Revenirea la sultanismul ceauşist în administraţia publică

Instinctul USL 2.0 este clientelizarea teritorială prin sporirea dependenţei şi imprevizibilului.

Sorin Ionita 21.11.2017
SHARE 15

De același autor

 

De la începutul anului, coaliţia USL 2.0 a fericit administraţiile locale cu puzderie de cadouri, de la Ordonanţa 6 cu creditele de angajament de 30 de miliarde, bani in­existenţi (zisă şi ordonanţa-Shhaideh-fără-număr), până la măririle de lefuri ve­nite în două valuri: pen­tru primari şi ceilalţi aleşi, în sume fixe stabilite de le­ge; pentru funcţionari (gro­sul), în intervale care per­miteau o marjă de decizie locală.

 

Localul a cooperat cu en­tu­ziasm în vandalizare. Pri­mă­riile s-au aruncat la salariile maxime, fără vreo socoteală de sustenabilitate, că dacă-i de la Banu’ Ghica, de ce nu? Ce-o fi mâine... om vedea. Orizontul de timp al guvernării în România s-a scurtat nu la un ciclu electoral, ceea ce era rău oricum, dar la un interval de maximum cinci-şase luni, ceea ce e catastrofal.

 

Am zis „fără socoteală“, dar nu-i chiar adevărat. Cei 3.185 de primari ai ţării sunt fiinţe raţionale care răspund la stimulente. Or, ce vedem în realitate este că: A) cel bi­ne conectat sau iresponsabil, care promite bani pe care nu-i are, porneşte trei pro­iec­te şi nu termină niciunul, ca să poată cere suplimentări, e premiat la final de an când face gălăgie să i se dea ajutor de urgenţă; pe când B) cel chibzuit e luat de mazetă, se pune rău cu lumea, iar uneori i se con­fiscă şi banii puşi deoparte din surse pro­prii.

 

În situaţia asta, planul B n-are nicio şan­să, indiferent cât de mult ţi-l bagă UE pe gât. Poţi să fii cel mai onest ales local, cu di­plomă în management la Harvard: după un an sau doi, eşti silit să te adaptezi la jocul A, sin­gu­rul posibil în condiţii de po­litizare extremă, im­pre­vi­zi­bilitate şi negociere pe sub masă a împărţelii. Îl prac­tici sau zbori, alungat chiar de votanţii tăi. Aceas­tă con­traselecţie impla­ca­bi­lă ne întoarce treptat la mo­delul de administraţie al ceau­şis­mului târziu, numit de cer­cetătorii vremii sultanism: ver­siu­nea cea mai perversă şi cinică de auto­ri­ta­rism, ba­zată nu pe vreo ideologie, ci pe le­gă­turi tri­bale şi corupţie sistemică, cu dis­tanţă maximă între norma scrisă şi rea­litate.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/Grafic-Ionita.jpg

 

De ce e asta o problemă? Pentru că jocul de tip A nu e doar o alocare neutră de re­surse în avantajul unora mai buni de gură (să zicem, „mai buni politicieni“ în sens ro­mânesc). Ci e unul care erodează stocul to­tal de resurse, prin descurajarea celor buni: motivaţia se mută dinspre reforme că­tre lupta haotică de redistribuire, iar tim­pul şi energia unui primar deştept se vor consuma în lobby şi rent-seeking. În final, toată societatea sărăceşte, cum ştim din anii ’80, chiar dacă unii norocoşi pe mo­ment pot arăta votanţilor ici şi colo câte o ctitorie.

 

Astea nu-s poveşti din cărţi. Făcea ştiri săp­tămânile trecute un primar din Boto­şani care ameninţa cu închiderea stabi­li­men­tului dacă nu primeşte fonduri su­pli­mentare, deoarece le-a terminat din oc­tom­brie. Cazul a fost redat pe larg, presa i-a plâns pe umăr, dar n-a pus întrebarea cheie: dom’ premare, legea nu te obliga să mergi cu salariile aşa sus, doar îţi dădea voie! Mata’ la ce te-ai gândit, ca manager res­ponsabil, care a fost proiecţia bugetară pe anul ăsta şi până în 2020, la final de man­dat?

 

Undeva într-un colţ de pagină a scăpat de­claraţia contabilei că în această comună, cea mai săracă din cel mai sărac judeţ al ţării, salariul mediu pe cei 14 angajaţi ai pri­măriei este 6.000 de lei. Nu ştim cât au primarul şi secretarul, dar putem deduce. Serios, leafa 1.500 de dolari? Dintr-o lo­vi­tură măiastră din pix, Botoşaniul a depăşit Grecia, unde media în rural e mai mică, şi ajunge din urmă UE? Avem aici un studiu de caz în escaladarea iresponsabilităţii, cu încurajare de la stăpânirea centrală.

 

Mai mult: prin revoluţia fiscală din toam­nă, Guvernul Tudose taie impozitul pe venitul personal (IVG), celebra cotă unică, de la 16% la 10%. Întâmplarea face că de 20 de ani acest impozit e una dintre prin­ci­palele surse ale bugetelor locale şi ju­deţene, sub forma unor procente din ce se colectează pe teritoriul respectiv. Mai im­por­tant decât sumele ca atare, oricum mari, e faptul că aceşti bani sunt ne­con­di­ţionaţi, adică se pun alături de veniturile proprii şi pot fi folosiţi pentru orice decide consiliul, fără constrângeri puse de gu­vern, cum e la alte transferuri. Cu alte cu­vin­te, IVG e o măsură a adevăratei auto­no­mii locale.

 

Or, aceast pilon bugetar al autonomiei sca­de brusc cu 37,5% (de la 16% la 10%). Faptul că premierul le promite primarilor „compensarea sumelor“ confirmă teoria sultanismului. Instinctul USL 2.0 este cli­en­t­elizarea teritorială prin sporirea de­pen­denţei şi imprevizibilului. E ca şi când i-ai spune unuia: lasă măi, nu te supăra că ţi-am naţionalizat afacerea, îţi dau eu un ajutor social de la buget în loc, să te întreţii.

 

Nu se ştie de unde va găsi Tudose atâta bă­net pentru „compensare“. Cum vedeţi pe grafic, sumele sunt enorme, iar primăriile ar trebui să dubleze mâine impozitele lo­ca­le (terenuri, clădiri, vehicule) ca să aco­pe­re diferenţa, ceea ce ar merge cel mult în unele oraşe înstărite, dar nu în grosul de 3.000 de primării fără mare bază de re­surse proprii. Oricum, nu contează, pen­tru că nici cine poate (de exemplu, Bucu­reştiul) nu-şi va pune votanţii în cap cu măriri de taxe locale, din moment ce sem­nalul politic e de premiere a fugii de răs­pundere cu compensări individuale, ne­go­ciate selectiv cu sultanul.

 

* SORIN IONIŢĂ este analist de politici publice la EFOR (www.expertforum.ro).

Comentarii 15

Romulus - 11-27-2017

Asa-zisele think-tankuri din Romania suntvo gluma : showuri de 1-2 oameni, fara continuitate, fara capacitatea de a urmari multe aspecte ale politicii publice, analiza, face propuneri, angrena si incadra tineri destepti (e varza invatamantul romanesc si fizat pe toceala si chestii impractice, dar tot sunt cativa care au atitudinea si cunostintele astea de public policy si chiar mai mult, cu experiente in afara - dar au ramas jurnalisti, chiar 22 publica un tip din asta, nu exista la noi organizatii capabile sa prosuca, difuzeze si valorifice studii, analize, cu reviste, cu dezbateri etc ca la altii!..mai mult se face comentariu general despre ce zic altii din afara, iar in felul asta niciodata nu se vor dezvolta capacitati intelectuale si institutionale interne)

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 11-27-2017

Iasi nu beneficiaza de avantajele Capitalei, dar din multe puncte de vedere este mai omogen si mai occidental decat Bucuresti. Primarii de la Iasi s-au dovedit mai buni gospodari si mai devotati urbei decat primarii de la Bucuresti. Daca Iasului i s-ar da mai multa forta economica, studentii de la Universitatea Al I. Cuza si-ar putea gasi locuri de munca pe plan local si nu ar trebui sa mai plece la Bucuresti ori in Vest. O solutie ar fi ca orasul Chisinau sa ii fie subordonat Iasului si astfel am avea un pol economic puternic in zona de est a Romaniei. Dar cel mai bine ar fi daca Republica Moldova s-ar autodizolva pentru a se realipi la Romania.

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 11-27-2017

Iasi nu beneficiaza de avantajele Capitalei, dar din multe puncte de vedere este mai omogen si mai occidental decat Bucuresti. Primarii de la Iasi s-au dovedit mai buni gospodari si mai devotati urbei decat primarii de la Bucuresti. Daca Iasului i s-ar da mai multa forta economica, studentii de la Universitatea Al I. Cuza si-ar putea gasi locuri de munca pe plan local si nu ar trebui sa mai plece la Bucuresti ori in Vest. O solutie ar fi ca orasul Chisinau sa ii fie subordonat Iasului si astfel am avea un pol economic puternic in zona de est a Romaniei. Dar cel mai bine ar fi daca Republica Moldova s-ar autodizolva pentru a se realipi la Romania.

Răspunde

?????? - 11-26-2017

Se zice că în Turcia, pentru comercianți, impozitul at fi stabilit în funcție de dimensiunea spațiului comercial, de zona în care este așezat spațiul comercial ; știți cumva dacă este chiar așa ?

Răspunde

Ciprian - 11-26-2017

In Bucuresti prostii si magarii au mai multe fite, sunt mai guristi, se cred smecheri si mai importanti, chiar destepti uneori, in Iasi prostii sunt mai simpli! Nu stiu daca e preferata prima categorie, prostii cu tupeu, decat a doua, prostii rudimentari.

Răspunde

Iulian - 11-24-2017

Iasul si Bucurestiul sunt cam la fel de mizerabile, dar ultimul e mai haotic caci e prost organizat si supraglomerat la traficul in comun, caci s-a construit aiurea peate capacitatea infrastructurii, nu mai tine metroul care este la Piata Victoriei. In aceasta privinta Iasiul e mai linistit ca e mai mic dar si mai sarac. In Iasi nu raman studentii desi ebmare centru universitar ca n-au locuri de munca, firmele straine nu isi fac sedii acolo. Poate daca ae uneste cu Rep. Moldova devine centru corporativ peate doua Moldove care sunt una dar nu acum

Răspunde

Eu - 11-24-2017

Iasiul astazi chiar e plin de multi inculti, multi rurali, multi habotnici ortodocsi, multi prost crescuti, iar intelectualitatea de acolo e palida (MRU, figurile din ziarul de Iasi etc). Bucurestiul nu sta mai bine la prosti si nesimtiti de cartier, dar e mai occidentalizat datorita multinationalelor iar tinerii cu studii sunt mai deschisi la minte.

Răspunde

Ionut - 11-24-2017

Iasul a dat Romaniei cel putin jumatate din cultura clasica moderna a Romaniei, chiar daca acum e marginalizat. Iar cand se va reunifica Moldova va fi din nou un centru cultural si economic pentru o regiune europeana strategica de frontiera, cu un Prut navigabil si centre universitare romanesti cu ceva traditie din Cernauti pana in Galati si din Bacau pana in Chisinau.

Răspunde

BASCA - 11-24-2017

Ba viu si spui ca tocmai tonul vitriolant si cu ceva argou prinde la publicul satul de elucubratiile nomenclaturii actuale,sincere felicitari dle Ionita pentru darzenia dvs!

Răspunde

?????? - 11-23-2017

V-ați întrebat vreodată dacă Traian Băsescu ar putea ști câte ceva despre "split TVA" , de solicită , "atunci când are ocazia" să nu se foloseasc o asemenea procedură fiscală ? Considerați că Traian Băsescu ar trebui întrebat ce înțelege prin "split TVA" ?

Răspunde

Vlad - 11-23-2017

Iasiul sinzona aia de nord-est a ajuns intr-adevar penibil : ma uit numai la gasca de cica universitari cu autostrada aibaltele, care fac campanie, mult resentiment, o universitate cramponata in istoria secolului XIX....mai sus de neamt e alta Moldova, sunt multe Moldove!

Răspunde

B - 11-23-2017

In Romania totul se face aiurea si de-a valma : se vorbeste, ca asa e la moda pe net, de informatizarea administratiei si se fac fraude de milioane, dar majoritatea institutiilor publice si caminelor studentesti sau facultati put, efectiv. Unde mai pui ca majoritatea generatiei in varta nu isi scoate acte pe net, fara sa mentionezi ca cad de nu stiu cate ori bazele de date si siteurile si pana la irma tot la un ghiseu cu o functionara acra ajungi sau o secretara disperata si prostcrescuta de facultate care iti zice ca mai e nevoie de ceva sau ca nu are cutare stampila. Unii au trecut si traiesc numai in lumea virtuala in Romania in timp ce altii n-au curent sau caldura.

Răspunde

Cristi - 11-22-2017

Si Bucurestiul e plin de inculti, habotnici, delingventi, numai ca lumea e blazata, sunt prea multi nu se mai observa!

Răspunde

?????? - 11-22-2017

Domnul Sorin Ioniță ,"comentator de jocuri" ,"abordează" și din "vocabularul" lui Don Giovani (Becali); constat cititorii ?

Răspunde

Cititor - 11-21-2017

Textele sau analizele astea ar fi mai citibile daca autorul ar scapa de tonul asta mistocar si condescent de smecheras de Bucuresti : bai, mai, premarul si alte elemente de argou dambovitean!...din nefecire tipice si printre inculti care n-au iesit din tara nici la macar la munca in Italia si printre indivizi cu pretentii astronomice de superioritate occidentala si mare educatie....in orice caz, personalismul si argoul asta condescent face ilizibila presa romaneasca si alte texte care mai ajung in public - cazuri mai grave ca asta gasiti toata ziua pe un site cu nume cica englezesc contributors.ro, o suma de agitati care adesea scriu orice le trece prin cap, adeaeam scris cu picioarele, si apoi le toarna in public, desi biletelel alea n-au nici concluzie, nici introducere, nici substanta de multe ori! Se vese ca s-a degradat si minimum de esucatie literara, chiar daca nu esti fixist in chestia asta.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22