PricewaterhouseCoopers: Impozitul pe cifra de afaceri afectează firmele mici din România

Dora Vulcan | 28.10.2017

Aplicarea unui impozit pe cifra de afaceri de 1% va afecta companiile cu profitabilitate scazuta sau care inregistreaza pierderi, iar majorarea salariului minim, impreuna cu trecerea contributiilor de la angajator la angajat, presupune un cost suplimentar de 120 lei pentru angajatori, avertizează PwC.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Proiectul Ministerului de Finante prevede ca se are in vedere si aplicarea unui impozit de 1% companiilor cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro.

 

"Aplicarea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri, de 1%, va afecta indeosebi companiile cu profitabilitate scazuta sau care inregistreaza pierderi. Practic, companiile care au o rata de profit mai mica de 6,25% raportata la cifra de afaceri vor fi nevoite sa plateasca un impozit mai mare decat in prezent. Si sa nu uitam ca in aceasta categorie de companii cu cifra de afaceri de sub 1 milion de euro intra aproximativ 80% din companiile inregistrate in Romania", a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania, citată de business24.ro

 

In privinta trecerii contributiilor sociale in sarcina angajatului, PwC remarca faptul ca actul normativ nu prevede caracterul obligatoriu al majorarii salariilor brute pentru toti angajatii pentru a mentine actualul cuantum al salariului net, ceea ce PwC a semnalat deja ca nu este posibil din punct de vedere juridic.

 

"Prin urmare, este posibil ca aplicarea acestei masuri in mod neunitar la nivel national sa duca la dezechilibre pe piata muncii. Se are in vedere totodata si majorarea salariului minim pe economie de la 1.450 de lei, cat este in prezent, la 1.900 de lei. Luand in calcul si trecerea contributiilor sociale in sarcina angajatului, aceasta presupune un cost suplimentar pentru angajatori de aproximativ 120 lei", informeaza PwC.

 

Comunicatul mai spune ca autoritatile au anuntat si o serie de masuri cu impact potential pozitiv pentru mediul de afaceri, cum ar fi reducerea cotei de impozit pe venit la 10%. Aceasta s-ar aplica atat la veniturile salariale, precum si la veniturile din pensii, chirii, dobanzi, activitati agricole, venituri independente si drepturi de autor.

 

Alte masuri benefice le reprezinta mentinerea plafonului la plata CAS pentru persoanele fizice autorizate, precum si cresterea deducerilor personale pentru cei cu venituri mici.

 

"Desigur, astfel de masuri sunt de salutat, insa mediul de afaceri are semne de intrebare in privinta sustenabilitatii bugetare a unor astfel de initiative, avand in vedere faptul ca, in expunerea de motive privind acest pachet legislativ, se mentioneaza fapul ca acestea vor genera o scadere a veniturilor bugetare cu pana la 5 miliarde de lei in 2018. Romania are deja una dintre cele mai mici ponderi a veniturilor fiscale in PIB dintre statele membre UE, iar incasarile bugetare sunt dependente in mod disproportionat de veniturile din impozite si taxe indirecte - TVA si accize, care sunt pana la urma taxe pe consum si deci puternic prociclice", a mai aratat Mihaela Mitroi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22