Macovei despre raportul MCV: Este cel mai dur mesaj al Comisiei Europene dat până acum

Dora Vulcan | 15.11.2017

“Este cel mai dur mesaj al Comisiei Europene din rapoartele MCV, avertizând că există riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Este un mare pas înapoi cauzat de PSD&ALDE, care trebuie să plătească”, spune europarlamentarul Monica Macovei.

Pe aceeași temă

 

 

Schimbările propuse  la legile justiției, în special cele privind inspecția judiciară, răspunderea magistraților și procedura de numire a procurorilor cu funcții de conducere, sunt considerate ca fiind „aspecte care afectează independența sistemului judiciar” și pot constitui un motiv pentru reexaminarea raportului de evaluare din ianuarie 2017, spune fostul ministru al Justiției. 

 

Declaratia fostului ministru al justitiei, Monica Macovei:

 

“Dragnea-Tăriceanu-Toader-Iordache&comp trebuie să plătească pentru raportul MCV devastator care îi face praf pentru schimbarea legilor justiției și încercarea de subordonare politică a justiției. Este cel mai dur mesaj al Comisiei Europene din rapoartele MCV, avertizând că există „riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise”. Acesta este un mare pas înapoi cauzat de PSD&ALDE, care trebuie să plătească. Niciodată nu s-a pus problema redeschiderii unor chestiuni închise. Mesajul dur pentru pașii înapoi făcuți de politicieni pentru a scăpa de dosare penale este subliniat de încă o frază cheie din raportul MCV dat astăzi publicității: „Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare”.

 

 Avertismentele Comisiei Europene sunt o dovadă clară că modificările inițiate de Tudorel Toader și PSD&ALDE sunt toxice pentru sistemul judiciar.

 

Schimbările propuse de Toader la legile justiției, în special cele privind inspecția judiciară, răspunderea magistraților și procedura de numire a procurorilor cu funcții de conducere, sunt considerate ca fiind „aspecte care afectează independența sistemului judiciar” și pot constitui un motiv pentru reexaminarea raportului de evaluare din ianuarie 2017 cu privire la progresele înregistrate în legătură cu independența sistemului judiciar. Comisia Europeană sancționează deciziile de la nivel guvernamental și subliniază tensiunile crescânde dintre Parlament, Guvern și sistemul judiciar, fiind menționate inclusiv OUG 13 și refuzul autorităților de a solicita avizul Comisiei de la Veneția pentru schimbarea procedurii de numire a procurorilor șefi, precum și atacurile politicienilor și ale unor instituții de presă la adresa magistraților.

 

Toader, Iordache, Nicolicea, Șerban Nicolae, Dragnea&comp., toți cei care au inițiat și susțin modificările, să le arunce la coșul de gunoi și să-și dea demisia. Oamenii care au ieșit în stradă iarna trecută și acum au avut dreptate. În mod clar, drumul pe care merg Toader și PSD&ALDE este profund greșit și afundă țara cu fiecare măsură pe care o iau."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22