PNL se aliază cu partidul lui Ponta pentru debarcarea lui Dragnea. Moțiunea, în negocieri VIDEO

Dora Vulcan | 16.11.2017

PNL și Partidul Pro România vor „colabora instituțional” pe proiectele importante, înlocuirea lui Liviu Dragnea de la șefia Camerei Deputaților fiind unul dintre ele. Partidul lui Ponta urmează să dea vineri un răspuns PNL și cu privire la posibila moțiune de cenzură inițiată liberali.

Pe aceeași temă

 

 "Întâlnirea de astăzi (joi — n.r.) a fost una foarte bună, în special pe termen lung, pentru că am abordat, pe de-o parte, subiectul moțiunii de cenzură și, pe de altă parte, soluții pentru credibilizarea instituției Parlamentului României și pentru identificarea de soluții durabile pe termen lung pentru dezvoltarea României și creșterea bunăstării oamenilor. În privința moțiunii de cenzură, pot să spun că am discutat cu cei doi reprezentanți ai partidului Pro România să transmitem textul acestei moțiuni, să analizeze modul în care acest text răspunde obiectivului de a sancționa Guvernul actual și urmează să ne comunice răspunsul și poziția oficială până mâine, când intenționăm să depunem această moțiune de cenzură", a spus Turcan după întrevedere.

 

Ea a adăugat că subiectul legat de moțiunea de cenzură nu a fost abordat în sensul înlocuirii lui Mihai Tudose cu altcineva, ci s-a discutat și despre ce va urma dacă acest Guvern va fi demis.

 

„Încurajator a fost inclusiv faptul că, în privinţa moţiunii de cenzură, subiectul nu a fost abordat în sensul înlocuirii lui Mihai Tudose cu altcineva şi dărâmării Guvernului doar de dragul de a dărâma un guvern. Am discutat despre ce urmează să se întâmple în România în momentul în care acest guvern pleacă acasă, pentru că, dacă vrem să scăpăm de lipsa de predictibilitate, scăderea puterii de cumpărare, destabilizarea instituţiilor din România, acest Guvern trebuie să plece acasă şi provocarea noastră este ce punem în loc, cum punem în loc şi cum vor crede oamenii că aceasta va fi soluția cea corectă pentru România, a spus Raluca Turcan după întâlnirea de joi cu reprezentanții Pro-România.

 

Prim-vicepreşedintele PNL a declarat că alt subiect are legătură cu intenția de revocare a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

 

„Proiectul pe care l-am înaintat să fie susţinut şi cerut a fi dezbătut cu celeritate, astfel încât schimbarea preşedintelui Camerei Deputaţilor să poată fi iniţiată de o treime din numărul de deputaţi sau de cel puţin liderii a două grupuri parlamentare. Ar fi un demers corect, sănătos, astfel încât Parlamentul României să scape de o conducere care este suspectată de grave fapte de corupţie şi de o persoană care subordonează rolul Parlamentului unor interese personale şi de grup”, a spus ea.

 

Turcan a mai spus că PNL şi Pro România vor avea o colaborare instituţională: „Ne-am propus o colaborare instituţională de acum înainte pe proiecte foarte importante, astfel încât să putem contura în Parlament majorităţi parlamentare pe proiecte pe care noi ni le vom asuma în comun pentru rezolvarea unor probleme”.

 

 

 

 

 

Victor Ponta a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că parlamentarii din formaţiunea sa, Pro România, susţin schimbarea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, dar nu susţin şi moţiunea de cenzură a PNL, pentru că nu poate aduce nimic bun României.

 

„Evident vom susţine iniţiativa normală, corectă, logică, ca la conducerea Camerei Deputaţilor să vină altcineva. Nu mai poate să fie Liviu Dragnea şi vă dau un singur argument pentru cei care îşi doresc foarte tare adoptarea legilor justiţiei şi schimbarea, reformarea sistemului de justiţie. Cât e Dragnea şef la Camera Deputaţilor, nu se pot adopta aceste legi, pentru că discuţia e foarte simplă: Dragnea schimbă legile ca să-şi rezolve lui dosarele”, a declarat Ponta.

 

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

 

 

 

 

 

 ”Moțiunea de cenzură este momentul pentru coalizarea în societate a tuturor forțelor active, care susțin agenda corectă a reformei, a normalității, a respectului în actul de guvernare.

Este fundamental să fie întărit acest front comun cu toți cei care se opun actualei logici de guvernare a PSD.

După 11 luni de zile vedem cu toții că nu există cale de mijloc.

Nu poți spune că respingi ceea ce face PSDragnea, dar nu faci nimic să-l oprești atunci când ai ocazia.

Îi îndemnăm pe toți cei care se prezintă a fi onești și de bună-credință să sprijine moțiunea de cenzură, pentru că este singurul instrument real de acțiune politică parlamentară acum.

Asta nu înseamnă că toți cei care susțin moțiunea devin automat liberali, ci că într-adevăr acționează în sensul declarațiilor și poziționărilor publice pe care le-au avut.

E momentul adevărului.

În același timp, facem apel către toate grupurilor organizate din societate pentru a determina o presiune publică asupra parlamentarilor PSD în scopul votării și adoptării acestei moțiuni.

PNL o va face la rândul său la nivelul comunităților locale în perioada următoare”, a scris,  joi, prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook în comentariul la declarația de presă pe care a susținut-o, după întâlnire, cu reprezentanții Pro-România. 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22