Bodu blochează în instanță birul dividendelor speciale impuse de guvern Transelectrica

Dora Vulcan | 02.11.2017

Compania nationala de transport al energiei electrice Transelectrica a anuntat joi investitorii ca pe rolul Tribunalului Bucuresti se afla un dosar prin care se solicita anularea hotararii actionarilor privind distribuirea sumei de 171 milioane de lei din rezerve, prin dividende suplimentare.

Pe aceeași temă

 

 

 Cel care a cerut blocarea distribuirii acestei sume este fostul sef al ANAF Sebastian Bodu. Pana la solutionarea definitiva a dosarului, efectele hotararii AGA se vor suspenda. Transelectrica a fost obligata sa distribuie 90% din profitul pe 2016. In plus de atat, in aceasta toamna a fost obligata sa distribuie inca 171 milioane de lei din rezerve, sub forma de dividende. 

 

In acest context, Transelectrica anunta ca pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia a VI-a Civila, se afla inregistrat spre solutionare dosarul nr. 39867/3/2017 avand ca obiect "actiune in anulare a hotararii AGA nr. 11 din data de 16 octombrie 2017", scrie Hotnews.ro.

 

"Prin cererea formulata, reclamantul, domnul Sebastian BODU, solicita emiterea unei ordonante presedintiale impotriva CNTEE Transelectrica S.A., prin care sa se dispuna suspendarea hotararii Adunarii Generale a Actionarilor nr. 11 din data de 16.10.2017 pana la solutionarea definitiva a actiunii in anulare pe dreptul comun. Hotararea AGA mentionata a fost atacata si cu actiune in anulare pentru nelegalitate, dupa cum sustine domnul Sebastian BODU, insa pana la acest moment companiei nu i-a fost comunicata, fiind in procedura preliminara de regularizare a cererii", mai arata Transelectrica.

 

La termenul de judecata din data de 27.10.2017, instanta a dispus din oficiu amanarea judecarii cauzei pentru data de 10.11.2017, ca urmare a faptului ca a omis sa ii puna in vedere lui Sebastian Bodu obligatia de a achita taxa judiciara de timbru in valoare de 20 lei.

 

In situatia in care se admite cererea reclamantului, ordonanta presedintiala este executorie, conform art. 997 alin. 2 cod procedura Civila, cu consecinta suspendarii efectelor Hotararii AGA nr. 11/16.10.2017. In aceasta ipoteza, CNTEE Transelectrica SA va putea sa declare apel in termen de 5 zile de la pronuntare si sa solicite suspendarea executarii pana la judecarea apelului numai cu plata unei cautiuni.

 

In ipoteza in care s-ar respinge apelul, efectele Hotararii AGA se vor suspenda pana la solutionarea definitiva a dosarului avand ca obiect actiune in anulare introdusa pe calea dreptului comun.

 

 

În ultimii ani, companiile de stat energetice au fost lasate fara bani de investitii de catre Guvern, dupa ce acesta le-a cerut sa distribuie sub forma de dividende profitul. De altfel, Transelectrica a anuntat printr-o nota a directoratului ca anul viitor va trebui sa contracteze finantari noi pe termen mediu si lung pentru a putea realiza proiecte de investitii majore.  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22