De la viaţa în sălbăticie la cea de premianţi şcolari - „Acasă”, de Radu Ciorniciuc

Fara Autor | 02.11.2017

2017 / 11 / 05

Pe aceeași temă

Duminică, 5 noiembrie, echipa proiectului Acasă – The Film lansează cartea Acasă, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

 

În vara anului 2016, doi reporteri de la Casa Jurnalistului au început un reportaj despre Delta Văcăreşti, cel mai mare parc natural urban din Europa Continentală. Aici, într-o baracă improvizată, trăia familia Enache - 16 oameni, dintre care 11 copii - izolată în inima Bucureştiului, fără acces la utilităţi, educaţie sau medici. Reporterii au sfârşit prin a derula o documentare pentru un film de lung metraj - Acasă – The Film - şi un proiect social care a strâns în jurul copiilor nenumăraţi voluntari şi organizaţii umanitare.

 

„Am scris mult despre oameni marginalizaţi şi motivele pentru care nu sunt ajutaţi. Faptul că am ieşit din zona noastră personală şi profesională de confort - şi am făcut lucrurile despre care am tot scris că nu se fac - ne-a ajutat să înţelegem mai bine cum putem ajuta lumea din jur. (…) Noi încercăm să demonstrăm că dacă există o punte solidă de comunicare între tabere (amărâţi şi autorităţi), lucrurile pot funcţiona. Practic, asta vrem să arătăm cu proiectul Acasă. Că prăpastiile dintre oameni pot dispărea dacă învăţăm să avem mai multă încredere unii în alţii.”(jurnalistul Radu Ciorniciuc, într-un interviu pentru IQads)


Cartea Acasă, pe baza căreia se realizează şi un film documentar, este deopotrivă un produs jurnalistic, artistic şi social. Cuprinde un text documentat pe parcursului unui an despre povestea ieşită din comun a familiei Enache şi o selecţie de fotografii realizate de copii şi de echipa de reporteri care le-a fost alături, prezentate sub forma unui album cu un design special. Profiturile încasate din vânzarea cărţii vor fi direcţionate către organizaţia care administrează fondurile pentru proiectul social Acasă, pentru susţinerea noii vieţi a copiilor.

 

Evenimentul de lansare este pregătit în parteneriat cu artişti şi iniţiative care oferă o experienţă complexă şi complementară pentru povestea din carte, pentru care MNAC îşi deschide special porţile duminică, începând cu ora 13:00:
- expoziţie interactivă cu fotografii din carte – prin aplicaţia de mobil “Acasă AR App” creată de Augmented Space Agency se pot urmări secvenţe din filmul documentar inserate în imaginile din carte.

- DoR Shop – standul Decât o Revistă pentru cumpărarea cărţii şi a revistei

- loc de joacă cu elemente polisenzoriale PopUP Răspiua, distractive pentru toţi copiii — gândite şi pentru cei cu deficienţe senzoriale, motorii sau cu afecţiuni din spectrul autist.
- Pavilionul Topophilia - o experienţă imersivă în Parcul Natural Văcăreşti - expus pentru prima dată în România (construit de echipa Stardust Architects şi susţinut de OAR, a reprezentat România la conferinţa Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor din Seul 2017).
- video-mapping, în colaborare cu Aural Eye - ilustraţie video a vieţii copiilor în Delta Văcăreşti în oglindă cu viaţa la oraş, din prezent.

- Studio CRESC (concept de design care integrează plante vii) pregătesc cadouri pentru cei care cumpără cartea şi idei de decor la locaţie

- cafenea & terasă – muzeul rămâne deschis publicului Acasă până la ora 22:30.

 

De la ora 19:00, Luiza Vasiliu (Scena9) va modera o discuţie cu Ana-Maria Ciobanu (Decât o Revistă), Diana Oncioiu (Dela0.ro) şi Radu Ciorniciuc (Casa Jurnalistului) despre modele de intervenţie socială şi dileme etice şi profesionale în propria tranziţie a jurnalistului (de la documentare la implicare).


Cartea „Acasă” este o publicaţie editată de asociaţia Media DoR şi a fost prezentată publicului în premieră în cadrul conferinţei anuale The Power of Storytelling, organizată de Decât o Revistă.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22