Congresul USR. Dan Barna, noul președinte al partidului cu 127 de voturi din 191 valabile

Dora Vulcan | 28.10.2017

USR și-a ales sâmbătă președintele după demisia lui Nicusor Dan. Bătălia s-a dat între liberalii lui Dan Barna și progresiștii lui Vlad Alexandrescu, după retragerea lui Cristian Seidler, din aripa ”nicușoristă”, care a amenințat cu boicotarea congresului și contestarea rezultatelor sale în instanță.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

UPDATE: Deputatul Dan Barna este noul președinte al partidului, cu 127 de voturi pentru din 191 valabile. El a câștigat duminică alegerile împotriva contracandidatului Vlad Alexandrescu, care a obținut doar 50 de voturi, transmite corespondentul Digi 24.

 

 "Va multumesc ca ati venit pentru ca ati inteles ca a face politica inseamna sa accepti jocul democratic al politicii si ati inteles ca nu putem sta pe loc. Vreau sa fie momentul in care chiar incheiem o etapa si incepem etapa in care ne respectam regulamentul si institutiile, in care avem dialog - voi avea dialog cu fiecare structura din acest partid. Saptamana viitoare voi lua legatura cu filialele care nu au venit la congres pentru a inchide aceasta zbatere in care a fost partidul pana acum. Miza e sa crestem si sa ne extindem, sa fim partidul acela de opozitie despre care vorbim cu prietenii si pe care il asteapta societatea. Multumesc contracandidatilor pentru ca nu a fost o campanie urata. Multe din argumentele lui Vlad Alexandrescu si Cristian Seidler sunt valoroase si le voi prelua. De luni, dupa congres, vreau ca fiecare dintre voi sa va bateti capul cu ideile alea multe pe care mi le-ati spus in campanie", a declarat Dan Barna.

 

In discursul sustinut inaintea votului in fata delegatilor la congres, Dan Barna a spus ca formatiunea ii datoreaza foarte mult lui Nicusor Dan, a carui demisie a fost o greseala care a dus la crearea unor falii adanci in interiorul partidului, explicand ca obiectivul USR este sa dea premierul la alegerile parlamentare din 2020.

 

De asemenea, el a facut apel, in repetate randuri, la unitate si la reconciliere intre taberele din USR.

 

 

***

 

Dan Barna are 42 de ani, este la primul mandat de deputat şi a fost secretar de stat în Guvernul Cioloş. El este unul dintre principalii militanţi pentru poziţionarea partidului împotriva iniţiativei Coaliţiei pentru familie de a redefini familia în Constituţie. La congresul USR din mai, Barna a fost ales vicepreşedinte al partidului, iar ulterior Biroul Naţional l-a desemnat purtător de cuvânt al formaţiunii.

 

Expert în fonduri europene, a fost membru al Guvernului Cioloş, unde a deţinut funcţia de secretar de stat la ministerul de resort condus de Cristian Ghinea, unul dintre principalii săi colaboratori din USR. 

 

În decembrie 2016, a fost ales deputat de Sibiu, iar în prezent este vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă şi membru în Comisia pentru fonduri europene.

 

Barna ar urma să fie preşedintele USR pentru un madat limitat de doi ani, un alt congres urmând să fie organizat în primăvara lui 2019, înaintea alegerilor europarlamentare.

 

Sâmbătă, în timpul desfăşurării congresului, fostul preşedinte al USR Nicuşor Dan a scris pe Facebook că, deşi a fost invitat la reuniunea de la Poiana Braşov, a ales să nu participe, deoarece aceasta este „viciată prin practici demne de PSD şi PNL”. Fostul preşedinte al USR consideră că există o presiune pentru ca USR să îşi abandoneze scopul şi să devină un partid „ca toate celelalte”.

 

 

În discursul susţinut înaintea votului în faţa delegaţilor la congres, Dan Barna a spus că formaţiunea îi datorează foarte mult lui Nicuşor Dan, a cărui demisie a fost o greşeală care a dus la crearea unor falii adânci în interiorul partidului, explicând că obiectivul USR este să dea premierul la alegerile parlamentare din 2020. De asemenea, el a făcut apel, în repetate rânduri, la unitate şi la reconciliere între taberele din USR.

 

„Vă cer să oprim războiul civil USR vs. USR. E timpul să punem punct. Să ne recunoaştem greşelile şi să reînvăţăm să avem încredere unii în ceilalţi. Să ne uităm la ce ne apropie şi nu la ce ne desparte. Să ne comportăm ca adulţi şi nu ca puşti cu cornete. Să devenim noi cei care impunem agenda şi nu victimele agendei altora”, a mai spus el.

 

Barna a comentat şi afirmaţiile făcute de Nicuşor Dan despre vicierea congresului, afirmând că alegerea sa în funcţia de lider al formaţiunii este cât se poate de legitimă, din moment ce 70% dintre delegaţii congresului au votat.

 

„Este unul dintre lucrurile triste ale acestei zile faptul că, Nicuşor Dan, plasându-se în afara partidului, a simţit nevoia să transmită supărarea pe care domnia sa o are. În ceea ce priveşte legitimitatea, nu este niciun dubiu aici. La congres au votat 70% din delegaţii congresului, deci nu este o chestiune de un vot sau două. Practic, din 276 de delegaţi, 191 şi-au exprimat votul. Au participat chiar mai mulţi, undeva la 210 delegaţi, ceea ce arată că, într-adevăr, congresul este organul reprezentativ care este respectat. Majoritatea largă şi-a exprimat dorinţa ca USR să meargă mai departe, să încheie o etapă de frământări pe care demisia fostului preşedinte a generat-o la momentul acela. Mesajul membrilor pe care l-am înţeles azi este acela că aşteptarea este să pornim pe drumul de partid de opoziţie pe care ni l-am asumat la alegerile din decembrie, a spus Dan Barna.

 

El a dat asigurări că nu va demara o campanie de epurări în rândul membrilor de partid care au contestat congresul.

 

Întrebat dacă Nicuşor Dan rămâne în continuare o opţiune de candidat al USR la alegerile pentru Primăria Capitalei, Barna a spus că da.

 

USR a ajuns în situaţia de a organiza al doilea congres din istoria partidului la mai puţin de şase luni de la primul congres, după ce Nicuşor Dan, fondatorul şi preşedintele formaţiunii, a demisionat din funcţie şi a părăsit partidul în luna iunie pe fondul diferenţelor de opinii vizavi de poziţionarea USR faţă de iniţiativa Coaliţiei pentru Familie în privinţa redefinirii familiei în Constituţiei drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

 

Pe 31 mai, la mai puţin de două săptămâni de la congresul care îl alesese pe Nicuşor Dan preşedinte al partidului, conducerea centrală a formaţiunii a votat pentru poziţionarea USR împotriva iniţiativei Coaliţiei pentru Familie. Deoarece militase pentru nepoziţionare, argumentând că refuză să activeze într-un partid care se defineşte implicit ca un partid al libertăţilor civile, deoarece acest lucru ar limita publicul USR, Nicuşor Dan şi-a anunţat pe 1 iunie demisia din funcţia de preşedinte al partidului şi părăsirea partidului.

 

În aceeaşi zi în care şi-a anunţat demisia, Nicuşor Dan a declarat că, în cazul în care un organism de conducere al partidului superior Biroului Naţional va anula decizia de poziţionare a formaţiunii pe problema familiei, el se va întoarce în USR, precizând că în caz contrar va aştepta să apară un partid în care să se regăsească.

 

Decizia de poziţionare a fost menţinută însă şi de către Comitetul Politic al USR şi, mai apoi, de referendumul intern organizat la nivelul întregului partid, ceea ce a dus la convocarea unui nou congres pentru alegerea unui nou preşedinte al formaţiunii.

 

***

 

Delegatii la congresul extraordinar vor avea de ales între doi foști tehnocrați ai guvernului Cioloș: Dan Barna - deputat de Sibiu, vicepresedinte al partidului si purtator de cuvant USR, fost secretar de stat in ministerul Fondurilor Europene in mandatul lui Cristian Ghinea si Vlad Alexandrescu - senator, vicepresedinte si fost ministru al Culturii.  Postul de președinte al USR a rămas liber după ce Nicușor Dan, cel care a întemeiat partidul a demisionat din partid, scrie Hotnews.ro. Barna reprezintă aripa liberală iar Alexandrescu pe cea progresisistă. ”Nicușoriștii” au anunțat, deja, că vor contesta rezultatele congresului în instanță, transmite News.ro.

 

 

Liderul deputatilor USR, Cristian Seidler, s-a retras din cursa acuzand nereguli la desemnarea delegatilor, insa a anuntat ca ramane in partid. 

 

 

 Dupa plecarea din partid a lui Nicusor Dan pe 31 mai, in contextul disputei privind initiativa de redefinirea a familiei in Constitutie, USR a organizat un referendum intern, care a decis in final ca partidul sa se pozitioneze impotriva initiativei Coalitiei pentru Familie, astfel ca Nicusor Dan nu a revenit in partid.

 

 

Prioritățile și declarațiile de intenție ale celor doi candidați

 

Vlad Alexandrescu - 52 de ani

USR - un partid modern, puternic si activ, deschis catre agenda cetateanului;  

o platforma proprie, "USR viu";

nu pozitionarea doctrinara stanga-dreapta este importanta, ci definirea unor valori;

o doctrina politica bazata pe principii si valori comune;

conducerea partidului pe un drum comun si decizii bazate pe reguli, principii si valori;

consolidare prin extinderea filialelor si o maniera de lucru bazata pe echipe eficiente.

 

Dan Barna - 42 de ani

transformarea USR intr-un partid capabil sa guverneze, cu program de guvernare coerent si realist si resurse umane credibile si competente pentru a guverna si a conduce institutii;

USR trebuie sa reprezinte zona de dreapta, a populatiei modernizatoare, antreprenoriala.

 

 

Retragerea și boicotul lui Seidler

 

Organizatia Muncipiului Bucuresti, care trimite cel mai mare numar de delegati la congres, acestea, in urma unor lungi dispute interne, s-au dorit a fi organizate potrivit unui sistem diferit. Potrivit News.ro, primele alegeri, in urma carora Seidler si-a adjudecat 58 din cei 63 de delegati, au fost anulate printr-o decizie a Comisiei de Arbitraj. Ulterior, s-au organizat alte alegeri, pe un sistem diferit, dar sustinatorii lui Seidler au boicotat scrutinul.

 

"Ma retrag din cursa pentru ca regulile referitoare la organizarea Congresului nu au fost aplicate unitar la nivelul intregii tari. E vorba despre sisteme interne de vot diferite ce vor fi fost aplicate, iar eu pledez pentru acelasi sistem de vot peste tot. Ma refer la sistemul de vot pentru desemnarea delegatilor la congres", a declarat Seidler pentru News.ro.

 

In replica, presedintele interimar Levente Elek a spus intr-un comunicat ca "procesul de desemnare a delegatilor se desfasoara potrivit deciziilor luate de organismele statutare ale USR si regulilor aplicate si la Congresul de la Cluj, unanim acceptate, necontestat si care au dus, la acel moment, la alegerea lui Nicusor Dan ca presedinte USR . Congresul de la Poiana Brasov din acest weekend va desemna un nou presedinte al USR, partidul va intra intr-o noua etapa, de extindere si de constructie".

 

Cristian Seidler a anuntat ca ca va ramane membru USR si vicepresedinte al partidului. El a anuntat ca va boicota congresul ca, de altfel, o mare parte a celor care il sustin. Mai mult, "aripa nicusorista" ameninta chiar ca va solicita in instanta anularea rezultatului congresului de sambata.

 

 

Programul Congresului

 

Potrivit unui comunicat al USR, congresul va incepe la ora 10.00, cu un discurs al presedintelui interimar Levente Elek. Fiecare candidat isi va prezenta programul politic, intre 10:45-12:30. Votul pentru alegerea presedintelui va incepe la ora 12:30 si va dura o ora si jumatate, rezultatele fiind anuntate dupa pranz, intre 15:30-16:00. Congresul se va incheia cu declaratii de la presa, de la ora 16:00, pentru a anunta rezultatele alegerilor interne din partid si cu un concert de muzica clasica, informează Hotnews.ro.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22