LIVE - Legile Justiției au scos în stradă zeci de mii de oameni din toată țara

Dora Vulcan | 26.11.2017

Românii au ieșit din nou în stradă în București și toată țara, pentru a participa la un protest de amploare impotriva Guvernului si a aliantei PSD-ALDE.

Pe aceeași temă

 

De ce au ieșit oamenii în stradă

 

Oamenii sunt nemultumiti de activitatea Guvernului PSD-ALDE, a carui prioritate ramane si dupa un an de zile tot modificarea Legilor Justitiei, de care se ocupa acum o comisie condusa de Florin Iordache, fostul ministru al Justitie, care a reusit si la inceputul anului sa scoata in strada 600.000 de protestatari, cu celebra sa OUG13. In plus, in ultima perioada, masurile luate de Guvernul PSD-ALDE condus acum de Mihai Tudose au reusit sa bulverseze complet mediul de afaceri. Prin sutele de modificari aduse Codului Fiscal, guvernantii i-au adus pe angajatori si pe salariati in pragul disperarii, iar oamenii au ajuns la concluzia ca nu le mai ramane altceva de facut decat sa se uneasca si sa iasa in strada. Problemele economice si sociale generate de guvernarea PSD-ALDE sunt atat de multe si diverse, incat protestatarii sustin ca singura rezolvare comuna ar fi caderea Guvernului Tudose si demisia lui Liviu Dragnea, liderul PSD, care este urmarit penal pentru initierea unui grup infractional organizat, prin care s-au fraudat fonduri europene de 21 de milioane de euro, iar bugetul statului a fost prejudiciat cu 30 de milioane de lei, scrie ziare.com.

 

 

 

 

Marsul din București a fost foarte fragmentat

 

Au fost câteva momente in care coloana s-a spart, multe grupuri plecand spre casa, scrie Hotnews.ro.

 

Primul moment in care protestul s-a fragmentat a fost in Piata Victoriei, chiar in momentul plecarii, in jurul orei 19.30. Desi majoritatea pornise pe bd. Lascar Catargiu spre Parlament, grupuri foarte mari de oameni au ales sa ramana in Piata Victoriei sau sa plece pe alte bulevarde. In timp ce lumea se aduna in piata duminica seara, au existat discutii intre diverse grupuri de protestatari despre intentia de a pleca in mars, multi nefiind de acord cu aceasta tactica. Cu atat mai mult cu cat in apelurile initiale de protest din timpul saptamanii nu s-a vorbit despre mars, idee care a aparut abia duminica dupa-amiaza pe unele dintre paginile care au indemnat la protest.

 

Al doilea moment in care manifestatia s-a fragmentat a fost in Piata Universitatii, cand o parte dintre protestatari au cerut ca multimea sa se opreasca la troita si sa tina un moment de reculegere, iar ulterior, cand multimea s-a repus in miscare spre Piata Unirii, marea majoritatea a celor din spatele coloanei s-au oprit din nou la Universitate. Din acel moment, coloana aflata in mars s-a rasfirat si mai tare, cu multe grupuri de oameni alegand fie sa o ia inainte, fie sa se rasfire pe strazile adiacente, in timp ce grosul coloanei era oprita la Universitate.

 

Al treilea moment in care protestul s-a fracturat a fost cand coloana a ajuns in fata Parlamentului, in Piata Constitutiei. Din cauza ca piata e ocupata de Targul de Craciun, care e ingradit, coloana de manifestanti a fost gatuita la intrare in Piata Constitutiei, iar pe bd Libertatii, in fata Parlamentului, o parte au luat-o in stanga, o parte in dreapta, iar multi s-au oprit in drum, blocand avansul coloanei. Din acel moment, multe grupuri au ales sa plece, in laterala Casei Pop dinspre Izvor ajungand in final doar cateva mii de oameni.

 

De remarcat si un moment mai tensionat, aparut in momentul in care protestatarii au ocupat in totalitate bd. Lascar Catargiu. Jandarmii calare au fost surprinsi de protestatari, reactionad nervos cand au fost inconjurati de oameni. Situatia s-a detensionat insa rapid, fara nici o altercatie.

 

LIVE TEXT principalele momente ale protestului de duminica

(Hotnews, Agerpres, ziare.com, Mediafax) 

 

 

 

 Protestul s-a incheiat.

 
 UPDATE 22.03: Protestul se stige. Manifestantii ramasi pleaca si ei

 

UPDATE 21.50 -  Protestatarii au aprins lanternele telefoanelor si au scandat "Demisia", "PSD, ciuma rosie", "Nu se mai poate, vrem anticipate" si "Anticipate, nu imunitate" .  Multimea a ajuns in laterala Parlamentului, spre Parcul Izvor.  Cei circa 2.000 de manifestanti care au mai ramas langa Parlament canta imnul


 

foto Hotnews.ro

 

 


 

 

UPDATE - Multimea a ajuns la Parlament, in Piata Constitutiei, unde este amenajat Targul de Craciun, iar spatiul este ingradit





 

UPDATE - țară: Numarul protestatarilor din Sibiu a crescut la peste 7.000 (Agerpres). Iasi - numarul manifestantilor a crescut la peste 2.500. Constanta: Cineva a aruncat cu un ou in protestatari, de la balconul casei in care locuieste. Incidentul s-a stins repede, protestatarii au continuat marsul fara violente. La Brasov sunt  peste 5.000 de manifestanti. Ei se indreapta spre Piata Sfatului

 

 

UPDATE - Multimea de manifestanti a ajuns la Universitate si s-a oprit pentru a tine un minut de reculegere pentru victimele Revolutiei. Apoi s-a aplaudat.  Se canta imnul. Manifestantii s-au pus din nou in miscare.Din nou marsul e fracturat. Unii au luat-o inainte spre Piata Unirii, in timp ce mare parte din multime a ramas la Universitate. Sunt in total circa 20.000 de manifestanti in Bucuresti

 

UPDATE - Capatul coloanei e aproape de Hotel Intercontinental, coada e inca pe Bd. Lascar Catargiu

 




 

 

UPDATE - La Timisoara, unde ploua, protestatarii striga: "Nu vrem sa fimn condusi de hoti""Unitate""Legi pentru toti, nu pentru hoti""DNA sa vina sa va ia""Nu va fie frica, poporul se ridica". Ca si la alte proteste se striga: "Romania, trezeste-te!" sau "Timisoara, trezeste-te!".



UPDATE  - Coloana de manifestanti din Bucuresti, care numara peste 10.000 de persoane, poate chiar 20.000, dupa unele estimări.

 

UPDATE -  Filozoful si eseistul Mihai Sora, in varsta de 101 ani, participa, duminica, la Alba Iulia, alaturi de peste 200 de oameni, la proteste. La sosirea la protest, Mihai Sora a primit aplauze din partea celor prezenti, arat Mediafax. Intrebat daca este important sa aparam justitia, Mihai Sora a raspuns: "Bineinteles. Ce ne-am face fara justitie? Am ajunge sa ne conduca hotii si ticalosii daca nu exista justitie". Intrebat ce mesaj transmite protestatarilor, acesta a spus: "Le urez ca protestele lor sa fie incununate de succes si in orice caz sa nu se lase", scrie ziare.com.

 

UPDATE - Cateva sute de persoane protesteaza si in fiecare dintre orasele Buzau, Timisoara, Constanta, Craiova.

 

UPDATE - Peste 1.500 de persoane protesteaza in Piata Unirii din Cluj-Napoca, unde s-a deschis Targul de Craciun, acestea scandand "Dragnea nu uita Romania nu-i a ta" si "Demisia". Pe fundal se aud colinde si se citesc povesti cu Mos Craciun, transmite Mediafax. Pe bannerele si afisele protestatarilor se pot citi mesaje precum "Noi suntem statul paralel, Dragnea nu ai viza in el", "Toti pentru justitie", "Va jucati cu focul, curand mamaliga va exploda", "Curaj DNA vino si ii ia". Oamenii scandeaza "Nu vrem sa fim condusi de hoti", "Parlament penal mars la tribunal", "Dragnea si Tudorel sunteti statul paralel", "Hotii la racoare, nu la guvernare", "Tariceanu sobolanul".

 

In timp ce intr-o parte a pietei se protesteaza, in alta parte se canta colinde si se citesc povesti despre Mos Craciun.

 

UPDATE - Numarul celor care protesteaza in municipiul Sibiu a ajuns la 5.000, arata Mediafax. Oamenii au pornit in mars pe strazile din oras, pe un traseu de circa cinci kilometri, urmat si la protestele din luna februarie.

 

Oamenii scandeaza lozinci impotriva Guvernului, a PSD, a lui Liviu Dragnea, dar si a lui Calin Popescu Tariceanu. In plus, manifestantii cer alegeri anticipate.

 

UPDATE -   Momente tensionate in Bucuresti, pe Lascar Catargiu, cand manifestantii au fost contrati de jandarmii calare. Unii jandarmi au intrat cu caii in multime, potrivit unor participanti la protest. In cele din urma, protestatarii au ocupat ambele sensuri de mers ale Bd. Catargiu si marsaluiesc dinspre Victoriei spre Romana.  Multimea de manifestanti aflati in mars ocupa tot bulevardul Lascar Catargiu. Sunt tensiuni cu jandarmii, in special cu cei calare. Se huiduie si se striga "Fara violenta"

 

 

foto Hotnews.ro

 

 

UPDATE - Circa 12 000 de persoane s-au adunat în fața guvernului iar o parte dintre ei eu plecat în marș spre Patatul Parlamentului. Se scandează ”Dragnea, Erdogan de Teleorman”.

 

UPDATE - Si la Brasov s-au adunat, in fata Prefecturii, cateva sute de oameni. Ei scandeaza "PSD, ciuma rosie" si "DNA sa vina sa va ia". In zona de protest se circula normal

 

 

UPDATE  - Constanta: In fata Prefecturii, in jur de 300 de constanteni scandeaza foarte galagios impotriva legilor justitiei. S-a scandat si impotriva lui Radu Mazare si Nicusor Constantinescu: "Mazare si Nicusor, in acelasi dormitor!". Constantenii flutura steaguri tricolore si fluiera. E un zgomot asurzitor de vuvuzele. Protestatarii striga si "Bucuresti, nu uita, Constanta e de partea ta!", "Ati reusit, ne-ati unit!", "Vrem justitie, nu coruptie!" - transmite Hotnews.ro.


 

UPDATE -  Aproape 6.000 de manifestanti in Piata Victoriei din Capitala. S-a inchis traficul si dinspre Stefan cel Mare spre Bd. Mihalache




 

 UPDATE: Oamenii protesteaza, in ploaie, si la Cluj-Napoca - Actual de Cluj

 

UPDATE: Circa 200 de oameni in strada la Bistrita

 

UPDATE: Aproximativ 500 de manifestanti in Piata Unirii din Iasi





 

 UPDATE: A fost intrerupt traficul dinspre Soseaua Kiseleff si Bd Aviatorilor spre Calea Victoriei. Peste 3.000 de manifestanti la acest moment. In randul oamenilor din Piata au aparut discutii referitoare la desfasurarea protestului. Unii sustin pornirea in mars, in jurul orei 19:30, spre Parlament, in timp ce altii nu sustin ideea, motivand ca protestul s-ar rupe astfel

 

UPDATE: Peste 2.000 de protestatari la acest moment in Capitala. Numarul de manifestanti creste de la minut la minut. Dinspre metrou vin grupuri mari, iar cateva sute de persoane stau pe trotuarul de la Muzeul Antipa. Se scandeaza "Nu scapati!"




UPDATE: In piata e si o "pancarta" ce il infatiseaza pe presedintele Iohannis, imbracat in haina rosie, referire la momentul din luna ianuarie cand seful statului s-a alaturat protestatarilor.



Circa 400-500 de oameni deja adunati la ora 18.00. Numarul manifestantilor creste rapid, multi oameni vin dinspre metrou si de pe bulevardele adiacente Pietei Victoria. Se scandeaza "Demisia!" si "Justitie, nu coruptie!". Sunt agitate foarte multe pancarte, drapelul Romaniei, dar si steaguri ale unor tari occidentale, precum SUA, Germania sau steagul UE.



 

***

 

 "39 de grupuri civice si organizatii neguvernamentale, precum si confederatiile sindicale Blocul National Sindical (alcatuit din 34 de federatii profesionale) si Cartel Alfa (alcatuit din 41 de federatii profesionale) cheama fiecare roman sa ceara in strada, duminica, 26 noiembrie 2017, ora 18.00, retragerea legilor Justitiei si a legilor de modificare a codurilor penale, respingerea in Parlament a ordonantei privind modificarea legislatiei fiscale si demisia imediata a Guvernului si a presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului", spun initiatorii.

 

Ce spun organizatorii:

 

"Romania a ajuns intr-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ¬90, criza financiara si taierea salariilor bugetarilor din 2010. Confiscarea politica a sistemului de justitie, capturarea statului de catre o mafie politica care slabeste legislatia anticoruptie pentru a scapa de raspundere penala, razboiul politic si institutional declansat de Guvern impotriva societatii civile, atacurile majoritatii parlamentare impotriva aliatilor din NATO si UE, haosul fiscal si deprecierea accelerata a leului, cresterea preturilor si a deficitului bugetar vor arunca Romania de facto in afara Uniunii Europene si NATO.

 

Consecintele deciziilor guvernamentale de astazi ne vor urmari pentru zeci de ani, ne vor plasa in sfera autoritarismului politic, a jafului banilor publici, a impunitatii politicienilor si a saraciei.

 

In aceste momente, Romania este calcata in picioare, coalitia de guvernare nesocotind sau ignorand fatis opiniile si interesele legitime ale tuturor actorilor din societate:

 

Societatea civila si reprezentantii puterii judecatoresti s-au exprimat neechivoc impotriva modificarii legilor justitiei. Opiniile lor au fost nesocotite;

 

Singura preocupare permanenta a guvernarii sunt "drepturile" infractorilor, si deloc dreptatea pentru victime sau recuperarea banilor furati;

 

Numirile in functii publice ne-au adus persoane de o incompetenta flagranta si cu un nivel de moralitate cel putin discutabil;

 

Romania este astazi in situatia in care nu mai pot avea loc nici negocieri, nici contracte colective la nivel national sau de sector. Ca urmare, angajatii sunt din ce in ce mai putin protejati, iar riscul de inechitate sociala ne plaseaza mai degraba in zona tarilor de la Estul Uniunii Europene;

 

De la 1 ianuarie, salariatii sunt lasati la voia intamplarii, sunt integral responsabili pentru modul in care angajatorii aplica transferul contributiilor, dar si pentru finantarea sistemului de pensii si cel de sanatate, pentru modul in care sunt colectate contributiile, dar si pentru solidaritatea cu persoanele vulnerabile. De la 1 ianuarie, povara responsabilitatii sociale va fi dusa doar de catre salariati;

 

Promisiunile de mariri salariale pentru bugetari s-au topit in explicatii fantasmagorice despre brut si net, in vreme ce cresterile de preturi sunt evidente pentru oricine, mai putin pentru decidentii politici;

 

Pensiile noastre sunt in pericol prin reducerea contributiilor personale in depozite private in cadrul Pilonului II de pensii;

 

Bugetul pentru sanatate a scazut, controlul politic a fost reinstaurat, iar drepturile pacientilor sunt abuzate zilnic;

 

Investitiile au scazut la un nivel critic, in timp ce indatorarea publica este din ce in ce mai mare.

 

Pe scurt, actuala coalitie de guvernare sustine hotia, ineficienta, haosul si lipsa de transparenta, invocand castigarea alegerilor cu un program de guvernare nerespectat. Viitorul nostru si al copiilor nostri este in pericol. E momentul sa cerem o schimbare politica de substanta pentru a evita in ultimul ceas o catastrofa nationala din care ne vom reveni in decenii.

 

Pentru toate acestea chemam romanii in strada pentru o lupta pasnica a Romaniei cinstite cu hotia, autoritarismul si saracia.

 

Cerem demisia Guvernului Dragnea-Tudose si a principalilor vinovati pentru actuala stare de fapt - domnii Dragnea si Tariceanu - din functiile de presedinti ai celor doua Camere ale Parlamentului. Fara aceste demisii, sansele romanilor de a trai intr-o societate asezata si prospera, bazata pe respectarea drepturilor tuturor, pe cinste si competenta vor fi iremediabil distruse."

 

foto articol, Dan MIhai Bălănescu 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22