Serhii Jadan: Rusia are o cultură a revanşei. Ucraina, între tancurile ruseşti și UE

E.b. | 30.10.2017

Scriitorul Serhii Jadan vorbeşte fără emfază, dar răspicat despre lumea în care îşi scrie poezia şi proza. New Yorker l-a numit ”bardul Ucrainei de est”, dar scriitorul din Harkov nu se regăseşte, în general, în etichete.

Pe aceeași temă

 

Este o lume a războiului şi a căutării identităţii naţionale, într-o Ucraină mai întâi ieşită din narativul sovietic, apoi împărţită, odată cu proclamarea republicilor separatiste Lugansk şi Doneţk şi cu anexarea Crimeei de către Rusia.

 

A scris despre oraşul post-sovietic al anilor 1990, a ţinut un Jurnal al războiului de gherilă din Lugansk, a scris versuri pentru trupe rock, ba chiar cântă într-o astfel de trupă, Sobaki v Kosmosi.

 

New Yorker l-a numit ”bardul Ucrainei de est”, dar scriitorul din Harkov nu se regăseşte, în general, în etichete.

 

Jadan a fost unul dintre personajele centrale ale EuroMaidanului, acolo unde a înţeles că Ucraina are nevoie să spună ea însăşi Europei cine este şi ce i se întâmplă, dacă nu vrea să rămână tributară unor reprezentări manipulate de Rusia.

 

Noua cultură a Rusiei, spune Serhii Jadan, este una a revanşismului, născut după Războiul Rece, iar singura alegere a Ucrainei rămâne cea dintre ”tancul rusesc şi Uniunea Europeană”.

 

 

Serhii Jadan a fost la Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara, unde a citit din romanul ”Jazz în Donbas”, recent tradus în limba română, şi unde a acordat acest interviu agenţiei de presă News.ro.

 

CITESTE TOT INTERVIUL

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22