaza, conform ziare.com, ca la rectificarea de buget care va fi supusa votului CGMB in sedinta din data de 31 octombrie, "se propune, conform legislatiei de specialitate in vigoare, disponibilizarea sumelor care, din motive obiective, nu pot fi cheltuite pana la sfarsitul acestui an".

 

De asemenea, este subliniat faptul ca "mare parte din aceste sume" vor fi utilizate pentru plata in avans a necesarului de gaze naturale pentru productia agentului termic.

 

In document este invocat un articol din Legea finantelor publice, conform caruia "in situatia in care, pe parcursul executiei bugetare, din motive obiective, implementarea unui proiect de investitii nu se poate realiza conform proiectiei bugetare, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale pot propune autoritatilor deliberative pana la data de 31 octombrie, aprobarea redistribuirii fondurilor intre proiectele inscrise in programul de investitii".

 

Prin urmare, pe ordinea de zi a CGMB se afla o propunere a Gabrielei Firea pentru incheierea a "4 conventii de plata in avans a gazelor naturale, conventii incheiate intre RADET Bucuresti, producatorii de gaze si Municipiul Bucuresti pentru producerea agentului termic catre populatie, pentru iarna 2017-2018".

 

Pe de alta parte, referitor la proiectele de infrastructura, "prin proiectul de rectificare bugetara, se redirectioneaza 18,5 milioane de lei de la patru proiecte pentru care, pana la sfarsitul acestui an, nu pot fi facute plati, pentru plata in avans a gazelor naturale".

 

Este vorba despre urmatoarele proiecte care, din diverse motive, nu pot fi incheiate in acest an:

 

    Strapungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu
    Reabilitare sistem rutier si linii de tramvai Soseaua Pantelimon
    Penetratie Splaiul Independentei-Ciurel-Autostrada Bucuresti - Pitesti
    Reabilitare sistem rutier si linie de tramvai Bdul Liviu Rebreanu


"In ceea ce priveste suma de 68 milioane lei care se propune a fi diminuata de la RADET, acesti bani erau prevazuti pentru modernizarea unor centrale termice, actiune care se va realiza in anul 2018", se mai arata in comunicat.

 

De asemenea, "Administratia Strazilor propune diminuarea creditelor bugetare cu suma de 37 milioane de lei, creditele de angajament ramanand nemodificate. Mentionam ca aceasta suma era prevazuta pentru achizitionarea unor utilaje insa, avand in vedere ca la data prezentei procedura de achizitie nu este finalizata, plata si livrarea nu se pot face pana la sfarsitul anului, banii fiind repartizati catre alte proiecte prioritare".

 

Prioritatile primarului Firea

 

Ce nu se spune in comunicat este care sunt "proiectele prioritare" catre care se repartizeaza banii necheltuiti, conform ziare.com.

 

Agentia News.ro a prezentat datele din rectificarea bugetara care va fi supusa marti la vot, pe lista figurand, printre altele, si alocarea urmatoarelor sume:

   

    1 milion de lei pentru Patriarhia Romana
    200.000 de lei pentru o statuie a lui Stefan cel Mare
    2,5 milioane de lei pentru un monument comun Martin Luther si Jean Calvin
    2,2 milioane de lei pentru statuia generalului Henri Mathias Berthelot
    3,5 milioane de lei pentru realizarea unei lucrari de arta cu Regina Maria a Romaniei
    300.000 de lei pentru statuia lui Caragiale


In schimb, bugetul alocat pentru strazile si parcarile din Capitala ar urma sa se reduca din nou. Astfel, se iau de la buget 20,8 milioane de lei, ramanand cu 285,5 milioane de lei, informeaza News.ro.

 

Mai multi bani au fost redirectionati insa catre invatamant sau rampe de acces pentru persoane cu handicap.

 

Referitor la ajutoarele sociale date in scop electoral, conform liberalului Cristian Busoi, ultimul pe lista este cel acordat familiilor monoparentale, de care vor beneficia si arestatii preventiv.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22