João Tabarra & Andrei Ujică – „Allegro Molto Lento – b”

Fara Autor | 24.11.2017

2017 / 11 / 29

Pe aceeași temă

Galeria de artă a Centrului Ceh, Future Museum (Strada Ion Ghica nr. 11), se redeschide cu ultima expoziţie de anul acesta. Vernisajul expoziţiei Allegro Molto Lento – b va avea loc pe data de 29 noiembrie 2017 la ora 19:00, în prezenţa artiştilor João Tabarra şi Andrei Ujică.

 

Allegro Molto Lento – b este o instalaţie creată de João Tabarra care reinterpretează trilogia lui Andrei Ujică – Videogramele unei revoluţii (1992), Out of the present (1995) şi Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010) în contextul galeriei care demontează filmele lui Ujică prin crearea unei altfel de abordări – întorcând perspectiva de la mediul narativ, în cazul nostru de la trei evenimente istorice particulare, la o imagine vastă în complexitatea lucrărilor lui Ujică.

Această instalaţie combină fragmente care vin din diferite medii şi sunt puse laolaltă în acelaşi spaţiu cu scopul de a crea apariţia unor noi circumstanţe. Chiar în centrul spaţiului sunt proiectate trei fragmente din filmul lui Andrei Ujică Out of the present, prin care este redată partea care expune natura. Sunetul narează partea legată de istorie , care se manifestă prin 4 canale de sunet – voci, sunete înregistrate, care sunt combinate şi care vin din toate colţurile camerei. Aceste bucăţi de sunet sunt subtitrate şi proiectate pe un material negru.

Întregul context ne oferă un indiciu despre măreţia istoriei şi a naturii şi cum timpul se joacă cu amândouă, prima fiind supusă temporalităţii şi cealaltă atemporalităţii, dar amândouă fiind guvernate de evoluţie în procese mai lente sau mai rapide. Vedem măreţia şi sălbăticia planetei aşa cum este şi auzim răgetul istoriei dezvăluindu-se. Opera artistului este o sferă care oricând poate fi spartă în bucăţi mai mici şi lipite împreună pentru a produce o operă în totalitate nouă.

 

João Tabarra (Lisabona, 1966) a studiat fotografia şi a început prin a expune regulat la finalul anilor ’80, având astăzi un parcurs complex care include participarea la expoziţii naţionale şi internaţionale, atât individuale cât şi colective. În prezent este profesor la departamentul Moving Image in the Media al Universităţii HGK Karlsruhe pentru Artă şi Design din Germania.

 

Andrei Ujică (Timişoara, 1951) a studiat literatură în Timişoara, Bucureşti şi Heidelberg. În 1981 a emigrat în Germania. Datorită exilului său şi a întâlnirii cu Harun Farocki, şi-a început cariera ca regizor. Primul său film Videogramele unei revoluţii (1992) este considerat unul dintre cele mai subversive 10 filme realizate până acum. A continuat să creeze cinematografie sintactică, aşa cum o numeşte, regizând Out of the Present (1995) şi Autobiografia lui Nicoale Ceauşescu (2010).

 

Obiectivele programului din 2017 al Future Museum sunt de a exprima poziţia artiştilor români care s-au născut în România şi fie s-au stabilit în altă ţară, fie au petrecut mai mulţi ani în străinătate. Programul a început în mai 2017 cu expoziţia solo a lui Ovidiu Anton, vara a continuat cu Anetta Mona Chişa şi Lucia Tkáčová, iar expoziţia din această toamnă este o colaborare între artistul João Tabarra şi regizorul de film Andrei Ujică.

Acest eveniment este organizat de Future Museum (Centrul Ceh Bucureşti), cu susţinerea BCR, Instituto Camões, Ambasada Republicii Portugheze în România şi Staropramen.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22