Legile Justiției: magistrații inculpați și trimiși în judecată nu vor mai fi suspendați

Dora Vulcan | 27.11.2017

Daca pana acum judecatorii si procurorii trimisi in judecata erau suspendati automat de CSM, modificarea de luni duce la o scădere a standardelor de integritate, astfel că aceștia vor putea în continuare să-și exercite profesia.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Va dati seama ce corect vor judeca judecatorii trimisi in judecata? Sau ce dosare bune vor face procurorii trimisi in judecata?", scrie parlamentarul PNL Daniel Fenechiu pe Facebook.

 

 ”REFORMA LEGILOR JUSTITIEI: VA POATE FACE DOSAR PENAL UN PROCUROR INCULPAT SI TRIMIS IN JUDECATA SI VA POATE JUDECA, UN JUDECATOR INCULPAT SI TRIMIS IN JUDECATA!

Ca sa justifice mentinerea lui Dragnea si a lui Tariceanu ca presedinti la Camera si Senat, PSD-ALDE-UDMR legifereaza ca judecatorii trimisi in judecata sa poate judeca, iar procurorii trimisi in judecata sa poata face dosare...Ca de la inculpat, la inculpat...

UPDATE 2- Judecatorul sau procurorul- si, tineti-va bine, trimis in judecata poate fi suspendat de CSM...Poate..In vechea reglementare, suspendarea era de drept la punerea in miscare a urmaririi penale...Astia, ca sa-l scape pe Dragnea sunt in stare sa faca complete de judecata si cu judecatori de la Rahova si Jilava...Va dati seama ce corect vor judeca judecatorii trimisi in judecata? Sau ce dosare bune vor face procurorii trimisi in judecata?

# # #

UPDATE- Comisia speciala pentru sistematizarea legislatie a decis separarea carierei judecatorilor de cea a procurorilor. Trecerea "dintro parte in alta" se va putea face doar la nivel de judecatorie sau parchet de judecatorie.

# # #

O noua zi la Comisia speciala pentru sistematizarea legislatiei...Am reusit corectarea Regulamentului Comisiei si au drept de vot si senatorii...Si, evident supleantii, atunci cand inlocuiesc titularii...

Apoi, a picat tehnica...Nu functiona afisajul pe monitoare...Si tehnica il tradeaza pe Daddy...”

 

 

 

 

Pentru a fi definitiva, modificarea trebuie sa treaca de votul din plenul ambelor camere ale Parlamentului, scrie Hotnews.ro. Iata cum va arata articolul 62 dupa votul de azi din Comisia speciala parlamentara pentru elaborarea legilor justitiei, prezidata de deputatul PSD Florin Iordache:

 

„Art. 62 - (1) Judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie în următoarele cazuri:

 

a1) când faţă de acesta s-a dispus arestarea preventivă sau arestul la domiciliu;

 

a2) când faţă de acesta s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune şi organul judiciar a stabilit în sarcina sa obligația de a nu exercita profesia în exercitarea căreia a săvârşit fapta.”

 

b) când suferă de o boală psihică, care îl împiedică să-şi exercite funcţia în mod corespunzător;

 

c) când a fost sancţionat disciplinar, în condiţiile art. 100 lit. d).

 

d) în cazul prevăzut la art. 52 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată;

 

e) în perioada cuprinsă între data pronunțării hotărârii Secției corespunzătoare de aplicare a sancțiunii disciplinare prevăzute la art. 100 lit. e) și data eliberării din funcție.

 

1^1) Judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcţie şi în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracţiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanţele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei. În situaţia în care s-a apreciat că judecătorul sau procurorul poate fi menţinut în funcţie, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atribuţii până la soluţionarea definitivă a cauzei. Prevederile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător și în cazul în care faţă de judecător sau procuror s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune şi organul judiciar a stabilit în sarcina sa obligația de a nu exercita profesia în exercitarea căreia a săvârşit fapta.”

 

(1^2) Judecătorul sau procurorul care suferă de o altă afecţiune decât cea prevăzută la alin. (1) lit. b), care-l pune în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile poate fi suspendat din funcţie, la cererea sa sau a colegiului de conducere al instanţei sau parchetului. Această măsură se poate dispune numai după epuizarea duratei pentru care se acordă concediile medicale şi indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Afecţiunea se stabileşte printr-o expertiză de specialitate care se efectuează de o comisie medicală de specialitate numită prin ordin comun al ministrului justiției și ministrului sănătății. Suspendarea din funcţie se dispune de Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii până la însănătoşire. Prin raportul de expertiză, comisia stabileşte termenul în care magistratul urmează să revină la reexaminare.

 

(1^3) În situaţii personale deosebite, la cererea judecătorului sau procurorului, Consiliul Superior al Magistraturii poate dispune suspendarea din funcţie a acestuia, pe o durată de cel mult 3 ani, dacă măsura nu afectează buna funcţionare a instanţei sau parchetului.”

 

Ce prevede in prezent art. 62:

 

ART. 62

 

(1) Judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie în următoarele cazuri:

 

a) când a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni;

 

a1) când faţă de acesta s-a dispus arestarea preventivă sau arestul la domiciliu;

 

b) când suferă de o boală psihică, care îl împiedică să-şi exercite funcţia în mod corespunzător;

 

c) când a fost sancţionat disciplinar, în condiţiile art. 100 lit. d).

 

(1^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. a), dacă trimiterea în judecată a intervenit pentru o infracţiune din culpă şi se apreciază că aceasta nu aduce atingere prestigiului profesiei, judecătorului sau procurorului i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atribuţii până la soluţionarea definitivă a cauzei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22