Guvernul vrea sa-i oblige pe studentii de la buget sa ramana in tara dupa absolvire

E.b. | 21.11.2017

Dupa ce Liviu Dragnea, liderul PSD, a condamnat public plecarea in strainatate a tinerilor cu studii superioare, ministrul Educatiei, Liviu Pop, a decis sa ia in considerare o sugestie mai veche si controversata a Academiei Romane.

Pe aceeași temă

 
 

 

Conform sugestiei, studentii de pe locurile subventionate de stat sa fie obligati sa lucreze un numar corespunzator de ani in tara, dupa absolvire, sau daca nu, sa dea banii inapoi.

 

Informatia apare intr-un document parafat si semnat recent de ministrul Liviu Pop, prezentat in facsimil de Profit.ro.


"Apreciez ca se poate reglementa un model de contract pe care studentii care urmeaza cursuri universitare subventionate de stat sa-l semneze la inceputul studiilor care sa prevada ca sunt de acord cu aceste conditii si ca in cazul in care nu le indeplinesc vor trebui sa returneze fondurile bugetate pentru ei in perioada facultatii. (...)


Pentru a nu avea un caracter restrictiv care sa provoace probleme tinerilor in dezvoltarea carierei, perioada in care acestia trebuie sa activeze pe piata muncii din Romania, cred ca nu trebuie limitata la momentul finalizarii studiilor. Astfel, aceasta poate fi aleasa de fiecare absolvent intr-un interval de timp, de exemplu in 10 ani de la momentul in care au terminat facultatea", se arata in documentul prezentat de Profit.ro.


In acelasi document se face trimitere la propunerea Academiei Romane ca "absolventii de studii superioare care au beneficiat de locuri finantate de la bugetul de stat, sa munceasca in Romania pe o perioada egala cu durata studiilor universitare subventionate", mentionata la inceputul acestui an in "Strategia de dezvoltare a Romaniei in urmatorii 20 de ani".


Ministrul Liviu Pop precizeaza ca aceasta propunere "se poate materializa doar in cadrul unei propuneri legislative de modificare a Legii educationale (sic!) nr.1/2011".


"In prezent, pentru a beneficia de finantare de la bugetul de stat, cadrul legislativ romanesc nu impune studentilor alte constrangeri, in afara performantei academice", se mai arata in documentul semnat de ministrul Educatiei si care contine mai multe virgule puse anapoda, inclusiv intre subiect si predicat.

 

Liviu Pop precizeaza ca propunerea va fi inclusa in "dezbaterile viitoare ce vor aborda aceasta tematica".


 

Propunere contestata


 

Academia Romana a starnit numeroase opinii negative in luna februarie,  atunci cand a venit in premiera cu aceasta initiativa, opozantii reamintind ca Romania este membra a Uniunii Europene si circulatia fortei de munca pe piata libera nu poate fi ingradit.


Subiectul a fost readus in atentie saptamana trecuta, de Liviu Dragnea, care a dezvaluit ca multi dintre oamenii de afaceri ar fi "nemultumiti ca statul roman a investit ani de zile in niste specializari, in studenti care au devenit medici, ingineri... si dupa ce statul roman a cheltuit, ei pleaca din tara".

 

Tot saptamana trecuta, ministrul Pop a prezentat cele cinci domenii prioritare pentru Romania si a anuntat ca facultatie cu profilurile IT, bio-economie, medicina, energie si ingineria materialelor ar putea primi mai multe locuri bugetate la admiterea de anul viitor.

 

Medicii ar putea fi printre cei mai afectati de introducerea constrangerii la care se gandeste ministrul Pop, foarte multi dintre ei alegand sa plece dupa absolvirea facultatii in statele UE, unde sunt mult mai bine platiti.

 

Pe de alta parte, pentru al doilea an consecutiv, examenul de rezidentiat, care a avut loc duminica, a fost marcat de scandal, rezultatele lui fiind puse sub semnul intrebarii.
 

"Foarte multi dintre tinerii medici dau o sansa sistemului medical din Romania participand la acest examen. Din pacate, batjocura la adresa tinerilor medici ii face pe acestia sa paraseasca ulterior Romania, alegand sa lucreze in conditii mult mai avantajoase din punctul de vedere al calitatii actulului medical si mai ales financiar, in alte state.

 

Emigrarea absolventilor universitatilor de medicina si farmacie a devenit o simpla formalitate, companiile de recrutari din strainatate fiind bine remunerate pe cap de medic plasat in spital din afara Romaniei, acestea asteptand cu interes rezultatele examenului de rezidentiat care lasa circa 1.500 de tineri doctori si farmacisti fara perspective profesionale", a comentat Silvian-Emanuel Man, presedinte al Ligii Studentilor (LS IASI).

 

Conform LS Iasi, un studiu realizat de Federatia Solidaritatea Sanitara arata ca 7 din 10 medici vor sa lucreze in afara Romaniei, iar din cei sapte, patru au facut deja pregatirile necesare plecarii, nemultumiti de conditiile proaste de lucru sau de salarizare, precum si de lipsa de perspectiva, generata de birocratia si coruptia din sistem si din societate, in general.


 

Pe de alta parte, la sfarsitul lunii octombrie Parlamentul a adoptat majorarea varstei de pensionare in cazul tuturor medicilor la 67 de ani, iar Guvernul Tudose doreste introducerea unor conditii extreme de lucru, cum ar fi garzile de 48 de ore, masura vehement contestata de sindicate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22