Iohannis: Legile justiției sunt ciopârțite. Sunt pregătit să folosesc toate pârghiile

Dora Vulcan | 02.11.2017

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi, într-o conferinta de presă la Cotroceni, că obiectivul său principal este păstrarea independenței justiției și că speră ca în urma dezbaterii parlamentare să reiasă proiecte de legi, care fac bine justiției.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

„Pentru mine obiectivul principal este păstrarea independenței justiției și păstrarea eficienței și eficacității sistemului de justiție. Ca să păstrăm aceste lucruri sau să îmbunătățim aceste lucruri, sigur, se poate discuta despre modificări ale legislației. În faza în care suntem acum, când nu mai știm cine a propus și ce a propus, nu aș face astfel de evaluări. Sper ca din dezbaterea parlamentară să reiasă proiecte de legi, care într-adevăr fac bine justiției și nu fac rău independenței justiției”, a spus Iohannis.

 

 

  • Atac dur la adresa ministrului Tudorel Toader:  'Niciodată n-am avut o astfel de procedură viciată pe legiferare'

 

"Ministrul Justiției a reușit în speță și cu rezultate remarcabile negative să se demonstreze și mai netransparent și mai neclar ca acum. Niciodată n-am avut până acum o astfel de procedură viciată pe legiferare. A cerut avize, toate negative, însă nu se lasă ministrul, se duce în Parlament fără să aibă dreptul, își dă fizic proiectele din mână, parlamentarii din Coaliție le iau și le prezintă ca și cum le-ar fi luat de acasă. Așa nu se legiferează. Dacă ne uităm la conținut, cu siguranță unele prevederi sunt bune, oportune și necesare. Însă de la a corecta legislația până la o ciopârți, ceea ce se întâmplă acum, e cale lungă și n-ar trebui să o parcurgem.”

 

 

  • Despre redefinirea abuzului în serviciu

 

 

 Aud tot felul de teorii. Nu pot sa nu spun ca ma tem si aici de ciopartiri ale legislatiei. Ma gandesc la prag. Nu cred ca trebuie sa existe un prag valoric pentru abuzul in serviciu. Un demnitar poate face abuz in dauna intereslor publice si asa ceva e greu de cuantificat. Buna credinta e greu de gasit in toata dezbaterea pe care o avem. 

 

 

 

  • Despre posibila revocare a șefei DNA

 

Președintele Klaus Iohannis transmite un nou mesaj de susținere pentru procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și susține că are în continuare încredere în justiția din România.

 

”Pot doar să repet ce am mai spus: eu am încredere în justiția românească și cu asta am spus tot. De obiecei, nu mă implic într-o procedură în curs, dar tema este atât de importantă pentru români și România încât îmi face plăcere să o repet: justiția funcționează bine, am încredere în justiția din România”.

 

Despre  încrederea pe care i-o acordă ministrului Tudorel Toader care și-a rezervat dreptul de a lua o decizie indiferent de concluziile raportului IJ, Iohannis a spus: 

 



”Pur institutional v-ati astepta sa spun ca am toata increderea. Dar experienta ultimelor luni nu-mi permite sa spun asa ceva.

 

 

 

 

  •  'Inspecţia Judiciară să rămână la CSM!'  

 

 

Iohannis a transmis un mesaj tranşant și cu privire la scandalul iscat în jurul Inspecţiei Judiciare. Şeful statului spune că deşi legiferarea nu se regăseşte între prerogativele funcţiei sale, susţine cu tărie ca instituţia să rămână sub controlul CSM.

 

"Nu este treaba preşedintelui să legifereze, dar îmi exprim o opinie. Cred că Inspecţia Judiciară trebuie să rămână la CSM, dintr-un motiv constitutional clar. În Constituţie scrie sec: CSM este garantul independenţei justiţiei. De unde concluzionăm simplu că Inspecţia trebuie să fie tot acolo. Argumentele vehiculate că oamenii nu s-ar înţelege acolo, că unii au o părere, acestea sunt detalii care se pot remedia uşor. Principiul este bine ancorat în Constituţie şi e simplu: CSM reprezintă Justiţia, nu Parlamentul. Parlamentul creează legislaţia, CSM o aplică. Aceste lucruri nu trebuie amestecate.", a declarat Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

 

 

 

  • Despre răspunderea magistraților și intenția coaliției de a înființa o direcție specială de investigare a magistraților

 


”E prevazuta in legislatie, discutia e artificiala. Nu au decat specialistii, dar cu preponderenta cei din sistem, sa analizeze si sa vina cu propuneri de imbunatatire daca e cazul.

 

 

 

  • Despre intervenția activă în procesul legislativ privind legile Justiției și lansarea referendumului anticorupție

 

 

”Sunt dispus sa folosesc absolut toate parghiile si prerogativele prezidentiale pentru a pastra independenta justitiei. Tot ce e legal si constitutional va fi folosit.”

 

 

 

Presedintele Klaus Iohannis a tinut joi, incepand cu ora 13.00 o declaratie de presa la Palatul Cotroceni in care a abordat teme precum modificarile in domeniul fiscal, legile justitiei si scaderile investitiei in acest an.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22