De același autor
La nivelul comunității de analiză din Occident, competiția dintre China și Statele Unite este filtrată prin ceea ce Graham Allison numește „capcana lui Tucidide“, o metaforă istorică prin care lumea este avertizată asupra unui posibil conflict major, așa cum s-a întâmplat înaintea Războiului Peloponeziac: „ascensiunea Atenei și teama pe care a generat-o în Sparta au făcut războiul inevitabil“. Ulterior, acest tipar de interacțiune dintre două mari puteri, unde intenția ultimă este înlocuirea puterii dominante a zilei (cel puțin în ecosistemul regional), a fost deseori observat în istoria relațiilor internaționale. Și nu de puține ori efectele au fost catastrofale, după cum ne arată dominoul Primului Război Mondial, ale cărui resorturi se află în competiția dintre Germania și Marea Britanie de dinainte de 1914. Pentru mulți întrebarea secolului XXI devine - pot scăpa Beijingul și Washingtonul din capcana lui Tucidide?
Foarte sugestivă din perspectiva efectului disruptiv al trezirii Chinei este pledoaria făcută de Malcom Turnbull, premierul Australiei, în iunie, pe scena forumului de securitate, găzduit în fiecare an de Singapore, pentru o ordine regională, unde „marele pește nu mănâncă și nu intimidează peștele mai mic“. Săgețile sunt clare.
Nu în ultimul rând, la Tokyo, atmosfera din Estul Asiei pare desprinsă din universul cinematografic al Războiului Stelelor. Pe de o parte, Trezirea Forței (The Force Awakens), un moment în care asistăm la revenirea „naționalismului nesănătos, întunecat, impulsiv și xenofob“, după cum spunea recent expertul nipon Kunihiko Miyake la București. Generații întregi sunt hrănite cu miturile imperiului, ale grandorii pierdute, cu memoria „secolului umilințelor“ (început în 1840 sub impactul interacțiunii cu puterile Vestului), dar și cu așteptarea restaurației. Este și ceea ce promite Xi Jinping – propria versiune de „Make China Great Again“.
Portavionul chinezesc Liaoning face parte din programul masiv de investiţii militare, însemnele vizibile ale unui actor cu ambiții globale
Pe de altă parte, bântuie spectrul Imperiului (care) Contraatacă (The Empire Strikes Back). Ultimii ani expun o Chină tot mai dispusă să-și arate mușchii în tranșarea diverselor litigii teritoriale din vecinătatea sa. Campania de diplomație coercitivă și intimidare se intensifică odată cu începutul domniei lui Xi Jinping. La începutul lui 2013 anunța instituirea unei „zone de identificare și apărare aeriană“ (un precursor al suveranității) în pronfuzimea Mării Chinei de Est, peste spațiul internațional, acoperind disputatele insule Senkaku. Ulterior, Beijingul avea să declanșeze o amplă campanie de marcare a „teritoriului“ revendicat în Marea Chinei de Sud (una dintre cele mai importante artere comerciale globale) prin crearea de insule artificiale și militarizarea lor. De altfel, în percepția publică, Marea Chinei de Sud este proprietatea lor, o moștenire din vremuri ancestrale. Asemenea Rusiei, China crede într-o „străinătate apropiată“, o sferă privilegiată aflată la cheremul intereselor sale strategice, unde cel care este mai puternic este suveran și dictează regulile jocului.
Între timp, China devine o putere militară redutabilă. Investește masiv în portavioane (însemnele vizibile ale unui actor cu ambiții globale) și în flota navală, în capabilități anti-satelit, a creat miliții maritime al căror scop este acela de a se afla în prima linie a revendicărilor teritoriale din mările adiacente. Totodată, rețelele de armament (sisteme anti-acces și de interdicție regională) menite să țină Washingtonul la distanță sunt tot mai sofisticate. Toți sunt factori cu impact asupra balanței de putere locale și care amenință să disloce realitatea postbelică, sugestiv surprinsă de fostul șef al Pentagonului, Robert Gates: „Pacificul a fost un lac american pentru flota noastră după Al Doilea Război Mondial“.
Și totuși, cum răspunde Administrația Trump ascensiunii Chinei dincolo de anularea TPP-ului, o inițiativă care întărește sensibil poziția Beijingului? Printr-un pivot Indo-Pacific. Tillerson și Mattis curtează masiv India și propun mobilizarea unei „alianțe a democrațiilor“ (inclusiv prin participarea Japoniei și Australiei) pentru apărarea ordinii existente. Într-un discurs major de luna trecută menit să definească relația cu India pentru următorii 100 de ani, Tillerson vorbea despre un moment de convergență strategică între Washington și New Delhi, orientat spre conservarea unui sistem internațional „liber și deschis“, care reflectă „domnia legii, libertatea de navigație, comerțul liber, valorile universale“ și unde regulile și suveranitatea sunt respectate.