Ambasadorul Marii Britanii: Factorii de decizie exercită un control politic asupra presei

E.b. | 02.11.2017

Libertatea presei este sub asediu iar atacurile asupra jurnaliștilor continuă, factorii de decizie folosind, din ce în ce mai mult, măsuri legale și politici restrictive pentru a exercita control politic asupra mass-media.

Pe aceeași temă

 


Este aprecierea lui Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la București, într-un mesaj video publicat de ambasadă  azi, de Ziua Internațională pentru lupta împotriva impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor.

 

"Libertatea de expresie și libertatea presei sunt atribute esențiale pentru orice democrație funcțională. Oamenii trebuie să poată discuta și dezbate liber, să chestioneze activitățile guvernelor și să ia decizii informate. O presă liberă este vitală pentru a avea o opinie publică activă, informată, creativă și implicată", subliniază diplomatul britanic.

 

În opinia sa, "o presă liberă este un facilitator pentru o bună guvernare, pentru democrație, egalitate de gen și combaterea sărăciei".


 

Ambasadorul vorbește despre starea mass-media în prezent

 

"Libertatea presei este sub asediu. Atacurile asupra jurnaliștilor și lucrătorilor din mass-media continuă iar impunitatea crește pe zi ce trece. Factorii de decizie folosesc din ce în ce mai mult măsuri legale și politici restrictive pentru a exercita control politic asupra mass-media, iar mulți jurnaliști sunt amenințați cu arestul, detenția și incriminarea pentru activitatea lor", spune Brummell.

 

El amintește că "un număr din ce în ce mai mare de jurnaliști au devenit subiectul unor astfel de amenințări în ultima perioadă" și face referire și la discriminarea de gen din această meserie. "Femeile care au ales să lucreze în presă au fost și sunt victime ale unor practici precum discriminarea sexuală sau bazată pe gen, violență, intimidare și hărțuire, online și offline", mai spune el.


Paul Brummell încheie mesajul amintind de angajamentul țării sale de a susține libertatea presei.

 

 

"Marea Britanie și-a asumat rolul de susținător al libertății presei și protecției jurnaliștilor din lumea întreagă. Suntem aici pentru #endimpunity'', afirmă ambasadorul Paul Brumell în mesajul video, care marchează Ziua Internațională pentru lupta împotriva impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22