Sechestru pe averea lui Dragnea in dosarul Tel Drum: Urmeaza sa-mi puna sechestru pe viata

E.b. | 21.11.2017

Liviu Dragnea, liderul PSD, a confirmat marti ca va merge la DNA. Presa a anuntat inca de dimineata ca Dragnea si ceilalti inculpati in dosarul Tel Drum vor fi chemati ca sa li se comunice faptul ca procurorii DNA institie sechestru asigurator pe averile lor.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE  Dragnea a stat aproximativ 30 de minute la DNA. El  parasit institutia la fel de tacut cum a venit, inconjurat de jandarmi, fara a face declaratii

 

UPDATE: Liviu Dragnea, liderul PSD, a sosit la ora 17:30 la sediul DNA. El a fost aplaudat de sustinatori, in timp ce contestatarii l-au huiduit si au strigat "Demisia!". Liderul PSD nu a dat declaratii la intrare, facandu-si drum cu greu catre intrarea in institutie, in conditiile in care jurnalistii il asaltau cu intrebari.

 

Dragnea a spus, la Parlament, ca  el inca mai crede ca putem deveni o tara normala in care sa nu auzi din presa informatii date pe surse pe canale nelegale. In opinia sa, a fost facuti tap ispasitor la referendum - sa ajungi sa fii condamnat ca s-au trimis sms-uri de la partid .El ar fost facut tinta de cate ori PSD vrea sa faca ceva pentru Romania, iar acum este folosit ca mijloc pentru a bloca legile justitie. De catre cine? "De catre oameni care se ascund".  

 

Liderul PSD spune ca va merge la sediul DNA pentru a i se aduce la cunostinta sechestrul.

 

Suspecţii, aşteptaţi la DNA

 

Suspecții din dosarul Tel Drum sunt așteptați marți la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a lua la cunoștință sechestrul impus de anchetatori în acest caz, conform Agerpres, care citează surse judiciare.

 

Pe 13 noiembrie, DNA anunța că președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte săvârșite în dosarul "Tel Drum" în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman.

 

În dosar mai sunt urmărite penal alte opt persoane pentru fapte similare.

 

DNA preciza că acest dosar s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârșirii mai multor infracțiuni, între care obținerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanțări din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene. 

 

Am fost făcut ţap ispăşitor"

 

Dragnea a declarat, marţi, referitor la sechestrul pus de DNA pe averile persoanelor implicate în dosarul Tel Drum, că este folosit ca mijloc pentru a bloca modificarea legilor justiţiei, spunând ironic că urmează, probabil, sechestru pe viaţă.

 

El s-a arătat deranjat de faptul că a aflat din presă despre sechestrul pus de DNA pe averea inculpaţilor din dosarul Tel Drum, el fiind unul dintre aceştia.

 

Îl văd foarte interesant (sechestrul pus de DNA - n. red.) în sensul că, sigur, noi încă mai credeam, unii încă mai credem, că putem deveni o ţară normală, în care nu afli din presă lucrurile astea – informaţii date pe surse, pe canale neoficiale şi nelegale”, a declarat Dragnea, citat de News.ro.

 

Am fost făcut ţap ispăşitor la referendum în 2012, pentru că trebuia să se păstreze cinstea obrazului cuiva (...), am fost făcut ţintă de câte ori PSD a vrut să facă ceva important pentru români, acum sunt folosit ca mijloc pentru a bloca legile justiţie şi de către cine? De către oameni care se ascund”, s-a plâns Liviu Dragnea.

 

O să merg (la DNA - n.red.) ca să iau în primire sechestrul. Urmează probabil i sechestru pe viaţă”, a adăugat el.

 

Întrebat dacă este şantajat de DNA sau de OLAF pentru a bloca legile justiţiei, Dragnea a răspuns: ”Nu am cu ce să fiu şantajat, dar despre subiectele astea o să avem timp să vorbim”.


Procurorii DNA au impus sechestru pe averile persoanelor implicate în Dosarul Tel Drum, măsura vizându-l şi pe liderul PSD Liviu Dragnea.

 

Conform procedurii, cei vizaţi de sechestru ar urma să se prezinte la DNA pentru a le fi adusă la cunoştinţă măsura decisă.

 

Constituirea unui grup infracţional organizat

 

În acest dosar, Liviu Dragnea este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat,  de două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi de două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, fapte comise în perioada în care era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman.

 

Alături de el, în  dosar sunt cercetate alte opt persoane din conducerea Tel Drum, asociaţi ai unor societăţi comerciale sau funcţionari.

 

"Suspectul Liviu Nicolae Dragnea, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a iniţiat un grup infracţional organizat care acţionează şi în prezent şi din care au făcut şi fac parte funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi persoane din mediul de afaceri. Grupul iniţiat în anul 2001 are ca principal scop obţinerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanţate din fonduri publice (naţionale şi europene), prin comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii", afirmă DNA.

 

Conform procurorilor, prejudiciul creat în dauna bugetului public este de peste 30 de milioane de lei, iar fondurile europene fraudate sunt de 21 de milioane de euro.

 

Dosarul lui Dragnea a pornit de la investigația OLAF 

 

Oficiul European de Luptă Antifraudă a confirmat luni, chiar în timpul declarației făcute de Liviu Dragnea la parlament despre dosarul său, că dosarul DNA a fost întocmit la sesizarea sa, după o investigație proprie în care recomandă recuperarea integrală a 21 de milioane de euro, fonduri europene.

 

 „Contribuția OLAF la această anchetă a fost accentuată de DNA. DNA a explicat că dosarul propriu a venit în urma a două investigații făcute de OLAF cu privire la proiecte finanțate de Fondul European de Dezvoltare Regională privind construcția de drumuri în România, care au fost finalizate în mai și septembrie 2016, arată OLAF într-un comunicat făcut public luni. 

 

Oficiul precizează că a găsit „dovezi care sugerează un conflict de interese privind beneficiarul acestor fonduri, oficiali publici și contractor, inclusiv falsificarea de documente în timpul procedurilor de achiziție”.

 

„Unele dintre aceste documente (false, n.red.) au fost trimise de beneficiar către Autoritatea de Managament, rezultând în plata a 21 de milioane de euro din fondurile UE”, mai arată OLAF.

 

Oficiul precizează că investigația OLAF a ajuns la concluzia ca cele 21 de milioane de euro să fie recuperate integral și, de asemenea, Direcția Națională Anticorupție să inițieze acțiunile legale cu privire la acest aspect.

 

„Această investigație a un exemplu perfect al cooperării pozitive dintre OLAF și autoritățile naționale. OLAF a făcut investigații temeinice, care sperăm să aibă un puternic efect de descurajare a corupției”, a declarat Nicholas Ilett, directorul OLAF.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22