Dragnea prins cu Tel Drumul în gură

După dosarul Tel Drum, orice modificare la le­gile justiției vor face PSD și ALDE va fi interpretată drept un demers în sprijinul penalului Dragnea. Exact ca în cazul fai­moasei OUG 13.

Andreea Pora 13.11.2017

De același autor

 

Cel de-al treilea dosar penal deschis pe nu­mele lui Liviu Dragnea se prefigurează a fi pironul bătut în coșciugul lui politic. E ancheta care îl leagă de firma Tel Drum, vehiculul prin care mo­des­tul vechil de Teleorman a ajuns putred de bogat, șef al PSD și al țării, și care arată dimensiunea na­țio­nală a caracatiței care a prins în tentacule instituții, contracte grase de milioane de euro, inclusiv fonduri europene, o pleiadă de func­ționari corupți și obiedienți. Și nu e o anchetă pornită în ur­ma vreunui denunț, rezultat al in­ter­cep­tărilor sau intervenției SRI, ci la sesizarea OLAF, organismul antifraudă al UE.

 

Cortegiul de baroni pesediști care l-a con­dus pe Dragnea pe drumul DNA-ului, amin­tea într-un fel de cele din vremurile lui Năstase, deși s-a putut observa lipsa unor personaje-cheie, precum Firea sau Va­silescu. Asta nu înseamnă desigur că Dragnea nu va beneficia de obișnuitul scut făcut în jurul penalilor și că apărarea sa nu se va construi tot pe „odiosul stat pa­ra­lel“, în care mai nou, iată, intră și OLAF, care hăituiește bieții politicieni ne­vinovați. Doar că de data aceasta lucrurile sunt complicate de implicarea OLAF, care a facut propria anchetă și apoi a sesizat DNA, după cum a confirmat chiar șeful instituției: „două investigații făcute de OLAF cu privire la proiecte finanțate de Fondul European de Dezvoltare Regională privind construcția de drumuri în Ro­mâ­nia, care au fost finalizate în mai și septembrie 2016“ și care au arătat că e vor­ba de o „fraudă de 21 milioane de euro din fonduri europene care trebuie recuperate in­tegral“, acțiunea DNA fi­ind în acest sens.

 

Orice ar afirma public lo­co­tenenții săi și secta penală, devine tot mai evident că „Daddy“ începe să atârne ca o ghiulea de picioarele partidului. Lupta pentru putere în PSD a căpătat un nou impuls - consilierul ono­rific al premierului și apropiat al pri­măriței Capitalei, Gheorghe Piperea, a și dat atacul, cerând demisia lui Dragnea în termeni deloc politicoși. Iar această luptă vine și pe fondul nemulțumirii unor grei, mai ales din rândul primarilor, față de „re­vo­luția fiscală“ care aruncă partidul într-un risc politic major.

 

Acuzațiile procurorilor sunt grave și sur­prind în detaliu sistemul construit timp de un deceniu și jumătate pentru aca­pa­rarea mai întâi a județului și apoi a sta­tului de un „grup infracțional organizat“. Care, atenție, „acționează și în prezent“. „Grupul inițiat în anul 2001 are ca prin­cipal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele fi­nanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infrac­ți­uni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de infor­ma­ții ce nu sunt destinate publicității ori per­miterea accesului unor persoane ne­autorizate la aceste informații“, scriu procurorii. Cum s-ar zice, tot tacâmul: fraudă, spălare de bani, licitații trucate, documente falsificate, împânzirea statului cu clientela personală a lui Dragnea. Dar, mai ales, în dreptul lui Dragnea, uriașe beneficii personale: „în mod direct sau prin persoane apropiate lui (fiul, fosta soție) a obținut sume de bani sau bunuri mobile și imobile pe care le utilizează, pre­cum și diverse servicii în interes per­sonal, al familiei și al formațiunii po­litice din care face parte (2,5 milioane lei în 2009)“. Desigur, procurorii trebuie să pro­beze acuzele, dar din primele infor­mații (inclusiv de la OLAF) există dovezi ale transferurilor bancare, documentelor fal­sificate, semnărilor pe care Dragnea le-a pus pe ele, ale sumelor de bani și acțiu­nilor la diverse firme primite de familia acestuia și, evident, declarațiile martorilor care nu vor să-și sacrifice libertatea pen­tru el. Dosarul Dragnea – Tel Drum este, până acum, cel mai greu dosar pe care trebuie să-l înfrunte, atât pentru că pro­curorii îl leagă indirect de firma-paravan prin Fișcuci Marian, „apropiat al lui Liviu Nicolae Dragnea și persoană care a devenit scriptic acționar majoritar al Tel Drum SA și care a acționat și ca un interpus al lui Liviu Nicolae Dragnea în administrarea societății comerciale“, cât și pentru că el deschide drumul spre dosarul Belina.

 

Întrebarea importantă care derivă din ca­litatea de suspect a liderului PSD este în ce măsură ea va influența mersul legilor justiției. La prima vedere, ar trebui să-l accelereze, ținând cont că Dragnea e con­tra cronometru. De altfel, Iordache a și sărit să spună că prevederile privind abu­zul în serviciu trebuie „modificate prin lege“, iar ulterior un cor de penali a ocu­pat ecranele să recite aceeași mantră. Subor­donarea politică a justiției devine imperativă, poate fi chestie de zile. Însuși Dragnea a făcut seara la RTV, în emisiunea lui Ciutacu, o criză de furie, amenințând cu declanșarea unui război total. ”Legile justiției vor trece prin parlament chiar dacă ajungem toți la DNA”.  Doar că, iarăși, ghinion! Orice modificare la le­gile justiției vor face PSD și ALDE va fi interpretată drept un demers în sprijinul penalului Dragnea. Exact ca în cazul fai­moasei OUG 13. Nu știm deocamdată dacă PSD va asculta ca și atunci de comanda lui Dragnea sau se va gândi de 100 de ori înainte, pentru a nu risca de data asta chiar să fie măturat de la putere de furia îndreptățită a populației. Protestatarii au în față prin acest dosar tabloul corupției care a confiscat statul. Desigur, mulți se vor întreba dacă „binomul“ SRI-DNA, con­dus de Maior și Morar la vremea când Tel Drum dădea marile sale tunuri, nu cumva l-a protejat pe Dragnea. //

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22