Năstase, recompensat cu hârtie igienică pentru laudatio făcut lui Voiculescu la Gaudeamus

Dora Vulcan | 25.11.2017

Dan Voiculescu si Adrian Nastase au lansat, joi dupa-amiaza, fiecare cate o carte la targul Gaudeamus. Evenimentul a starnit multa agitatie, lui Adrian Nastase fiindu-i oferita hartie igienica.

Pe aceeași temă

 

 

 Ambele carti au fost publicate de editura RAO. Dan Voiculescu, eliberat recent din inchisoare, a lansat vineri, la ora 14:00, "Lupta politica". Printre vorbitori, cei care i-au laudat volumul, s-au aflat Dan Puric, Adrian Nastase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Rosca Stanescu, Mugur Ciuvica, Victor Ciutacu, scrie ziare.com.

 

Bogdan Chiriac a spus despre cartea lui Voiculescu ca "va fi un reper pentru generatiile urmatoare", arata B1 TV.

 

Cartea lui Dan Voiculescu, un volum de 382 de pagini, costa 50 de lei si cuprinde la final fotografii personale ale autorului: Dan Voiculescu si nepotii, Dan Voiculescu la stransul fanului, Dan Voiculescu la Miami, alaturi de Victor Ciutacu, Mihai Gadea si Mircea Badea, informeaza News.ro.

 

Adrian Nastase, care si el a fost la inchisoare, a lansat, de la ora 16:00, cartea "Sub zodia momentului". Invitati sa ia cuvantul au fost Vasile Parizescu, fondatorul si presedintele Societatii Colectionarilor de Arta din Romania, si Sorin Rosca Stanescu.

 

La lansarile de carte au venit si cativa protestatari, care i-au oferit lui Adrian Nastase un sul de hartie igienica, un gest simbolic, care aminteste de o manifestatie recenta din Piata Victoriei, cand oamenii au aruncat cu hartie igienica catre cladirea Guvernului.

 

Nu putini au fost cei care au anuntat ca, de acum inainte, nu vor mai cumpara vreo carte de la editura RAO.

 

 

 

Schimb de vorbe grele

 

Dan Voiculescu a plecat imediat dupa ce a acordat autografe. "De ce plecati, domnule Dan Voiculescu? Vrem sa ne raspundeti la cateva intrebari", a strigat un tanar care a fost luat apoi la intrebari de seful serviciului de paza, relateaza News.ro.

 

"Domnul Voiculescu vorbeste despre inversarea valorilor. El este fost securist dovedit in instanta. Noi putem sa speculam ca acela e stat paralel sau altele, dar domnul a fost condamnat, a facut puscarie, despre ce valori inversate vorbim? A vorbim domnul Sorin Rosca Stanescu, ce este acesta, cenaclul Rahova? Vorbeste toata lumea... Cine sunt oamenii astia? Sunt satrapii tarii asteia. De-aia tineri ca noi pleaca in alte tari, din cauza unor astfel de oameni si noi venim si-i aplaudam si spunem ca-i cultura?", s-a revoltat unul dintre tineri.

 

 Năstase a fost abordat, vineri, la Târgul Gaudeamus, la finalul lansării cărții lui Dan Voiculescu "Lupta politică", de un grup de protestatari, purtând insigne #rezist, printre care jurnalistul Mălin Bot. Aceștia au protestat în standul RAO și au contestat dreptul protagoniștilor lansării de a lua parte la evenimente ale vieții publice, calificându-i drept "infractori". In schimb, jurnalistul Malin Bot, care l-a abordat pe fostul premier Adrian Nastase, a fost facut de acesta "idiot".

 

"Adrian Nastase refuza sa aiba un dialog onest, sa rapunda la o intrebare simpla: de ce un infractor nu se retrage din viata publica?", a spus Bot.

 

"Instanta hotaraste, nu dumneavoastra. Politica faceti afara!", a strigat seful serviciului de paza, invitandu-i pe nemultumiti sa paraseasca incinta. "Criminali sunt si aici si afara, domnule! Noi nu facem politica", a adaugat o doamna.

 

 Abordându-l pe Adrian Năstase și catalogându-l drept "dublu infractor", Bot i-a reproșat că participă la viața publică. "Sunteți un infractor și reprezentați creatorul mafiei cu care se luptă acum Direcția Națională Anticorupție. De ce nu vă retrageți domnule Adrian Năstase?", a întrebat Mălin Bot, scrie Agerpres.

 

Fostul prim-ministru a răspuns că întotdeauna "i-a admirat pe cei care nu reușesc să înțeleagă complexitatea unei vieți care, adeseori, poate să ducă la situații într-un fel ciudate".

 

"Ca să explic mai bine, eu nu cred că condamnările mele au reprezentat elemente de substanță: afișele electorale, condamnarea în dosarul în care banii care se considerau corp delict au fost tipăriți după ce aceștia fuseseră depuși în dosar, șamd. (...) Vă aduc aminte că s-au creat, în mod special pentru mine, completele de cinci judecători prin mica reformă. În aceste condiții, trecând de aceste chestiuni, eu cred că vor judeca toți cei care vor să vină la evenimente la care particip. Eu n-am interdicție de a participa la evenimente politice, sociale, culturale. Ceea ce și fac. Și nu cred că cineva poate să-mi interzică acest lucru, cu brutalitate, țipând", a spus Năstase.

 

El a pledat pentru reforma din domeniul Justiției.

 

"Reformele sunt absolut necesare, pentru că, după 10 ani, după 15 ani, în mod evident, legile pe care eu le-am făcut în 2004 trebuie modificate", a explicat Adrian Năstase.

 

Întrerupându-l pe fostul premier, Mălin Bot a mai întrebat de ce reforma nu presupune încarcerarea pe viață a lui Adrian Năstase.

 

"Dar de ce nu facem o reformă domnule Năstase să meargă oameni ca dumneavoastră pe viață la pușcărie? Hm? Sau domnul Voiculescu care a luat 10 ani de închisoare și s-a eliberat după doi ani și șapte luni? De ce nu facem o reformă să stea 20 de ani la pușcărie domnul Voiculescu și să-i luăm toată averea", a susținut Bot.

 

Adrian Năstase l-a invitat să discute separat cu Dan Voiculescu.

 

"Cu domnul Voiculescu discutați separat. În ceea ce mă privește, eu consider că trebuie să facem o reformă în Justiție, inclusiv pentru ca, în anumite situații, să nu mai existe anumite abuzuri pe care le-am văzut în ultima vreme, să nu mai existe persoane ca dumneavoastră care să meargă la ușa DNA și să urle acolo. Deci, eu cred că trebuie făcută reformă inclusiv sub aceste aspecte, pentru ca lucruri de acest gen să nu se mai întâmple. Prezumția de nevinovăție să fie respectată. Cred că trebuie să faceți și dumneavoastră un efort ca să înțelegeți", a spus Adrian Năstase.

 

"Dar ce ați spune de o reformă care să verifice averile unora ca dumneavoastră, să le confiște și să vă bage 20 de ani la pușcărie? O reformă din asta n-ar fi mai în interes public? Să construim spitale, autostrăzi cu banii ăștia", a insistat Mălin Bot.

 

"Cel care ar spune așa ceva, l-aș considera că e un idiot", a răspuns Năstase.

 

Jurnalistul l-a întrebat la cât își evaluează averea: "Cam la cât vă evaluați dumneavoastră averea? Aveți o sumă, așa? Sunt convins că știți. Ar fi interesant. Dacă tot aveți un moment de sinceritate, haide să fim sinceri până la capăt. Și dacă răspundeți cinstit, vă răspund și eu cinstit la orice întrebare îmi puneți. Acceptați provocarea?".

 

"Vă interesează? Pe mine nu mă interesează răspunsurile dumneavoastră, iar în ceea ce privește averea mea a fost trecută pe declarație de avere și nu am ce adăuga. Terminați cu prostiile", a încheiat Adrian Năstase.

 

Andrei Nastase, fiul cel mare al fostului premier, l-a insotit pe tatal sau, relateaza News.ro.

 

 

 

 

 

 

 

”Ce se-ntampla acum la Gaudeamus e mai mult decat poate suporta bunul simt: este expunerea urateniei”

 

Dupa ce Gaudeamus a gazduit lansarea cartii lui Voiculescu, directorul general Humanitas, Lidia Bodea, si-a anuntat demisia din Comitetul Director al Asociatiei Editorilor din Romania.

 

"Va asigur ca este o decizie indeajuns cumpanita, cu atat mai mult cu cat ea vine la capatul a mai bine de zece ani de cand, in urma voturilor acordate in Adunarile Generale AER, am asumat acest mandat.

 

De fapt, este o hotarare pe care o iau tocmai pentru ca nu am reusit sa raspund asa cum mi-as fi dorit increderii acordate de catre cei care m-au votat si care au considerat ca prezenta mea in Consiliul Director va fi o garantie a respectarii statutului AER.

 

Din pacate, de catava vreme constat ca, desi primul chemat sa asigure respectarea statutului, Consiliul Director pare a fi primul dispus sa-l ignore, cel putin in punctele in care acesta vorbeste despre prestigiu, imagine, conduita ireprosabila, criterii calitative si nu cantitative, spirituale si nu comerciale, departe de orice ingerinte sau presiuni de ordin politic, ideologic, nationalist-sovin", a scris Bodea.

 

Intr-o postare pe contributors.ro, aceasta sustine ca nu-si face iluzii ca gestul sau va schimba ceva, dar arata ca e de preferat lipsei de reactie.

 

"Suntem in plin targ de carte si vede prea multa lume ceea ce noi, inauntrul Asociatiei, preferam sa ne prefacem ca nu vedem: vi se pare ca, lansand astazi la ora 14.00 paginile cu titlul Lupta politica, autor Dan Voiculescu, comentata de Dan Puric, Adrian Nastase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Rosca Stanescu, Mugur Ciuvica si Victor Ciutacu, editura RAO slujeste 'prestigiul si conduita ireprosabila' a editorului roman, 'departe de orice ingerinte de ordin politic, ideologic, nationalist-sovin'?", a mai scris Bodea.

 

"In discutie nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place si de a-si comenta fapta editoriala cu cine-i place", spune ea.

 

"In discutie e insa moralitatea. Mai exista si asa ceva pe lume. In numele cenzurii morale, noi nu umblam goi pe strada. Iar in raport cu ea, ceea ce se-ntampla acum la Gaudeamus e mai mult decat poate suporta bunul simt: este expunerea urateniei in mijlocul unei multimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjectie", este mesajul Lidiei Bodea.

 

 

foto Agerpres

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22