De același autor
Din şase lideri câţi a avut de la înfiinţare PSD (că s-a numit FSN, FDSN, PSDR sau, din 2001, PSD), patru au probleme de natură judiciară. Grave. Iar unii, în formă continuată.
Ion Iliescu este primul preşedinte democrat pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității. Preşedinte al partidului în perioada aprilie 1990 - iulie 1990 (când se numea FSN), şi apoi în ianuarie 1997 - decembrie 2000 (când se numea PDSR), Ion Iliescu este inculpat în dosarul „Mineriada”, în care a fost pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității, după mai mult de 25 de ani de la comiterea faptelor. Inculparea a fost făcută în octombrie 2015, dl Ion Iliescu era preşedinte de onoare al PSD.
Adrian Năstase este primul premier post-decembrist ajuns în închisoare. În baza a două condamnări penale, ambele cu executare. Lider al social-democraţilor din decembrie 2000 până în aprilie 2005, Adrian Năstase a fost condamnat, în iunie 2012, la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”. Acuzat că şi-a folosit influenţa pentru a obţine finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale din 2004. În ianuarie 2014, primea a doua condamnare la închisoare, de patru ani, în dosarul „Zambaccian”. Şi, în plus, i-au fost interzise unele drepturi, printre care cel de a fi ales în funcţii publice şi cel de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Capetele de acuzare: şantaj şi luare de mită în formă continuată.
Victor Ponta este primul prim-ministru pus sub acuzare în perioada mandatului. Era iunie 2015, când Victor Ponta, preşedinte al PSD în perioada februarie 2010-iulie 2015, era inculpat în dosarul „Turceni-Rovinari”, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor şi conflict de interese. În septembrie 2016, dl Ponta era pus sub acuzare, pentru complicitate la spălare de bani, în dosarul privind finanţarea vizitei lui Tony Blair în România, în martie 2012.
Liviu Dragnea este primul preşedinte de Cameră a Deputaţilor pus în funcţie în ciuda unei condamnări penale şi căruia, în timpul mandatului, îi e pusă sub sechestru averea. Dl Dragnea, preşedinte al PSD din octombrie 2015, a fost numit la şefia Camerei Deputaţilor în decembrie 2016, fiind singura propunere înaintată de PSD. Asta, deşi, la acel moment avea deja o condamnare penală, la doi ani de închisoare, cu suspendare, primită, în aprilie 2016, în dosarul “Referendumul”, în care a fost acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii pentru obţinerea de foloase necuvenite, pentru sine sau pentru altul. Şi mai avea o punere sub acuzare, tot din aprilie 2016, în dosarul “Bombonica”, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. Iar de câteva zile, este inculpat într-un nou dosar penal, care i-a atras şi punerea sub sechestru asigurător pe avere. Acuzaţiile sunt de fraudare a fondurilor UE, constituire de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.
De altfel, şi PSD, în ansamblul său, se înscrie în registrul acestui tip de premiere penibile. Este partidul care nu s-a dezis de niciunul dintre oamenii cu probleme penale, indiferent de funcţia pe care au ocupat-o, şi care, în ultimii ani, s-a dedat la un şir de acţiuni ce trădează metehne de grup infracţional organizat. Să recapitulăm:
Pe Ion Iliescu, l-a susţinut şi la şefia partidului, şi la conducerea ţării, deşi numele acestuia a apărut în contexte tulburi şi la Revoluţia din 1989, şi la Mineriada din iunie 1990. Nu s-a dezis de el nici după inculpare, dl Iliescu rămânând preşedinte de onoare al PSD.
Adrian Năstase – dublu condamnat de drept comun pentru fapte de corupţie, fără aura de condamnat politic, pe care vor unii să i-o aşeze – a fost întâmpinat la congresul PSD din 2013, deci la scurt timp după eliberarea din penitenciar, în urma primei condamnări, ca o figură mesianică. În timp ce din difuzoare răsuna Oda bucuriei, sala s-a ridicat în picioare şi l-a aplaudat frenetic...
Victor Ponta s-a bucurat şi el de susţinerea PSD. Deşi îi fusese dovedit un plagiat, partidul l-a propulsat la vârful Puterii Executive, iar mai apoi a încercat să-l impună chiar la Preşedinţia ţării.
Liviu Dragnea a fost şi el menţinut la vârful partidului, în ciuda intenţiei sale de a se autosuspenda, după condamnarea în primă instanţă. „Toţi ne-am opus la o decizie de autosuspendare”, declara Olguţa Vasilescu. “Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”, decreta, martirizându-l, Victor Ponta, pe atunci, încă în aceeaşi barcă politică. Apoi, la finalul anului trecut, PSD l-a recompensat cu şefia Camerei Deputaţilor şi, umblau zvonuri, încerca chiar să-l impună la Palatul Victoria; finalmente a rămas doar premierul de facto.
Punând cap la cap aceste fragmente din istoria PSD, avem – dacă mai era nevoie – o explicaţie pentru respingerea vehementă a ideii de justiţie independentă şi pentru şirul de acţiuni premeditate – la care s-a dedat, pe cont propriu sau în coaliţie politică –, acţiuni ce au avut ca scop major fuga de Justiţie, încălecarea acesteia şi protejarea marilor corupţi de partid, acţiuni la care suntem martori din 2012 încoace, cu scurte momente de (aparentă) acalmie.
Comentarii 13
ion ion - 12-01-2017
Da dar nu vor reusi in viata lor sa aiba un presedinte de onoare TURNATOR vezi Quintus .
RăspundeMircea Ordean - 11-27-2017
„Pe Ion Iliescu, l-a susţinut şi la şefia partidului, şi la conducerea ţării, deşi numele acestuia a apărut în contexte tulburi şi la Revoluţia din 1989, şi la Mineriada din iunie 1990. ” De unde-i găsiți, fraților, așa autori?! Păi, de cînd naiba - în baza unui CONTEXT TULBURE - iei decizia de a îndepărta un președinte al partidului - ultimul fiind, la o adică, unul CREAT de Ion Iliescu.
RăspundeMircea Ordean - 11-27-2017
E posibil să mă aflu demodat... Ziceți-mi și mie. Nu mai e la modă, în jurnalistică, a te afla echidistant?
RăspundeMircea Ordean - 11-27-2017
Privesc la titlu și la întîia frază. „Ruşinoasele premiere ale PSD / PSD se remarcă prin câteva premiere penibile.” Se află acolo două indicii legate de ceea ce psihologii numesc mediu toxic. E foarte posibil ca autoarea să fi viețuit în copilărie prin așa ceva, altfel nu le-ar fi uzitat aici, spre un inamic.
RăspundeIonut - 11-27-2017
Penibile protestele de la Iasi, chiar daca bine intentionate: cica s-a strigat la un PSDist ca nu e iesean! Asta mai lipsea Romaniei : sovinisme provinciale ale semi-analfabetilor (orasul e semirural ca populatie, au studenti dar aia nu raman acolo, oare de ce?), parca nu era de ajuns sovinismul provincial din Cluj! si uneori fruncea Banatului!
RăspundeEu - 11-27-2017
UE pe de o parte impulsioneaza sau supravegheaza unele lucruri (justitie independenta, democratie in sena general, ceva pe partea economica), dar pe de alta parte ea provoaca letargie intelectuala si politica pe alte teme, un fel de spalare pe maini sau de delasare extrem de pernicioasa : daca UE e asa de mare si grozava lumea isi face ideea ca in Romania nu mai trebuie sa gandesti sau sa faci ceva prin forte proprii, doar asculti ce vine de la Bruxelles chiar si candnla Bruxelles e o cacofonie sau nu faci nimic, ca doar fac altii pentru tine sau nu poti, se atrofiaza capacitatea interna de a face politica si gandi societatea si problemele nationale, europene si internationale, o capacitate oricum redusa. Asta se vede pe multe teme, nu numai pe tema dureroasa cu Basarabia unde de 27 de ani nu s-a facut un pod fizic dupa podurile de de flori din 1990 si unde Dodon risca sa readuca Rusia pe granita de est (la 22 interesul e mai mult pe granita de vest, ca si cum poti avea Romania doar pe jumatate), dar asta se vese ai in calitatea scolii si univeraitatilor extrem de scazuta, in oportunitatile scazute ale tinerilor, mai ales cei destepti, in inapetenta majoritatii politicienilor pentru justitie independenta sau gandire economica se piata stiintifica, in neincredere romanilor in propriile forte atat in plan public cat si privat, in neincrederea in institutii etc.
RăspundeBogdan - 11-26-2017
USR e un partid prin delegatie a unor grupuri de oameni imbatati cu ideea, ca prin 1990, ca ajunge sa faci copy-paste ca sa fii european, ultraeuropean, ca doar de la Lovinescu stim ca e bine sa "imitam", nu? desi partea cu imitarea in teoria lui era pasul imatur pe care inapoirea il impunea inainte de a ajunge la stadiul "emularii", adica sa discuti de la egal la egal, in toiul problemelor, nefiltrat, chestiunile de societate care tin de civilizatia anvansata. Citesc, de pilda, ca USR Timis a votat rezolutie ca Romania sa fie in "nucleul dur" al UE, expresie ciudata, care in principiu se refera la adoptarea euro...bun, asa, si? Daca n-ar fi in stadiul imitatiei ca inbsecolul XVIII cand cumparau si boierii romani o enciclopedie franceza, ar dezbate problema : merita? ce costuri are? ce castiguri? nu din astea ideologice, ci alea care conteaza caci vorbim de o decizie care va impacta somajul, inflatia etc viata fiecarui om. Sunt Suedia si Danemarca retrograde ai antieuropene ca nu sunt in "nucleul dur"? E preferabil sa fii Portugalia, cu cresteri anemice, somaj mare si oameni ca principal export (Romania e deja campion la export de oameni, ca se pare ca avem prea multi comparativ cu oportunitatile de viata pe care le ofera) sau sa fii o tara cu createre economica de 6%, presupunand ca e guvernata competent pe partea asta. Etc etc. Sunt tot felul de intrebari si dileme nu usor de rezolvat, in care populismul asta proeuropean, care zice ca "daca Dragnea a criticat UE ca ne trateaza ca colonie" e de ajuns sa o luam in directia inveraa, facem totul "ca in UE", fara insa sa stim cum prea bine ai fara sa stapanim problemele particulare ale Romaniei, ce sa mai vorbim de a avea imputuri proprii (cu Basarabia, Marea Neagra etc), ca doar UE e un pilot automat, nu ceva care ae modifica constant (vezi de exemplu schimbarea de la "dam voie legal romanilor ai noilor atate sa lucreze la noi", chiar daca de obicei peste 10 ani de la aderare, la acordul Macron ca nu se mai detaseaza lucratori in multinationale si altele, care a fost acceptat in Romania aproape fara sa sw atie ce preaupune!). In concluzie, e grele.
RăspundeDezamagitul - 11-25-2017
Nici paeudodreapta nu sta mai bine. Hotnews e exact ca Antena 3 la cheremul USR! Nu face ceva Claudiu Nasui and co (contracte motorala cu statul in familie!) Care sa nu apara pe siteul asta, ba chiat cu explicatii despre filibuster venite de la o tanti din Olanda pe siteul apendice contributors.ro! E dezgustator! Nici chiar asa!
RăspundeRobert - 11-25-2017
Cat timp Romania o sa aiba o intelectualitate de dreapta ratat, cramponata fara spor in chestia cu comunismul, fioroasa in fixisme culturale superficiale, in habotnicism religios atent campuflat dar care inghite totul in mod descalificant, dezinteresul pentru stiinta si analiza sociala moderna, institutii de cunoastere si cercetare adevarate nu doar confrerii bazate pe legaturi ciudate mai ceva ca legaturile de sange si tot felul de interese, careia i se opune in reactie o semintelectualitate paranoica si superdicial stangista, viata publica si incultura PSDista va domina
RăspundeBob - 11-25-2017
Romania musteste de incompetenta si impostura transideologica : majoritatea care scriu pe blogurile adevarul si contributors.ro, tineri sau batrani, in costum sau fara sunt risicoli si penibili, de la modul cum se exprima la fixarea pe senzational si interese inguste....unde mai pui ca in Romania nu exista publicatii regulate de o tinuta mai inalta, asta e tot ce are tara....stralucirea efemerului si a prostiei, a doctorilor falsi si a expertilor incompeteni, a baronilor intelectuali si a confreriilor si grupurilor politice de presiune!
RăspundeB. - 11-24-2017
Ideea de a introduce praguri la abuzul in serviciu, la achizitii publice fara licitatii etc (chiar si la alegeri, desi acolo e alta treaba si e sustinut de multi) e o dovada a unei mentalitati corupte, impotriva bunei guvernari si anti-concurentiale....ca si cum 1000 sau 500 de euro e mai putin furt la saracia omului mediu din Romania sau o achizitie deb10.000 de euro facuta de N ori nu poate duce la o frauda la fel de mare ca una de 100.000 de euro!!! E scandalos cum se cauta distrugerea legii si dreptatii in Romania spre benefixiul unei clase infime de cleptomani care conduc banditeste tara!...Dupa atatia ani de faraselege si furt organizat simtul moral pare ca s-a anesteziat cu totul chiar si la oamenii simpli care sunt victimile ultime ale acestor nedreptati savarsite cu nerusinare si cu pretentii respectabile in vazul tuturor!...
RăspundeNatu Iulian - 11-23-2017
Cer permisiunea de a-l copia si transmite colegilor. Este un document foarte bun , utilizabil in discutiile pe care la am cu votantii celor de la putere!!! Multumesc D-na Melania! Aveam nevoie de date, dovezi, nu de comentarii!!!
RăspundeMarius Nicolescu - 11-23-2017
Articol partial corect. Si cand spun partial ma gandesc la un nume de premier fesenist. E vorba despre primul-ministru..........Petre Roman. Dupa mine la fel de vinovat ca tatucul Iliescu. Daca ne facem ca uitam sau omitem nume ne vom trezi pusi in fata unor raspunsuri de un tupeu iesit din comun, cum a fost acela al fostului premier Roman. Si anume: " Eu dorm linistit, domnisoara ". Curat linistit, coane Petre.
Răspunde