De același autor
Ceea ce a părut în ultimele luni doar o campanie de propagandă menită să decredibilizeze justiția, cu precădere DNA și pe Laura Codruța Kövesi, s-a transformat, odată cu rezoluția adoptată de conducerea PSD, în cea mai serioasă amenințare la adresa ordinii de drept din România. Oficializarea într-un document al partidului de guvernământ a fantasmagoriei „statul paralel și ilegitim“ este, dincolo de ridicolul absolut, extrem de gravă. În Turcia lui Erdoğan, de unde s-a inspirat Dragnea (mai exact, consilierii lui israelieni), „statul paralel“ a fost folosit în lupta cu Gülen ca argument pentru cele mai crunte represiuni și atentate la adresa opozanților, a societății civile și statului de drept. Și acolo, ca și în România, „statul paralel“ a apărut inițial în urma unor anchete de corupție care îi vizau pe cei doi lideri, familia și anturajul acestora. Rezoluția Comitetului executiv al PSD, întărită de declarațiile lui Dragnea & Comp., nu este deci deschizătoare de drumuri, mecanismul identificării unor dușmani generici și oculți, care apoi se întrupează în persoane, instituții, categorii sociale a fost folosit de mulți autocrați.
Documentul de la Herculane, un veritabil manifest politic, care face din teoria conspirației doctrină de partid, pune semnul egal între „statul paralel“, DNA, Parchetul General, putere judecătorească și toți cei care încearcă să „blocheze“ modificarea legilor justiției - societate civilă, protestatari, ONG-uri, președinte. Adică, tot ce a reușit deocamdată să scape controlului PSD este catalogat drept „stat paralel“. Aceste forțe, numite „anticetățenești și antinaționale“, sunt acuzate că vor să împiedice nu doar „reforma justiției“, ci și aplicarea programului de guvernare, atentând astfel la „bunăstarea românilor“. Este una dintre cele mai grosolane mistificări operate de PSD de la revoluție încoace. De ce? Pentru că realitatea este că statul lui Dragnea deține de facto controlul absolut asupra parlamentului, guvernului, tuturor companiilor de stat, principalelor instituții - până și CCR a ajuns o anexă - și asupra unei părți semnificative din presa mogulească, căreia, iată, îi și mulțumește oficial pentru serviciile aduse. Dar mai ales deține controlul asupra bugetului țării, pe care îl folosește discreționar și haotic pentru tot felul de aventuri fiscale menite să păcălească propriul electorat și să îndestulaze nesătula sa clientelă politică. În ultimă instanță, pentru a putea jecmăni „resursele financiare publice“, după cum recunosc chiar oamenii de bază ai „statului paralel“ în rezoluție.
Nu este prima oară de la revoluție încoace când PSD își propune să desființeze DNA, ANI, CNSAS, CSAT (protocolul semnat în iulie 2012 de liderii USL, Antonescu și Ponta, cu colonelul Dogaru exact asta prevedea), dar a făcut-o până acum fie pentru a câștiga alegerile și a se menține la putere, fie pentru a-și înlătura un adversar politic. Este prima oară când PSD atacă statul de drept și instituțiile acestuia, sfidând fără reticență partenerii României, pentru a salva o camarilă și pe liderul ei de pușcărie. „Rezoluția statul paralel“ asta urmărește, este în mod asumat pretextul pentru hăcuirea legilor justiției, subordonarea politică a parchetelor și înlăturarea de la șefia DNA a lui Kövesi și, apoi, a întregii conduceri. La ordinul lui Dragnea, legile se vor face pe repede-înainte, e chestie de zile, și vor fi „rezolvate“ de comisia specială condusă de Florin Iordache, care se substituie comisiilor juridice ale parlamentului. De data aceasta, nu cred că vor mai da vreun pas înapoi, indiferent de risc și de presiuni.
Ce se întâmplă însă cu PSD? Cum de a reușit Dragnea să-și alinieze în spate întregul partid, deși e evident că stilul dictatorial și greșelile de politică economică - apogeul fiind sărăcirea propriilor administrații locale în urma „revoluției fiscale“ – îi nemulțumesc pe mulți? Un prim răspuns este extinderea, ca număr și influență, a grupului penal aflat cu sabia deasupra capului, care vrea să termine justiția și să trăiască în impunitate. Un altul posibil: operația de spălare pe creier dusă prin campania încununată de „rezoluția statul paralel“ a avut ca țintă nu doar populația, ci și liderii, activul PSD, fără de susținerea cărora Dragnea e terminat. Au ajuns astfel să creadă în propriile minciuni, unii din interes direct, vizați fiind de dosare, alții ca urmare a campaniei, mulți cumpărați cu funcții și acces nelimitat la banii publici. Așa se face că luptele pentru putere cu Grindeanu, Tudose și câțiva baroni s-au finalizat printr-un pupat inelul liderului suprem și cu omologarea unei fantasmagorii evidente pentru orice minte cât de cât lucidă. Pentru Dragnea este un succes indiscutabil: niciun alt lider PSD nu a reușit totuși să domine și să înhame partidul la căruța propriului său interes penal într-o așa măsură.
Pentru PSD este însă o catastrofă. Chiar dacă va reuși subordonarea justiției sau chiar distrugerea DNA, acestea sunt de fapt beneficii pe termen scurt, în folosul strict al lui Dragnea și al camarilei penale. Cu excepția modificărilor la Codul Penal, nimic nu e ireversibil după ce PSD va pierde puterea. Și o va pierde, pentru că e pe un drum înfundat. Cu un lider plasat undeva la 15%, fără niciun potențial de creștere, devenit o ghiulea de picioarele partidului, cu toate relațiile externe puse între paranteze, cu cea mai mare parte a populației ostilizată din cauza minciunii cu creșterea salariilor și cu o economie care va intra în curând pe cod roșu, PSD are șanse enorme să se prăbușească spectaculos înainte de momentul crucial al alegerilor. Sigur, alde Pieleanu și Palada vor fi puși să fabrice sondaje triumfaliste pe bandă rulantă, dar ele nu pot înlocui realitatea. Aceea că barca PSD a început să se prăbușească deja pe cascada Niagara cu Dragnea dând disperat din mâini. Dar efectul pervers al tărășeniei de la Herculane este că oamenii zdraveni la cap pot înțelege mai lesne că „statul paralel“ condus de Dragnea se luptă chiar cu ei.