Libération: Despre Liviu Dragnea și războiul mocnit din PSD

Dora Vulcan | 16.11.2017

Într-un articol dedicat liderului PSD de publicaţia franceză, Dragnea e prezentat ca un politician a cărui avere s-a clădit pe afacerile cu statul, interesat să evite închisoarea şi aflat la conducerea unui partid în care tensiunile mocnesc.

Pe aceeași temă

 

 

 Există, notează publicația Libération, citată de Digi 24.ro,  social-democraţi îngrijoraţi că vor pica odată cu Dragnea, dar există şi un premier ambiţios în ceea ce priveşte relaţia sa cu partidul.

 

"Dragnea este un produs al tranziţiei. Este arhetipul funcţionarului ajuns ales local, care s-a îmbogăţit pe seama banului public şi care s-a grăbit să-l plaseze în străinătate", declară sociologul Alin Teodorescu, într-un articol apărut în ziarul francez, Libération. Fost ministru şi parlamentar PSD, Teodorescu mai este citat de ziariştii francezi cu observaţia că, odată ce şi-a asigurat o avere suficient de mare, Dragnea mai are acum o singură grijă: să se asigure că nu va face închisoare pentru modul în care a agonisit-o.

 

Liberation a stat de vorbă şi cu profesorul de ştiinţe politice, Sergiu Mişcoiu, care explică pe ce s-a bazat ascensiunea liderului PSD: "reţelele pe care şi le-a cultivat în ultimii 15 ani, revendicarea sa din ţara profundă", dar şi "aparenţele de bun simţ şi modestie care i-au uşurat sarcina", mascându-şi astfel setea redutabilă de putere.

 

Şi totuşi. Deşi îl prezintă drept "cel mai puternic om din România", Libération observă că pentru Liviu Dragnea există riscul unor fisuri în interiorul partidului. În PSD sunt oameni care scrâşnesc din dinţi, notează ziariştii francezi, căci nimeni nu vrea să-şi vadă cariera politică curmată odată cu a şefului.

 

Potrivit Liberation, aceşti social-democraţi se tem că vor fi antrenaţi şi ei de o eventuală părbuşire a lui Dragnea. "Situaţia este complicată, a mărturisit pentru Libération o sursă din interiorul partidului". Potrivit acesteia, Dragnea a reuşit până acum să contracareze revolta, dar a ieşit slăbit din încleştare. "Acest lucru nu poate fi de durată, întrucât anunţurile pe care le face crează haos şi pun în pericol pe toată lumea", mai scrie Libération, citând aceeaşi sursă din PSD.

 

Publicaţia franceză se apleacă şi asupra relaţiei Dragnea-Tudose. Premierul, remarcă Libération, tace şi face, în cuvintele autorului: "a început deja marea curăţenie, destituindu-i pe apropiaţii pe care Dragnea îi numise strategic în fruntea unor instituţii cheie";  "îşi avansează pionii"; "nu şi-a ascuns niciodată dorinţa de a reabilita imafinea partidului, iar prin asta, de a întoarce pagina Dragnea".

 

Războiul mocneşte în sânul PSD, sunt cuvintele cu care se încheie articolul citat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22