Proiect Pleșoianu-Nicolae, adoptare tacită: ONG-le care nu-și publică sponsorii, desființate

Dora Vulcan | 21.11.2017

Proiectul de lege initiat de parlamentarii PSD Liviu Plesoianu si Serban Nicolae, care introduce modificari dure pentru organizatiile neguvernamentale, a fost adoptat tacit de Senat.

Pe aceeași temă

 

 

 Proiectul prevede că fundațiile și asociațiile sunt obligate să publice, la fiecare șase luni, o declarație detaliată de venituri și chelturieli, în care să fie menționată fiecare persoană care a dat bani respectivei fundații sau asociații și valoarea acestui venit. Dacă acest lucru nu se întâmplă la timp, ONG-ul respectiv își încetează ”de îndată” activitatea., scrie Hotnews.ro.

 

Guvernul a dat un aviz negativ acestui proiect.

 

Iniţiativa legislativă prin care se propune modificarea OG 26/2000 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor a avut termenul de adoptare tacită în 20 noiembrie 2017. Proiectul social-democraţilor nu a mai fost dezbătut în plenul Senatului din lipsă de cvorum, după ce majoritatea senatorilor PSD-ALDE au părăsit sala de plen.

 

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, a susţinut, în plen, că gestul colegilor săi de la PSD-ALDE arată lipsă de bun-simţ.

 

„Nu jignesc de la microfonul Senatului, dar mi se pare lipsă de bun-simţ (...) ştiind că este ordonanţa marelui lider de grup, Şerban Nicolae, care face nişte trăznăi pe Ordonanţa 26, să n-aibă colegii noştri de la PSD-ALDE decenţa să rămână în sală să dezbatem un proiect de lege care astăzi se adoptă tacit”, a spus Gorghiu, citată de Gândul.info.

 

În replică, senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, a subliniat că prelungirea programului la Senat i-a determinat să plece pe senatorii PSD-ALDE.

 

„Eu cred că o iniţiativă legislativă, oricare ar fi ea, nu trebuie să încrânceneze şi mai mult relaţiile dintre grupurile parlamentare. Eu, personal, vă mărturisesc: n-am primit niciun ordin să plec şi cred că astăzi a fost o zi cu un program prelungit cum nu este de obicei şi cred că prelungirea programului, dincolo de limitele acceptate de regulă, i-a determinat pe colegii mei să plece din sală. De aceea, vă rog să nu interpretaţi”, a susţinut Andronescu.

 

În textul Ordonantei 26/2000 urmatorul articol:

 

48^1 "Asociatiile, fundatiile si federatiile au obligatia de a publica semestrial pana la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, in Monitorul Oficial prtea a IV-a, declaratiile de venituri si cheltuieli pentru semestrul precedent. In declaratia publicata se mentioneaza distinct, pentru fiecare venit in parte, persoana sau activitatea, dupa caz, care a generat venitul respectiv, precum si valoarea acestuia.

 

Nepublicarea declaratiei atrage de drept suspendarea activitatii asociatiei pentru 30 de zile. Daca in acest termen declaratia nu se publica, asociatia, fundatia sau federatia isi inceteaza activitatea de indata."

 

Proiectul initial a fost modificat in cadrul comisiei juridice din Senat, prin mai multe amendamente admise. Numai că, prin adoptare tacită, s-a adoptat forma initiala a proiectului. 

 

Mai mult, proiectul introduce conditii si obligatii noi fata de legislatia actuala.

 

Pentru ca un ONG sa poata fi recunoscut ca fiind de utilitate publica de catre Guvern, trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii, potrivit acestui proiect:

 

a) activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau comunitar, dupa caz;

b) functioneaza de cel putin 2 ani si a realizat o parte din obiectivele stabilite;

c) a desfasurat activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, insotit de bilanturilor si bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 2 ani;

d) valoarea activului patrimonial pentru fiecare an de functionare este cel putin egala cu vlaoarea patrimoniului initial;

e) nu a desfasurat in ultimii 2 ani si nu desfasoara nici in prezent activitati politie de orice fel: activitati de strangere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie sau demnitate publice in care acest poate fi numit ori ales.

 

Proiectul introduce un algoritm al finantarii cu fonduri publice in functie de obiectul de activitate al organizatiilor nonguvernamentale: 40% - Servicii Sociale (Asistenta-Protectie-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Sociala), Caritate si Ajutor Umanitar, Sanatate, Sport; 30% - Educatie; 10% - Stiinta, Cercetare, Inovatie, Mediu si Protectia Animalelor, Protectia Consumatorului; 10% - Valori nationale si ale minoritatilor nationale -Traditii si Patrimoniu Cultural; 10% - Diplomatie si Relatii Internationale, Militar-Aparare-Cultul eroilor.

 

PSD propune de asemenea ca aceasta recunoastere sa fie facuta pe un termen de 5 ani, si nu pe perioada nedeterminata cum este in prezent. Daca asociatia sau fundatia nu mai indeplineste una sau mai multe dintre conditii care au stat la baza acordarii acestui statut, Guvernul, la propunerea autoritatii administrative sau a Ministerului Justitiei, retrage, prin hotarare, statutul de utilitate publica.

 

In expunerea de motive, semnata de deputatul PSD Liviu Plesoianu, se arata ca este necesara o mai buna "transparentizare a finantarii".

 

Senatul este prima camera sesizata. Proiectul merge la Camera Deputatilor.

 

Opozitia a criticat dur initiativa legislativa, despre care spun ca are intentia de a reduce la tacere vocile critice din societatea civila.

 

"In ultimul an, ONG-urile au fost atacate, indirect, prin modificarea Codului Fiscal ce afecteaza mecanismul 2%, cele 'civice' sunt infierate la TV, iar protestele sunt descurajate prin noile amendamente aduse la legea privind ordinea si siguranta publica. Astazi pe ordinea de zi a plenului Senatului se afla asa zisa Lege Plesoianu, semnata de altfel si de Serban Nicolae, care prevede, nici mai mult, nici mai putin decat suspendarea si incetarea de drept a activitatii ONG-urilor care nu publica semestrial in Monitorul Oficial declaratia de venituri si cheltuieli, cu evidentierea distincta a persoanelor si activitatilor care genereaza veniturile asociatiei sau fundatiei precum si a valorii fiecarui venit in parte", a declarat senatoarea USR Florina Presada, potrivit News.ro.

 

"Practic, PSD este deranjat de organizatiile civice si nu le gaseste utilitatea in angrenajul democratiei romanesti", a mai spus aceasta.

 

proiectul, a i c i 

expunerea de motive, a i c i 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22