Criză politică: Social-democrații refuză să participe la o nouă mare coaliție cu Merkel

E.b. | 20.11.2017

Social-democrații germani nu sunt dispuși să se alăture conservatorilor cancelarului Angela Merkel într-o nouă 'mare coaliție', după recentul eșec al negocierilor tripartite pentru formarea noului guvern de la Berlin.

Pe aceeași temă

 
 

Este concluzia care reiese dintr-un document intern al Partidului Social-Democrat german (SPD), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

 

''Date fiind rezultatele alegerilor din 24 septembrie, nu suntem dispuși să intrăm într-o mare coaliție. Nu ne temem de noi alegeri'', menționează documentul consultat de Reuters.

 

Aceste comentarii survin după ce eforturile lui Merkel de a forma o coaliție guvernamentală alături de Verzi și Partidul Liber-Democrat (FDP) au eșuat, aruncând Germania în cea mai gravă criză politică din ultimele decenii.

 

SPD a obținut doar 20,5% din sufragii la alegerile parlamentare din septembrie, acesta fiind cel mai slab scor electoral al său din perioada postbelică. După alegerile din septembrie 2013, social-democrații au făcut parte din 'marea coaliție' alături de blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială).

 

Negocierile pentru formarea unei coaliții guvernamentale la Berlin au eșuat duminică seara prin retragerea FDP, care a anunțat că nu poate forma un guvern viabil împreună cu celelalte formațiuni implicate în discuții.

 

În urma rezultatului dezamăgitor înregistrat în alegerile din septembrie, Angela Merkel a fost nevoită să încerce constituirea unei coaliții tripartite inedite la nivel național, așa-numita 'coaliția Jamaica', după culorile negru-galben-verde ale formațiunilor

 

O serie de subiecte i-au despărțit pe conservatori de FDP și de Verzi, printre care folosirea cărbunelui ca sursă de energie, politica fiscală și numărul de refugiați acceptați în Germania. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22