Ion Vianu despre retinerea lui Al. Solomon: Se poate repeta coșmarul psihiatriei politice?

Redactia | 31.10.2017

Cunoscutul medic psihiatru si scriitor Ion Vianu ia atitudine fata de retinerea de catre politie a regizorului Alexandru Solomon, transportarea lui spitalul de psihiatrie Obregia si tentativa medicilor de a-l interna pentru protestul organizat in Dealul Patriarhiei in 26 octombrie.

Pe aceeași temă

 

In textul trimis redactiei revistei 22, Ion Vianu se intreaba daca medicii de la spitalul Obregia au respectat normele deontologice si daca nu cumva ne intoarcem la psihiatria ca arma politica.

 

 

 .”După reținerea de către miliție în legătură cu happeningul de pe dealul Patriarhiei, după trecerea lui pe la Secția de Poliție, cam la trei ore și jumătate după evenimente (ceea ce ,în sine, echivalează cu  o reținere) bine cunoscutul regizor Al. Solomon este condus la camera de gardă a secției de psihiatrie a Spitalului Obreja. Este primit de către medicul de gardă, căruia i se adaugă mai târziu o altă doctoriță. Solomon nu este nici un moment examinat, ci pur și simplu reținut. Medicul îi explică că trebuie să-l interneze dar ,în același timp, nu pare satisfăcut cu această formulă. De ce insistă medicul ca Solomon să nu se întoarcă pe Dealul Patriarhiei? Întrucât îl privește acest lucru pe el, psihiatru? Este din nou psihiatria un auxiliar al Poliției cum a mai fost , câteodată, pe vremea comunismului? În ori ce caz, medicul telefonează la secția de poliție, se comportă ca și cum ar avea nevoie de o autorizație sau măcar de un aviz al organelor de ordine.

 

Până la urmă, i se propune regizorului un aranjament: poate pleca, dar numai dacă cineva își ia răspunderea să-l „supravegheze” în următoarele ore și zile (i.e. până va pleca Patriarhul tuturor Rusiilor).  Soția lui Al. Solomon este obligată să semneze hârtia respectivă.

 

Solomon nu are tulburări psihice, spune certificatul eliberat. El suferă totuși de „tulburări de adaptare”. Până la urmă, nu sunt tot „tulburări”? cum poți avea și nu avea „tulburări”, concomitent?

 

Mă întreb dacă nu are tulburări de adaptare la normele democrației și ale absolutei independențe a medicinii față de stat nu atât psihiatrul de gardă de la „Obregia” din acea seară de toamnă cât cei însărcinați să formuleze și să precizeze normele deontologice ale medicinii și psihiatriei. La urma urmelor, psihiatria românească oficială nu a criticat niciodată în mod explicit abuzurile din perioada comunistă, servilitatea unor psihiatri față de regimul politic-polițienesc comunist. Să sperăm că Colegiul medicilor, Societatea de psihiatrie vor da un răspuns acestei delicate întrebări”.

 

Citeste textul scris de Alexandru Solomon in  Contributors.ro din 30 oct 2017

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22