Lazar: Revocarea unui procuror sef nu poate fi facuta pentru ca vor condamnatii definitiv

Andreea Pora | 31.10.2017

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, considera ca revocarea unui procuror sef din functie nu poate fi facuta pentru ca inculpatilor care au condamnari definitive nu le convine.

Pe aceeași temă

 

 

Activitatea DNA este foarte buna, lucru apreciat si de rapoartele MCV, spune procurorul general in interviul acordat revistei 22, precizind ca : ”Revocarea unui procuror din activitatea de conducere trebuie să fie făcută atunci când se întâmplă ceva foarte grav cu adevărat. Nu pentru că inculpații care au fost condamnați definitiv se plâng că nu le convine. Evident că nu le convine, cui îi convine să fie supus legii penale? Dar noi trebuie să vedem interesele generale ale societății”.

 

Intrebat daca se vrea capul lui Kovesi, procurorul general spune ca in opinia lui ”persoane care au suferit o condamnare definitivă sau care sunt în curs, fiind procesate în urma exercitării acțiunii penale de către DNA, nu sunt deosebit de încântate de postura în care au fost puse și vor să reacționeze. Asta este vizibil pentru orice om cu o gândire logică.”

 

Cit priveste raportul de evaluare facut de Inspectia Judiciara la DNA, umeaza ca el sa fie discutat in sectia de procurori a CSM, care va lua o decizie pe care ar fi anormal ca ministrul s-o contrazica, aceast decizie trebuie sa fie respectata toti, nefiind una consultativa.

 

”Secția din CSM va da și ea o decizie prin care va constata că e bine sau rău. Dacă e bine, raționamentul meu ar fi că nu poate să vină ministrul cu alte solicitări care să contrazică constatările anterioare”.

 

În niciun caz ( nu e o decizie consultativa n.r). Este o decizie, o hotărâre a CSM care constată anumite lucruri. Dacă garantul independenței justiției face o evaluare într-un fel, noi cu toții trebuie să o luăm de bună, s-o respectăm.”, spune Augustin Lazar pentru revista 22.

 

 

Procurorul  general se arata optimist in ce priveste dorinta romanilor de a apara integritatea si instrumentele judiciarre create in acest  scop.

”Problema se pune așa. Dacă societatea românească își apără anticorpii pe care și i-a creat, lucrurile vor fi bune. Iar eu sunt optimist că românii știu să aprecieze instrumentele judiciare create pentru apărarea integrității în România. Sunt optimist și cred că vom reuși, fiindcă dacă n-aș fi fost optimist până acum, multe dosare ar fi rămas nerezolvate. Noi trebuie să vedem unde trebuie să facem reglaj fin în aplicarea legii și ce mai putem construi peste ceea ce am construit deja, nu să demolăm ceea ce am făcut”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22