Avertismentul Camerei de Comerț Româno-Germană: ”revoluția fiscală” afectează investițiile

Dora Vulcan | 14.11.2017

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germane este îngrijorată de modificările din Codul fiscal, care vor intra în vigoare la începutul anului 2018. Adoptarea acestor măsuri în forma actuală este periculoasă.

Pe aceeași temă

 

”Cu mare îngrijorare am luat la cunoștință faptul că modificările din Codul Fiscal, anunțate de Guvern, au fost publicate în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare la începutul anului 2018. Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), în calitate de reprezentanță oficială a economiei germane în România și de cea mai mare asociație economică ce reprezintă interesele a circa 600 de companii membre, dorește să sublinieze încă o dată pericolele pe care le reprezintă adoptarea acestor măsuri în forma actuală”, se spune într-un comunicat remis presei marți de Camera de Comerț Româno-Germană (AHK). 

 

”Predictibilitatea, stabilitatea, transparența și statul de drept sunt deosebit de importante pentru a menține încrederea în România ca amplasament investițional. Modul în care noile măsuri fiscale au fost comunicate insuflă, atât în rândul companiilor germane cât și al angajaților acestora, un profund sentiment de nesiguranță”, consideră sursa citată.

 

Astfel, companiile se tem de costuri suplimentare, mai ales pentru companiile care desfășoară activități în domeniul IT, dar există şi incertitudini legate de planificarea și realizarea viitoarelor politici fiscale. În plus, pentru mediul de afaceri nu este clară utilitatea acestor măsuri, având în vedere necesitatea ajustării costurilor. În principiu astfel de măsuri structurale, atât de importante, care au repercusiuni asupra întregii economii și asupra populației, nu ar trebui să fie adoptate decât în baza unor studii de impact serioase și în cadrul unui dialog intens și real între Guvern și mediul de afaceri.

 

Companiile germane din România sunt de părere că măsurile ce urmează a fi aplicate într-un timp atât de scurt, efectele acestora și reducerea predictibilității fiscale ar putea influența negativ pe termen mediu și lung atât climatul investițional, cât și competitivitatea țării și a companiilor, 

 

Companiile germane din România se numără printre din cei mai mari și serioși angajatori. Circa 7.500 de companii germane sau cu capital german sunt active în România, majoritatea fiind în București și în județele Timiș, Sibiu, Brașov și Cluj. Acestea au contribuit în ultimii ani decisiv la crearea și asigurarea de locuri de muncă în România – conform estimărilor noastre aceste companii au peste 250.000 de angajați. Companiile germane au investit în ultimii 25 de an continuu și pe termen lung în România. Investițiile germane în România se ridică la peste 9,2 mld. EUR (la sfârșitul anului 2016). Relațiile economice bilaterale au continuat să crească puternic și în prima jumătate a acestui an. Exporturile în Germania au însumat în primele șase luni ale anului în curs 7,2 mld. EUR (+18,2% față de aceeași perioadă a anului trecut), importurile au crescut la 7,3 mld. EUR (+7,9%). Germania rămâne de departe cel mai important partener economic și comercial (23,1% din totalul exporturilor și 19,9% din importuri).

 

 

Declarațiile negative la adresa companiilor cu capital străin pun în pericol investițiile

 

Datorită repetatelor afirmaţii negative la adresa companiilor cu capital străin din România, dorim să menționăm că a face o deosebire între companiile românești și cele străine sau multinaționale nu corespunde spiritului unei economii globalizate, avertizează AHK, condusă de Dragoș Anastasiu.

 

Companiile germane sunt parte integrantă a economiei românești și respectă legile țării. Ele sunt totodată bine integrate în sistemele naționale, regionale, locale și realizează o contribuție decisivă la valoarea adăugată brută, dar și la creșterea competitivității prin transferul de know-how. Aceste companii investesc intens în formarea angajaților, în cercetare și dezvoltare, deseori în colaborare cu instituții de cercetare naționale, dar și în dezvoltarea tehnologică a companiei. Efectele pozitive ale investițiilor străine au fost demonstrate în diverse studii care au demonstrat că în regiunile unde nivelul investiţiilor străine este ridicat şi mediul antreprenorial românesc se dezvoltă bine. Considerațiile împotriva capitalului străin contravin nu doar scopului Guvernului României de a atrage în continuare investiții străine, dar astfel de acuzații generalizate și nedovedite sunt total contraproductive pentru dezvoltarea economiei românești.

 

Este necesar ca autoritățile din România și factorii de decizie să ia măsurile necesare în ce privește dezvoltarea învățământului profesional, pentru că mediul de afaceri german suferă foarte tare din cauza lipsei forţei de muncă. Mai ales în industria producătoare, în care activează numeroase companii germane, este imperios nevoie de personal calificat. De la un an la altul, companiile germane se plâng tot mai mult de lipsa de personal. AHK România solicită aşadar Guvernului să mărească investiţiile în domenii cheie precum educaţie şi infrastructură în mod considerabil şi să intensifice modernizarea administraţiei, se spune în finalul comunicatului. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22