CCR a amânat dezbaterea sesizării lui Călin Popescu - Tăriceanu în cazul Belina

E.b. | 16.11.2017

Afacerea Belina s-a mutat azi la Curtea Constituțională, care a început dezbaterile privind sesizarea lui Călin Popescu-Tăriceanu referitoare la ancheta DNA legată de modul în care au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE Valer Dorneanu, presedintele Curtii, a precizat la iesirea de la sedinta ca au absentat azi doi magistrati constitutionali, iar acestia nu vor participa nici la deliberarile si votul de saptamana viitoare in acest caz.

In transmisia video a sedintei se poate vedea ca lipseau judecatorii Maya Teodoroiu si Stefan Minea (amandoi numiti de Parlament).

 

UPDATE Curtea Constituţională a amânat pentru 23 noiembrie dezbaterea sesizării lui Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, referitoare la ancheta DNA legată de modul în care au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina 

 

 

 

UPDATE După ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, și reprezentantul DNA, Simona Ricu, au susținut punctele de vedere ale celor două părți, judecătorii CCR au rămas în pronunțare. 

 

Astfel, Curtea Constituţională trebuie să se pronunțe cu privire la un presupus conflict juridic între puterea judiciară şi cea executivă, determinat de deschiderea de către DNA a dosarului Belina.


Însă, ciudat, chiar Tudorel Toader, ministrul Justiției, a mers în fața foștilor săi colegi de la CCR, ca să susțină punctul de vedere al cabinetului Tudose. Asta în condiţiile în care plângerea a fost formulată de către Călin Popescu Tăriceanu, preşedintel Seantului 


"Noi considerăm că sesizarea este admisibilă", a spus Tudorel Toader,  El a mai precizat că  procuroii DNA nu pot ancheta legalitatea, circumstantele sau oportunitatea unei hotarari de guvern, pentru ca legalitatea unei HG este de competenta unei instante de contencios administrativ, iar Parchetul General si DNA nu ii pot lua din competente.
 

Toader le-a prezentat judecătorilor CCR argumentele Guvernului în favoarea acestei sesizări, susţinând că aceasta este admisibilă. El a spus că DNA nu are competenţe de a ancheta legalitatea sau oportunitatea emiterii unei Hotărâri de Guvern.

 

"Decizia nu va fi de speţă, ci una de principiu, care va delimita competenţele Ministerului Public în raport cu Guvernul. (...) Preşedintele Senatului vrea să afle dacă este legal ca DNA să verifice legalitatea sau oportunitatea unei Hotărâri de Guvern. (...) Noi considerăm că sesizarea este admisibilă", le-a spus Toader judecătorilor CCR.

 

El a susţinut că, în opinia Guvernului, această sesizare este admisibilă, arătând că DNA nu poate ancheta legalitatea, oportunitatea sau circumstanţele emiterii unei Hotărâri de Guvern, pentru că legalitatea unui astfel de act normativ este de competenţa instanţei de contencios administrativ.

 

Ministrul Justitiei a mai susţinut în faţa judecătorilor CCR că DNA are posibilitatea doar să declanşeze mecanisme constituţionale de verificare a legalităţii unei Hotărâri de Guvern, prin sesizarea instanţei de contencios, însă nu i se poate substitui, conform News.ro.

 

Doi foști miniștri, Sevil Shaiddeh şi Rovana Plumb, sunt cercetați pentru că au promovat două hotărâri de guvern prin intermediul cărora sute de hectare de teren au trecut din proprietatea statului, în cea a Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca apoi să fie închiriate unei firme private.


Rovana Plumb și Sevil Shaideh spun că sunt nevinovate, dar, în cele din urmă, la insistențele premierului, au făcut pasul în spate și au plecat din Guvern. 

 

Sesizarea a fost făcută de Tăriceanu


 

În 23 octombrie, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a cerut CCR să constate și să soluționeze conflictul juridic de natură constituțională între Guvern, pe de o parte, și Ministerul Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte, transmite Agerpres.

 

Conform solicitării către CCR, acest conflict a intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcției Naționale Anticorupției asupra legalității Hotărârii Guvernului 858/2013 și a Hotărârii Guvernului 943/2013, după cum se preciza într-un comunicat al Senatului.

 

Potrivit sursei citate, în documentul înaintat CCR se susține că actele și faptele concrete expuse în sesizare dovedesc existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și DNA — componentă a Ministerului Public, care constă în declanșarea unei proceduri de urmărire penală în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern. Or, potrivit celor statuate chiar de Curtea Constituțională, adoptarea hotărârilor de guvern dă expresie competenței originare a Executivului, se arăta în comunicat.

 

Președintele Senatului a solicitat CCR: să constate existența conflictului juridic de natură constituțională între Ministerul Public — Direcția Națională Anticorupție, pe de o parte, și Guvernul României pe de altă parte; să constate cauza conflictului — Ministerul Public — Direcția Națională Anticorupție și-a arogat competența de anchetare a circumstanțelor, împrejurărilor, oportunității și legalității elaborării celor două hotărâri de guvern; să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanțele, împrejurările, oportunitatea și legalitatea hotărârilor de guvern.


DNA efectuează cercetări față de mai multe persoane pentru fapte care au legătură cu transferul de proprietate a unor părți din insula Belina și brațul Pavel. "În anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

 

Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate HG 943/2013 act cu caracter individual și HG 858/2013 act cu caracter normativ, acte prin care au fost încălcate prevederi din: Constituției României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, OUG 107/2002 privind înființarea Administrației Naționale 'Apele Române', Legea 115/1999 a responsabilității ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă", preciza DNA

 

 

foto Gandul.info

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22