CExN al PSD dupa dosarul TelDrum: Totul pentru apararea lui Dragnea; miting si legile justitiei

E.b. | 17.11.2017

Comitetul Executiv National (CExN) al PSD se reuneste, vineri, la Baile Herculane, pentru a-si arata sprijinul pentru Liviu Dragnea, anchetat de DNA

Pe aceeași temă

 

UPDATE În Comitetul Executiv al PSD s-a prezentat o evaluare a Guvernului, la 10 luni de la instalare. Conform evaluării, Guvernul a realizat 100 de măsuri din programul de guvernare.

 

Conform documentului PSD, România o creștere economică de 7%, în timp ce obiectivul asumat în programul de guvernare era de doar 5%. Conform estimărilor FMI, România are cea mai mare creștere economică la nivel mondial.

 

De asemenea, cei de la PSD susțin că se află peste ținta asumată atât la creșterea salariilor în sistemul bugetar, dar și în ceea ce privește crearea de noi locuri de muncă.

 

Este prima sedinta a forului de conducere al PSD de dupa acuzatiile formulate de DNA, la inceputul saptamanii, la adresa lui Liviu Dragnea, liderului PSD.

 

Chiar daca nu exista o ordine de zi formala si anuntata in prealabil, sedinta va pivota, cel mai probabil, in jurul raspunsului politic pe care PSD il va contura in perioada urmatoare la asa-zisele "atacuri" venite din zona Justitiei, conform ziare.com.

 

Vot de incredere pentru Dragnea

 

Astfel, este posibil ca in CExN sa se discute despre sustinerea formatiunii fata de Dragnea sau de un vot de incredere pe care liderul social-democratilor sa il solicite conducerii partidului, asa cum s-a procedat si in cazurile fostilor ministri Rovana Plumb si Sevil Shhaideh, dupa acuzatiile pe care DNA le-a formulat in cazul lor.

 

In acest caz, discutiile ar reprezenta o continuare a sustinerii pe care lideri importanti ai partidului (Marian Neacsu - secretar general, Niculae Badalau - presedinte executiv, Paul Stanescu - vicepremier, Claudiu Manda - presedintele Comisiei SRI) au manifestat-o mergand la sediul DNA, atunci cand Dragnea a fost chemat pentru a i se comunica acuzatiile.

 

In afara de sustinerea formatiunii pentru Dragnea, ar putea exista si o discutie despre extrapolarea acestei sustineri si la nivel popular.

 

In spatiul public au existat, recent, luari de pozitie in acest sens. Astfel, deputatul PSD Liviu Plesoianu a sustinut ca, "la nevoie", social-democratii trebuie sa se exprime "inclusiv in strada".

 

"Sa aratam inclusiv in strada ca noi suntem adevarata majoritate, noi si cei care ne-au sustinut si ne sustin in continuare", a spus Plesoianu, in cadrul unei pledoarii impotriva asa-ziselor "abuzuri" savarsite de Justitie.

 

Intrebat, in context, despre posibilitatea ca PSD sa organizeze un miting de sustinere a sa, Liviu Dragnea a spus ca nu este de acord, dar a aratat ca nu va mai opri pe nimeni sa manifeste. "Eu nu am venit sa cer sustinere, eu am venit sa dau sustinere partidului pentru a continua ceea ce am inceput. (...) Putem discuta de un miting, dar nu de sustinere", a declarat, joi seara, Liviu Dragnra.

 

Presedintele PSD a estimat ca exista posibilitatea dezbaterii chestiunii mitingului in cadrul CExN, dar a spus ca obiectivul acestui miting trebuie stabilit cu claritate. "Daca vor fi colegi la CExN care vor cere un astfel de miting, vom discuta. De data asta n-o sa mai resping aceasta idee dar, daca hotaram sa facem un miting, trebuie sa stabilim exact pentru ce-l facem (...) Eu nu resping ideea, dar trebuie sa facem un miting care sa aiba sens".

 

Alte discutii politice care ar putea tine agenda CExN ar viza pregatirea raspunsului PSD la motiunea de cenzura pe care Opozitia o va depune azi, ca urmare a masurilor fiscale adoptate recent de Guvern.

 

De asemenea, sunt posibile discutii vizand proiectul de buget pentru 2018, in conditiile in care la CExN va fi prezent si premierul Mihai Tudose, dar si privind evaluarea secretarilor de stat.

 

Manifestaţii de amploare în sprijinul lui Dragnea


La Băile Herculane, scrie EVZ, conducerea  PSD analizează astăzi posibilitatea organizării unei manifestații de amploare ca reacție la situația politică în care a intrat partidul, după ce DNA a început urmărirea penală împotriva liderului social-democrat Liviu Dragnea într-un nou dosar de corupție

 

PSD ia în calcul să scoată în stradă aproximativ un milion de oameni, conform EVZ. "Sunt două variante. Fie organizăm un singur miting, mai mare, în București, fie organizăm un miting în București și câte un miting în fiecare mare oraș. Un miting pentru dreptate",.

 

Președintele partidului, Liviu Dragnea, are o singură condiție: mitingul să fie unul de susținere a Guvernului. "Nu o să vreau niciodată un miting pentru susţinerea mea. În schimb, un miting pentru susţinerea programului de guvernare nu o să-l opresc“, a afirmat acesta, la începutul săptămânii.

 

În paralel, în PSD a început să se discute tot mai mult despre (prezumtivele) intenții ale premierului Mihai Tudose de a acapara puterea totală în partid, precum și despre posibilitatea organizării unui Congres al partidului în primăvara anului 2018. În afara lui Mihai Tudose, alți posibili succesori ai lui Liviu Dragnea la șefia PSD, vehiculați în discuțiile interne din partid, sunt Gabriela Firea (primarul Capitalei), Marcel Ciolacu (vicepremier), Niculae Bădălău (președinte executiv PSD), Robert Negoiță (primarul Sectorului 3).

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22