De același autor
Între „războaiele culturale“ care au măcinat universitățile americane după anii 1990, frontul corectitudinii politice a stârnit pasiunile cele mai neașteptate, amintind de violențele simbolice ale revoluției culturale șaișoptiste. În 1968, stânga universitară a scandat „Il est interdit d’interdire!“ pentru ca, două decenii mai târziu, să i se reveleze câte lucruri lipseau de pe lista de interdicții. Rolurile, actorii și retorica s-au schimbat acum. Dreapta intelectuală americană a acuzat prăbușirea standardelor din universități, „sfârșitul civilizației occidentale“, „criza spiritului“, „educația iliberală“, iar stânga s-a repliat, vorbind despre „mituri conservatoare“, conspirații și paranoia.
Războiul „corectitudinii politice“ are o cronologie precisă. El a debutat în toamna lui 1990, când jurnalistul Richard Bernstein de la NY Times a remarcat, după o conferință la University of California, că „un set de opinii despre rasă, ecologie, feminism, cultură și politică externă a ajuns să definească un fel de atitudine «corectă» față de problemele lumii, un fel de ideologie unificatoare a universității“. Sintagma „război cultural“ îi aparține, ea devenind treptat o profeție care s-a autoîmplinit. Se poate discuta în cercurile pedante despre originile gramsciene și bismarckiene (kulturkampf) ale termenului, aici însă ar fi o acoladă indigestă. Conceptul și fenomenele asociate „corectitudinii politice“ s-au extins rapid în mass-media americane ale anilor 1990. Frenezia a acaparat spațiul intelectual, culminând cu o referință într-un discurs prezidențial al lui G. Bush tatăl din 1991 – „ideea de corectitudine politică a suspendat anumite subiecte, a interzis anumite expresii, zdrobindu-se diversitatea în numele diversității“. Scena publicistică s-a polarizat, mai ales după o serie de cărți care deplângeau tema educației în universități. Cea mai cunoscută este, fără îndoială, Criza spiritului american (1987), de Allan Bloom, devenită un best-seller cu peste un milion de exemplare vândute. Cu puțin timp înainte de Allan Bloom, autori influenți în SUA, precum W. Bennett și E.D. Hirsch, au criticat subperformanțele universitare. Avalanșa de cărți despre „corectitudinea politică“ din anii 1990 s-a oprit treptat după anii 2000, când puțini s-au mai lăsat ademeniți de tentația de a reconceptualiza fenomenul.
Scânteia care a aprins vâlvătaia din jurul „corectitudinii politice“ a fost un eveniment, aparent minor, petrecut tot în toamna lui 1989 la Universitatea Stanford. Un trunchi de cursuri numit Western Civilization a fost redenumit Culture, Ideas, Values, în urma unor proteste studențești unde s-a scandat „Hey hey, ho ho, Western culture’s got to go!“. Prezent în programa de la Standford din anii 1980, trunchiul de cursuri Western Civilization era gândit ca studiu aprofundat al marilor opere, cu o listă de 15 texte clasice, printre care Platon, Dante, Voltaire, Marx, Freud. Schimbarea de titlu a implicat o deschidere către texte nonoccidentale, care să includă autori/autoare din Asia, Africa, India, Orientul Mijlociu. Disputa în jurul acestei decizii nu a scăpat nepolitizată. Contextul cultural era criza educației superioare, amara constatare că textele culturii universale au ajuns străine pentru studenții americani. Retrospectiv, pasul de deschidere înspre spații culturale noneuropene a trecut drept unul firesc pentru o societate pluriculturală care celebra, cel puțin discursiv, diversitatea. Transformarea nu a fost însă liniară. Dinspre dreapta intelectuală s-a pledat pentru nevoia unei culturi comune, o „alfabetizare culturală“ împărtășită de toți, nativi și imigranți deopotrivă, dinspre stânga s-au elogiat diferențele etno-culturale într-un mediu acuzat de „imperialism cultural“ rasist și sexist. Concis, această schimbare culturală a însemnat că întrebarea celebră a lui Saul Bellow - dacă zulușii au vreun Tolstoi – a devenit un faux pas grosier.
Subiectul corectitudinii politice a iscat, de la început, un șir de perplexități. În primul rând, sunt dificil de înțeles nesfârșitele controverse privind originea sintagmei „corectitudine politică“. La nivelul opiniei comune, subiectul pendulează între extreme, „corectitudinea politică“ fiind considerată fie o scamatorie „conservatoare“, fără legătură cu realitatea, fie un vlăstar al marxismului cultural, care ar fi colonizat fiecare colț al universității, al vieții publice și private. Cea mai plauzibilă explicație leagă însă sintagma „corectitudine politică“ de comunismul chinez timpuriu și preceptele lui Mao Zedong din articolul On Correcting Mistaken Ideas in the Party (1929). Aici, liderul comunist oficializează „lupta împotriva acestor idei incorecte și educarea membrilor întru linia corectă a Partidului“. O sintagmă înrudită, „perspectivă corect politică“, apare și la Lev Troțki, în Problemele Revoluției Chineze (1932). După anii 1930, termenul „corect politic“ ajunge un loc comun al presei sovietice. Astfel, parcursul acestei sintagme începe în cercurile maoiste, de unde iradiază în reflexele staliniste. Ulterior, ea este adoptată de stânga americană și europeană, însă cu evidente conotații negative și autocritice.
Perplexitatea ține, în al doilea rând, de felul în care apostolii corectitudinii politice percep dinamica opiniilor în societăți libere. Este dificil de înțeles, într-o eră digitală a fragmentării, cum se va crea un consens și cum vor funcționa definițiile neutre ale „corectitudinii politice“ – „conformitatea față de un corp de opinii liberal sau radical asupra problemelor sociale“ sau „limbajul inclusiv, pledoaria pentru o terminologie nonrasistă, nonsexistă, non-ageistă“. În al treilea rând, opiniile asupra problemelor sociale generează doctrine sau ideologii (indiferent cât de contestate au ajuns astăzi), dacă articularea lor devine un proces profesionist. O perplexitate înrudită ține de validarea unui corp de opinii. Există un set de ideologii „corecte politic“? Nimeni nu știe răspunsul, nici măcar cu aproximație. Suntem prizonierii unei confuzii sistematice privind isme-le selectate sub umbrela „corectitudinii politice“. Multiculturalismul, feminismul, ecologismul și studiile postcolonialiste apar deseori în această listă. La un nivel mai profund al discuției, premisa că aceste curente de idei pot fi reduse la câteva noțiuni, de vreme ce „corectitudinea politică“ a demolat ideea de canon, postulând un relativism funciar în științele socio-umane, pare o contradicție internă izbitoare. Astfel de percepții asupra pieței ideilor și a dinamicii lor presupun un control specific instituțiilor ierarhice, un monolit rigid de opinii. Unii nu ar ezita să afirme că doar un nou Minister al Adevărului orwellian îl poate administra.
Al patrulea șir de perplexități nu privește limbajul sau ideologiile, ci conversia „corectitudinii politice“ într-un ghid de conduită, în primul rând universitar. Avocații „corectitudinii politice“ din universități au devenit, prin mecanisme involuntare, un fel de comitet de tristă amintire care decide ce autori pot fi interziși sau proscriși. În plus, și ce cărți trebuie trecute la index. Să urmărim câteva știri recente. Astfel, un profesor „progresist“, simpatizant al lui Bernie Sanders, a fost pus la zid pentru că a refuzat așa-numitele „zile ale segregării“ (studenții și profesorii albi nu au acces în universitate), studenții de la Cardiff University au încercat să îi interzică lui Germaine Greer (o feministă iconică a valului doi de feminism) accesul din pricina unei presupuse ofense față de comunitatea transgender, iar lui Richard Dawkins, autor evoluționist, i s-a anulat prezența la un post de radio al Universității Berkeley pentru că ar fi critic la adresa religiei. S-ar putea obiecta că exemplele de mai sus sunt doar incidente izolate. Ține această obiecție? În SUA, în 2016, aproximativ 50 de evenimente în mediul universitar cu autori „controversați“ au fost anulate. Mai departe, exemplele de reglementare a conduitei nu se limitează la campusurile universitare, de pildă, apariția așa-numitelor safe spaces. Astăzi se dezbate, relativ serios, dacă a mânca carne de vită matură sau vițel, a purta haine de blană naturală sunt acțiuni „corecte politic“.
Cartografiera ariilor asimilate de „corectitudinea politică“ ca fenomen socio-cultural este, de bună seamă, o misiune imposibilă. Termenul de „război cultural“ semnifică un front deschis și fumegând, de unde ne parvin doar relatări trunchiate și fragmentate. Ca la orice război, numeroase victime inocente cad sub asaltul „corectitudinii politice“. Celebrul roman al lui Philip Roth, Pata umană, are ca subiect viața unui profesor universitar a cărui carieră se prăbușește după ce folosește la curs, o singură dată, termenul „spooks“ pentru studenții absenți („fantomă“, „spirit“, în argou, un termen pentru afro-americani), cuvânt considerat rasist și ulterior obiectul unei plângeri adresate universității. Unii cred că romanul lui Philip Roth este o schemă narativă pur ficțională. În realitate, acest incident i s-a întâmplat unui prieten al autorului și a inspirat povestea romancierului, mărturia lui Philiph Roth fiind publicată în New Yorker ca o scrisoare de protest adresată colosului Wikipedia.
Libertatea cuvântului se numără, neîndoios, printre victimele corectitudinii politice. Cenzura și mai ales autocenzura pricinuite de standarde nebuloase ale corectitudinii politice ating proporții nebănuite. Mă despart însă de opinia potrivit căreia fenomenul „corectitudinii politice“ ar fi o plagă strivitoare, o formă de stalinism cultural al universităților. A spune că fenomenul corectitudinii politice instituie un totalitarism cultural revine la a relativiza Răul din comunism, anume suprimarea artelor, literelor și științelor. Pe de altă parte, a echivala corectitudinea politică strict cu decența de limbaj reprezintă o eroare abisală. În numele „corectitudinii politice“ s-au devastat birouri și universități. În numele „progresului“, manifestul clasic On Liberty, de J.St. Mill, a devenit o blasfemie.
Recentele inflamări publice pe subiectul scenelor de violență din Baltagul, scandalul sancționării unei profesoare de la Cluj pentru includerea filmului Eclipsă totală în lecția despre simbolism, disputa privind purtarea baticului sau hijabului în Universitatea din București par, la ora actuală, incidente izolate. Educația noastră e criticată din alte cauze, în principal impostură și lipsă de integritate a cercetării. Experiență mea de predat, deși însumează 12 ani, este prea puțin relevantă pentru a ajuta dezbaterii. Hélas! Cu unele excepții – recomandarea unei distinse eticiene să evităm formula „Crăciun Fericit!“ în mesajele către studenți, excluderea unui student la doctorat după un articol critic la adresa multiculturalismului publicat în Dilema Veche –, mediul universitar a fost mai degrabă tolerant, cel puțin într-o perspectivă subiectivă și limitată.
În postfața ediției românești a Crizei spiritului american, Sorin Antohi se întreabă dacă volumul lui Allan Bloom (mai) prezintă interes pentru cititorul român. Deși răspunde afirmativ, din perspectiva crizei educației liberale, a subfinanțării, cred că răspunsul său e incomplet. De mai mult timp, dezbaterea noastră publică despre universitate rămâne cantonată în câteva teme secundare.
În trilogia lui Allan Bloom (Studenții, Nihilismul în stil american, Universitatea), ultimul capitol ocupă spațiul cel mai important. Universitatea, pentru Allan Bloom, este produsul Epocii Luminilor și „există în democrație pentru a împiedica sau vindeca orbirea democratică, nu de dragul constituirii unei aristocrații, ci de dragul păstrării libertății spiritului“. Universitatea este, în mod ideal, locul unde se „știu întrebările“, o instituție care păstrează „regimul Rațiunii“, „înlătură pasiunea religioasă din politică“ și apără libertatea academică. Universitatea liberă, ne amintește Allan Bloom, există doar în democrația liberală. Din acest motiv, marxismul și fascismul au strivit cu bocancii libertatea de gândire. Remarca lui Carl Schmitt la venirea lui Hitler la putere – „Astăzi Hegel a murit în Germania“ – sintetizează impulsul puterii totalitare. La distanță de acest ideal, se află gustul amar al propriilor experiențe academice.
Allan Bloom a devenit astăzi, la 30 de ani după The Closing of the American Mind, un autor marginal, un paria intelectual, nu pentru afinitățile sale conservatoare și pledoaria pentru educația clasicistă, ci tocmai pentru confesiunile ce au surprins trădarea acestui ideal. A regândi menirea universității în democrație i se pare lui Allan Bloom o sarcină de o „gravitate extrem de mare“, poate la fel de mare ca responsabilitatea pentru „soarta libertății în lume“. Avertismentul său final din Criza spiritului american nu a fost receptat cum se cuvine. Nu numai divorțul dintre normativ și realitate îl îndeamnă pe Allan Bloom să încheie capitolul cu teza descompunerii universității. Decăderea se datorează și relativismului dominant, instalat mai ales în disciplinele sociale. Acest verdict nu mai surprinde mediul universitar, așa cum glosează Jon D. Levenson, într-un articol recent din Jewish Review of Books. Acum universitatea a înlocuit relativismul cu penalizarea disidenței și reducerea la tăcere a celor care depășesc corsetul actual de idei „politic corecte“. Așa-zisul triumf al democrației liberale, proclamat de epigonii lui F. Fukuyama, a devenit o farsă sinistră, prietenii democrației liberale fiind asediați, astăzi, de ambele extreme.
Privite de la distanță, cu detașarea spectatorului neangajat, istoria şi isteria din jurul corectitudinii politice aduc izbitor cu tâlcul unei anecdote de pe vremea comunismului. Astfel, la întrebarea „Ce este acela un deviaționist?“, răspunsul legendarului Radio Erevan era „Un tovarăș care merge tot înainte fără să observe că Partidul a cotit-o!“. „Corectitudinea politică“ a devenit o dogmă neasumată, confuză și contrariantă pentru prietenii libertății, nebuloasă pentru marele public. Ironia este că în rândurile victimelor inocente ale corectitudinii politice încep să se adune cei care au propovăduit-o.
Comentarii 14
AG - 11-29-2017
Vă multumesc mult pentru comentariu. Aveti cumva dreptate.
RăspundeVictor Asher - 11-28-2017
Eshti extrem de prost. Teoria conspiratziei pe care o porpovaduieshti e o timpenie dezlinata de la un cap la altul.
RăspundeRomulus - 11-27-2017
Stanga actuala care tinde spre radicalism are instincte totalitare, nu e totalitarismul pe care il stim noi, dur, dar e ceva similar. In Romania comunista era ilun personaj activistul de partid investit cu autoritatea statului sa supravegheze devierile. Cam asa e activistul semioficial din Vest. Se tinde catre demonizarea unor intregi categorii de oameni : albi, barbati, persoane instarite din clasa de mijloc nu numai superbogati, pe criterii ideologii. Toti barbatii sunt porci si hartuitori sexual, nu se mai asteapta verdicte, nu se mai verifica ci intai se acrie pe facebook. Chiar daca multi barbati subt porci si violenta impotriva femeilor e o problema, la fel ca saracia etc, trebuie o abordare mai putin paranoica si heirupista, mai analitica si mai fixata pe rezultate si stiinta mai degraba decat pe lozinci. In plus, nu toate lozincile functioneaza oriunde, nu toate problemele sunt la fel, nu toate tarile au aceleasi prioritati. Asa se ajunge la paradoxul ca retorica PSD a lui Dragnea si Ponta, suna foarte bine in vocabularul de stanga, anticorporatii, dependenta coloniala, redistribuire etc cand de fapt in practica maacheaza un grup de privilegiati corupti care manipuleaza ca sa se tina la putere si care in practica are efecte devastatoare daca i s-ar da frau liber : insaracirea tarii, destabilizarea economiei, promovarea sovinismului autosinucigas, inflatie etc fara sa construiasca un kilometru de strada in plus sau sa faca o adminiatratie care ofera oportunitati tuturor de la angajare la serviciile publice oferite.
RăspundeBogdan - 11-26-2017
Cine a fost in Vest vreodata, la vreo universitate etc, a observat ca stangistul mediu uraste est-europeanul mediu : e prea pro-capitalist, prea anticomunist, prea burghez cultural. De asemenea, dreptacul mediu occidental uraste est-europeanul pentru ca ii fura locurile de munca, asuce criminalitate in tara lui, are propria cultura sau religie in cazul romanilor etc Astea sunt realitatile carnale, uneori viscerale, le simti pe piele, din teren.
Răspundeoranghutan - 11-24-2017
Corectitudinea politică s-ar rezuma la o simplă lozincă: Încetaţi să mai gândiţi, o facem noi în locul dvs.
RăspundeZob - 11-24-2017
Problema e intreg mediul universitar, nu numai in SUA, chiar si in tari europene s-a extins : in departamentele de stiinte umane cum ke zic ei, dar si sociale tot mai mult, se discuta numai ideologie : Shakespeare e interesant daca a fost gay, un tip care citeste romane de dragoste sau poezie franceza trebuie sa fie gay, asta e perceptia, daca studiaza viata femeilor in secolul XV ori e un intrus intr-un domeniu feminim, ori e gay etc de asta ai si reactia : universitati crestine, onsegregare ideologica, e foarte polarizant si ideologic, caci primeaza doar politicul si ideologicul intr-un sens foarte ingust si rasturnat, dupa ideea ca tot ce e peraonal e politic, iar cei care critica asta in viziunea stangistilor sunt toti hartuitori de femei, homofobi, suprematisti albi (asta e greu de inteles aiurea sintagma asta) etc e un pic paranoic si copilaresc, se presupun ca exista niste identitati asa de la nastere, in fine, sunt societati mai eterogene, care functioneaza dupa un determinism propriu si fiecare are nemultumiri sau unele au privilegii pe care nu le recunosc....nu e un ideal de filozofie personala sau sociala de adoptat, suntbsibcai mai echilibrate de a rezolva probleme ca respectul femeilor etc
RăspundeB - 11-24-2017
Ideologia leftish americana e un amestec ciudat de tot felul de lucruri intamplate mai degraba in afara SUA decat in SUA : e ultimul produs al emigrantilor intr-o tara de emigranti. Si impachetarea americana a tuturor ideilor astea de la feminism la postcolonialism - intr-o tara in care femeile s-au emancipat ultimele si inca incomplet de la a fi sotii casnice, iar fostele colonii sunt inca colonii cu titlu debprotectorat ca Puero Rico si diverse inaule din Pacific si Caraibe - e mai blanda si mai atractiva decat in versiunea lor serioasa, de front, europeana de obicei. Dar impachetarea americana vine cu dezavantaje : se pierde contextul aparitiei si evolutiei lor, devin niste clisee utopice neatente la particularitati, un fel de cultura politica populara simplificata si utilizata aiurea.
RăspundeIonut - 11-23-2017
Acum stim de ce s-a dus Florin Diaconu, un prost crescut de la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti (duduie de tampiti cu pretentie si doua joburi la guvern acolo!) dupa curs la fata aia cu batic arab, asa pur si simplu din spirit civic s-a dus la ea si a intrebat-o daca nu vrea sa isi dea baticul jos : ca sa scrie cutarescu in revista 22 ca au si romanii dezbateri "frantuzesti" cu hijab si burqua! Se vede de la o posta tentativa de manipulare a opiniei publice a domnului asta de la MAE, happpening-ul creat de el probabil cu sprijinul serviciilor secrete ca sa pregateasca si sa testeze opinia publica in legatura cu pericolul islamic, un happening repede scurs in presa, cu declaratii de la Consiliul de combatere a discriminarii etc Nici daca mi se fura masina in fata facultatii sau eram discriminat la examen pe criteriul ca nu ma place Diaconu (in Romania se intampla din astea, daca nu te place un mahar din asta undeva...trebuie sa o lasi balta!) Nu puteam apera sa ajung la Consiliul anti-discriminare si cu atat mai putin in presa compromisa, baronializata si aservita, intr-un cuvant varza de la noi
RăspundeIo - 11-23-2017
InbRomania sunt multi intelectuali absranti : mai de mult era un tip Cristi Comanescu, prieten cu Aligica,;care trecea srept un guru libertarian si mare cunoscator de economie, dar daca il auzeai vorbind - rar o facea dar avea un cult printre un grup - credeai ca e dascal sau pastor : promova un fel de quietism protestanto-ortodox, paranoic si la granita teoriei conspiratiei, dupa exemplul preriei americane cu obsesii legate de sexualitatea tinerilor si decadere culturala, fara nocio preocupare pentru stiinte, probleme publice etc cu atat mai putin economie. Asa degenereaza multi in mediul romanesc, la extreme de stanga sau de dreapta sau de tot felul.
RăspundeB - 11-23-2017
Prin cunostinte slabe si anticare, organizare anarhica, clientelara si lipsita de un cod profesional, si mai ales prin atitutide de prost crescuti, smecherasi, tarani si mahalagii, lipsiti adesea de daruire sau curiorizitate intelectuala oamenii care populeaza invatamantul superior sunt sub orice critica ca grup. Se pot - si chiar ar trebui - deafiinta toata cele 200 de scoli doctorale care am auzit ca exista in Romania si tara n-ar pierde nimic, prostia ar fi aceeasi, doar poate ca coruptia si sinecurile luate se falsi doctori din retelele astea clientelare si fabrici de diplome ar scadea. Esucatia superioara e un sector neproductiv si corupt in Romania, care mai rau decridibilizeaza tara, mai rau face, n-are nicio publicatie respectabila si cu continutate, nicio productie serioasa, nicio institutie respectabila, multi baroni, mult copy-paste, multa birocratie, mult parvenitism, multi semidocti, si la input si la output...
RăspundeEu - 11-22-2017
Sorin Antohi intra la categoria intelectuali cu probleme din sistemul romanesc, si nu numai romanesc, el e parca marca CEU, varza
RăspundeTom - 11-22-2017
Gargara verbala despre "fragmentarea digitala" care face imposibila reducerea la un numitor comun a feminiamului, postcolonialismului etc sau face imposibila indentificarea originiilor ideatice comune e exact asta : doar gargara! Pot sa existe un cadralion de bloguri stangist radicale de genul asta si ideile sunt aceleasi de obicei, cu minime variatii, doar intensitatea tonuli e diferita. Numai oamenii superficiali si nonintelectuali isi inchipuie ca daca poate da cilick pe mai multe siteuri intr-o ora decat cate carti sau periodice putea cere pe vremuri la o biblioteca sau gasi la o taraba ai mai multe idei. Realitatea e exact invers : frapeaza saracia de idei. Sfarsitul sec XX si inceputul sec XX e sarac in idei, multa reluare pana acum, plus multa filozofie de doi bani despre internet in toate. In orice caz, e greu de avut o imagine exacta in Europa despre America si cu atat mai putin in Romania, caci societatea americana e mai eterogena si mai paranoica, iar in invatamant se practica mult un invatamant oarecum sectar si de consum, fara un corpus ordonat de opere si idei, ideea e ca studentul isi alege el ce vrea sa studieze si astfel i se aprinde creativitatea
Răspundesorin muncaciu - 11-22-2017
Domnule Gabor, din nou , ca si in articolul din Adevarull luati o pozitie de aprobatoare fata de Bloom, un neocon al scolii de la Chicago, etilist exponentul al neoconilor scolii lui Leo Strauss, la randul sau elev si discipol a nazistului notoriu Carl Schmitt !! De ce neoconii tip Posner sau Sustein, sau, dumneavoastra doriti sa-l reabilitati pe Schmitt este este o intrebare care ingrijoreaza ?? In cea ce priveste, corectitudinea politica in America , nu aveti dreptate , a inceput mult inainte de 90'. In anii 70' Norman Lear a facut serialul " All in the family" unde, eroul principal Archie Bunker era un simpatic blue color , muncitor, conservator, rasist, misogin, xenofob , lipsit de sensibilitate etc.etc.. In fiecare episod , el isi spunea in spirit comic parerea "deviationista" de la preceptele pc care, apoi se dovedea gresita si reprobabila si era , intr-un fel, pedepsit de situatuatia din episod. Astfel, ani de zile publicul american a fost introdus( tocat) in domeniul corectitudinii politice unde, sensibilitatitle minoritatilor trebuiesc menajate prevalind majoritatii ! Deci inteligentia de la Hollywood si televiziunile americane au inceput un proces de educare in spiritul pc, folosind episoade populare de televiziune. Cine sunt acesti promotori ai "educarii publicului american" prin metoda serialelor de televiziune ?? Domnul Norman Cousin si Norman Lear apartinand "World Federalist Association" o grupare globalista a oligarhiei, care urmareste instalarea guvernului mondial, asemanator cu situatia din URSS un comunism mascat , de fapt, dictatura oligarhiei bancar corporatista occidentala. In acest sens, este semnificativ discursul vestitului jurnalist Cronkite din 9 octombrie , 1999 cand a primit premiul : " Global Governance Award" din partea acestei organizatii globaliste!! In concluzie , domnule Gabor, corectitudinea politica este un mijloc de persuasiune si constrangere , de abolire a libertatii cuvantului ", preotii" cp fiind, de fapt, agentii globalismului si avocatii aberatiei guvernului mondial, dictatura oligarhiei pe care mijloacele de mass media si academica americana incearca sa o bage pe gat popoarelor. Cenzura si dispretul pentru "free speach" din universitatile americane astazi seamana perfect cu politica "culturala" a comunistilor !! Cine nu e cu noi e impotriva noastra !! In presa progresista a marxismului cultural Donald Trump este asemuit cu Archie Bunker!!
RăspundeAC - 11-22-2017
foarte solid textul. O mica mentiune - nu cred ca scandalul cu Eclipsa totala de la turda intra aici - acolo nu s-a enervat lumea pe o parere a profesoarei ci pe faptul ca a pus uor copii filme cu scene sexuale gay la scoala. E si un alt criteriu decat o corectitudine politica abuziva in reactii.
Răspunde