Islanda: Alegeri legislative. Posibilă victorie a stângii. Dreapta, uzată de scandaluri

Dora Vulcan | 29.10.2017

Islandezii sunt chemați la urne pentru a vota în cadrul alegerilor legislative anticipate, care ar putea fi câștigate de o reprezentantă a stângii în fața actualei puteri uzate de scandaluri după criza din 2008, dar care își susține bilanțul economic favorabil, informează AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 Este pentru a patra oară când sunt convocate alegeri legislative după criza financiară din 2008, care a cufundat această națiune nordică în marasm, a dezvăluit legături adesea tulburi între elitele politice și cele economice, dar care a dat de asemenea naștere unei mișcări populare antisistem, transmite Agerpres.

 

Nouă partide sunt în cursă, de la Partidul Independenței (conservator, majoritatea aflată la sfârșit de mandat), până la mișcarea Stânga-Verzii, care îi atrage pe alegătorii hotărâți să ceară redistribuirea egală a rezultatelor creșterii economice.

 

Lidera mișcării, Katrin Jakobsdottir, vrea să câștige potul cel mare. În jur de 40 de ani, aceasta se bucură de o imensă popularitate: aproape un islandez din doi o văd capabilă să preia funcția de premier, un capital de încredere mult superior formațiunii sale.

 

"Am făcut tot ce am putut. Însă știm că alte provocări ne așteaptă după alegeri", a comentat ea modest după ce a strecurat buletinul în urnă.

 

Partidul Independenței, care a participat la toate guvernele din 1980 până în prezent, exceptând perioada post-criză din 2009-2013, ar devansa mișcarea Stânga-Verzii, conform ultimelor sondaje. El ar urma, conform uzanțelor, să primească mandatul din partea președintelui republicii pentru a forma o majoritate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22